Návod ako sa nezblázniť vo víre povinností

Aj váš deň je plný povinností a neviete, kde vám hlava stojí? Ako zvládnuť denný nápor a nezblázniť sa pri tom? Prezradíme vám niekoľko časovo nenáročných tipov ako zrelaxujete svoje telo a myseľ.
### 1. Naučte sa oddychovať

K správnemu fungovaniu dňa patrí aj poriadny oddych. Naše telo nevie rozprávať ľudskou rečou a jedine ako nám vie signalizovať to, že potrebuje chvíľku odpočinku je pocit únavy. Ak telo nedostane pár minút pauzy po ktorej tak túži, znižuje sa schopnosť koncentrácie a náš mozognefunguje tak ako by mal. Preto počas dňa skúste nachvíľu zavrieť oči, či sa poriadne ponaťahovať, dobre dýchať a doprajte si tiež dostatok odpočinku po pracovnej dobe.

„V dnešnej dobe ľudia neoddychujú prirodzene, ale túto činnosť vykonávajú vedome.“

[**Poznáte techniky zvládania stresu?**](/clanok/53214/techniky-ako-zvladnut-stres)

2. Doprajte si kvalitný spánok

Myslite na to, že spánok má liečebné účinky. Pravdepodobne sa zhodneme na tom, že nie je nič lepšie ako sa dobre vyspať! Spánok je naša biologická potreba, ktorá sa mení v každom veku. Na kvalitný spánok je dobré vytvoriť si aj vhodné podmienky. Mali by ste dbať na to, že potrebujete pravidelný a dostatočný spánok vo vzdušnej miestnosti a na príjemnom lôžku. (Do výberu kvalitného matraca sa rozhodne oplatí investovať!) Snažte sa dostať do postele každý deň približne v rovnakom čase a počítať aj s časom na samotné zaspávanie.

„Chronickým nedostatkom spánku sa dopracujete k poruchám telesného a duševného zdravia.“

### 3. Voľný čas trávte užitočne

V každodennom zhone ľudia zabúdajú na to, že by svoj voľný čas vedeli tráviť oveľa plnohodnotnejšie ako vysedávaním pred televíziou. Aj keď sa vám môže zdať, že nemáte energiu na nič iné, ako odpadnúť doma na gauč, skúste sa premôcť napr. na prechádzku čo i len do najbližšieho parku. So svojou rodinou, či priateľmi sa môžete vybrať na výlet do hôr, do lesa a uvidíte ako sa vám vaše telo a „vyluftovaná“ hlava poďakuje. Pobyt v prírode nikdy nie je na zahodenie, hovorí sa mu tiež aktívny odpočinok. Samozrejme nič nepokazíte, ak siahnete po dobrej knihe, navštívite divadlo, či kino.

„Vášmu telu neskutočne prospieva prirodzený pohyb, chôdza.“

### 4. Športujte

Šport nie je len fyzickou záležitosťou. Mnoho ľudí športuje nielen preto, aby mali dokonalú postavu, ale aj preto, že sa po ňom dostaví neuveriteľný nával šťastia, endorfínov. Šport skrýva nespočetné možnosti a je len a len na vás, či uprednostníte beh, korčuľovanie, bicyklovanie, plávanie, golf, tenis, návštevu posilňovne, či jogu. Myslite na to, že aj dospelí by mali mať svoje koníčky, ktoré im pomáhajú relaxovať.

„Telesný pohyb má blahodarné účinky na vaše telo aj myseľ.“

Ten, kto hovorí, že nemá na nič čas, si ho v skutočnosti len nevie spraviť. Áno je pravda, že **čas je naším jediným protivníkom** a vo víre povinností, si niekedy ani len nevieme predstaviť, že by sme zo svojho drahocenného 24- hodinového dňa venovali relaxácii, či ľahkému pohybu aspoň jednu hodinu denne. Ak to však skúsite, váš deň môže byť oveľa plnohodnotnejší a efektívnejší. Ak pracujete manuálne, snažte sa **vykonávať nejakú psychickú činnosť** a naopak. Striedanie takýchto aktivít vaše telo aj myseľ určite ocenia.

Prečítajte si aj: Poznáte techniky zvládania stresu?