Surová alebo varená? - ako najlepšie uchovať vitamíny v zelenine

Zelenina je neoddeliteľnou súčasťou zdravej výživy, no aj napriek tomu je veľa ľudí, ktorí hľadia na zeleninu „cez prsty“. Ako keby sa ju jednoducho nenaučili jesť. Pri správnej príprave a kombináciách jej však odolá len málokto.

Žena s misou Zdroj foto: Shutterstock.com

Základ racionálneho stravovania a vôbec návyky stravovania tkvejú v rodine. To, ako sa stravujeme, neovplyvňuje iba naše zdravie, ale či si to uvedomujeme alebo nie, stávame sa vzorom stravovacích návykov aj pre naše deti.

Odborníci hovoria – päť porcií zeleniny denne

Zeleninu treba zaradiť do každého jedálneho lístka, či až päťkrát denne, to záleží od každého z nás. Dôležitá však nie je len kvantita, ale najmä kvalita. To sa týka hlavne správneho spracovania zeleniny, aby sa v nej zachovalo čo najviac vitamínov a minerálnych látok. Často sa stretávame s otázkou: „Surová, či tepelne spracovaná zelenina?“ To záleží od druhu, pretože niektoré druhy sú chutnejšie surové, iné si tepelnú úpravu jednoducho vyžadujú. Na to však príde už každý sám, čo mu vyhovuje surové, a čo mu naopak spôsobuje problémy pri trávení. V zásade by sme mali pri konzumácii preferovať zeleninu v surovom stave, pripravenú na pare, varenú,  grilovanú alebo pečenú s minimálnym množstvom tuku.

Surová zelenina

Zdravá výživa musí obsahovať primerané množstvo bielkovín, sacharidov a tukov, ale pravdaže aj vitamíny, minerálne  látky a dostatok vlákniny. Ich najlepším zdrojom je práve zelenina a ovocie v surovom stave, ktorých konzumácia sa nepovažuje za žiadnu diétu, ale životný štýl – spôsob života.

Surovú zeleninu je potrebné dôkladne zbaviť všetkých nečistôt (hlina, piesok), odstrániť koreň a dôkladne umyť pod studenou tečúcou vodou. Zeleninu čistíme tesne pred spracovaním, nikdy ju nemáčame, aby sme predišli state vitamínov a minerálnych látok. Mladú zeleninu stačí oprať, staršiu oškrabeme alebo olúpeme kvalitnou nerezovou  škrabkou, aby sme mali čo najmenej odpadu. Rovnako to platí i pre strúhanie a krájanie. Strúhame a krájame pomocou strúhača alebo krájača určeného na zeleninu.


Čítajte viac:

Tieto druhy vám dodajú potrebné vitamíny a energiu

Zelenina je ideálnou spoločníčkou na chudnutie

Vďaka týmto jednoduchým trikom sa na zeleninu budete tešiť


Varená zelenina

Zeleninu dávame vždy do vriacej vody, pretože varením sa uvoľňuje z vody kyslík a my zamedzíme oxidácii vitamínov. Varíme ju krátko, aby bola chrumkavá. Zachová  si viac vitamínov, minerálnych látok, peknú farbu a tvar. Správne uvarená zelenina je tá, ktorá sa varí len niekoľko minút, samozrejme, záleží od jej druhu. Solíme až ku koncu varenia, najlepšie morskou soľou.

Zelenina na pare

Varenie v pare je zdravé, pomerne rýchle i chutné. Niektorí ľudia tento druh prípravy odmietajú, pretože zelenina sa im zdá "mdlá" a "bez chuti“. Tomu sa dá jednoducho pomôcť, ak do vody na vytváranie pary pridáme bylinky alebo namiesto čistej vody použijeme vývar. Pri servírovaní môžeme zeleninu doplniť chutnými omáčkami.  Zeleninu na parenie ukladáme podľa tvrdosti, na spodok dáme tvrdšiu zeleninu a postupne ukladáme druhy, ktoré potrebujú na úpravu menej času. Zelenina na pare je určite zdraviu prospešná a jej konzumovanie je  viac- menej otázkou zvyku.

Grilovaná zelenina

Aj zelenina pripravená na grile je veľmi ľahká, rýchla a chutná, či už ako príloha alebo hlavné jedlo. Stačí ju dobre očistiť, umyť, osušiť a rošt potrieť olejom, aby sa zelenina neprichytila. Ideálny je olivový olej. Potom ju stačí len posoliť a posypať mletým korením. Na grilovanie sú výborné cukety, patizóny, špargľa, kukurica, cibuľa, cesnak, paprika, paradajky, zeler i zemiaky. Dĺžka grilovania závisí od druhu zeleniny, v priemere je to 5 – 8 minút. Zelenina by nemala byť na rošte dlhšie, aby sa nestratili cenné vitamíny.  Tiež sa odporúča použiť alobal alebo tácku, aby zelenina neprišla do priameho styku s ohňom. Grilovaná zelenina je výborná so studenými omáčkami, ako napríklad s bazalkovým pestom alebo jogurtom ochuteným cesnakom a nasekanou petržlenovou vňaťou.