Slivkový koláč s posýpkou

Pečiete iba v nedeľu alebo vždy keď máte chuť? Je fajn mať po ruke univerzálny recept na kysnuté cesto. Pokiaľ sa rozhodnete pre slivky, nechajte si pár aj na priamu konzumáciu. Najzdravšie sú totiž v prirodzenom stave.

Pečiete iba v nedeľu alebo vždy keď máte chuť? Je fajn mať po ruke univerzálny recept na kysnuté cesto. Tento sa určité zíde v každej kuchyni. Upečieme z neho výborné ovocné koláče s mrveničkou, ale i vynikajúce orechové, makové, či tvarové buchty.

Prečo si dať slivky?

Pokiaľ sa rozhodnete pre slivky, nechajte si pár aj na priamu konzumáciu. V slivkách je ideálne zastúpenie vápnika a fosforu, ktoré prispievajú k posilneniu kosti. Čo sa týka vitamínov ide najmä o vitamín E a vitamíny zo skupiny B. Obsah železa obohacuje zloženie krvi a dužina je zase bohatá na vlákninu. Slivky znižujú cholesterol, pomáhajú pri obličkových a pečeňových problémoch. Ideálne sú proti zápche. I keď sú slivky najzdravšie v prirodzenom stave pochutiť si môžeme z času na čas aj na dobrom slivkovom koláči.

Čo budeme potrebovať?

  • 500 g polohrubá múka
  • 1/4 KL soli
  • 125 g tuku na pečenie
  • 100 g cukru
  • 20 g čerstvé droždie
  • 1 vajce
  • 250 ml mlieka
  • 1 PL jogurtu
  • a 1 kg slivky, prípadne iné sezónne ovocie

Posýpka

  • 200 g hrubá múka
  • 200 g cukor
  • 100 g maslo

(Vytvoríme správnu hmotu, ktorá sa naozaj sype medzi prstami.)

Postup

Z droždia, 1 KL cukru, vlažného mlieka a jogurtu si pripravíme kvások, necháme asi 15 minút kysnúť. Múku preosejeme, pridáme vajíčko, cukor, tuk a kvások. Vypracujeme vláčne cesto, ktoré necháme kysnúť pod obrúskom asi 15 minút. Cesto vyklopíme na dosku a znovu dobre premiesime, aby vnikol do cesta vzduch a necháme kysnúť ďalších 15 minút. Vykysnuté cesto vyvaľkáme do tvaru obdĺžnika, prenesiem na plech a naolejovanými rukami prejdeme po ceste, aby sme dosiahli rovnakú výšku a necháme ešte ďalších 10 minút kysnúť. Potom poukladáme rozpolené slivky (rozpolenou časťou od cesta), posypeme mrveničkou - posýpkou a pečieme v predhriatej teplovzdušnej rúre – 175 °C, asi 35 minút. Použiť môžeme všetky druhy kôstkového ovocia – podľa sezóny.

**TIP do kuchyne:** Kysnuté cesto bude jemnejšie, ak droždie rozmiešame v troške vlažného jogurtu. Preosiata múka sa prevzdušní a cesto bude kyprejšie. Ak chceme, aby cesto rýchlo kyslo, suroviny musia mať rovnakú teplotu.