Viete, ako má vyzerať školská taška vášho dieťaťa?

Nejeden rodič sa rok čo rok trápi nad otázkou, akú školskú tašku vybrať pre svoju ratolesť, aby bola aj funkčná, aj vhodná zo zdravotného hľadiska a aby sa malému školákovi zároveň páčila.

Deti so školskou taškou Zdroj foto: Shutterstock.com

Najdôležitejšou otázkou je aké parametre by mala detská školská aktovka spĺňať. Na zdravotné hľadisko sme sa spýtali za vás MUDr. Martiny Frištákovej, detskej ortopedičky.


Prečítajte si aj:

Je vaše dieťa pripravené na vstup do školy?

Je nejaký rozdiel medzi batohmi a klasickými školskými taškami?

V zásade nejde o to, či kúpime dieťaťu batoh alebo školskú aktovku. Oveľa dôležitejšie je to, aby bola taška správne k telu fixovaná a aby sme u dieťaťa predišli poruchám držania tela alebo i trvalým zmenám na chrbtici.

Ako by teda mal vyzerať správne upevnená taška?

V prvom rade by mala mať taška pevne tvarovanú výstuž, ktorá kopíruje chrbát dieťaťa. Veľmi podstatné sú popruhy na ramená. Úplne nevhodné je, ak sú voľné a príliš dlhé. Často takéto deti vidíme, ako v snahe udržať náklad na chrbte predsúvajú pliecka dopredu a opakovane si tašku nadhadzujú, čo spôsobuje zaguľatený chrbát. Vhodné sú takisto popruhy okolo trupu a pásu, ktoré tiež pomáhajú fixovať tašku.

Ak teda bude mať školská taška vhodnú výstuž a nastaviteľné ramenné popruhy a tiež popruh okolo pásu a prípadne aj trupu, môže dieťa uniesť aj väčší náklad?

To určite nie. Samozrejme, podstatné je aj do akej vzdialenosti dieťa s taškou chodí, ale v zásade by malo platiť, že hmotnosť školskej tašky by nemala presahovať desať percent hmotnosti dieťaťa.

Sú ešte iné varianty školských tašiek, ktoré by boli zo zdravotného hľadiska pre dieťa vhodné?

Aj keď to u nás zatiaľ nie je veľmi vidno, vhodným variantom je školská taška na kolieskach, ktorú dieťa ťahá za sebou. Tu si však treba dať pozor na dĺžku držadla (aby sa dieťa pri ťahaní nehrbilo). Dieťa by ste tiež mali upozorniť, aby si pri ťahaní tašky striedalo obe ruky.


Prečítajte si aj tento článok:

Je vaše dieťa pripravené na vstup do školy?