Mýty o bielení zubov

Mnoho ľudí je i v dnešnej dobe presvedčených, že bielenie zuby poškodzuje. V prvom rade pacientov ubezpečujeme, že rozumnej koncentrácii peroxidu sa nemusia báť, zvlášť v doplnku s modrým svetlom lampy, ktorá akceleruje bieliaci efekt.

Na najčastejšie otázky o bielení zubov odpovedá doktorka MUDr. Valéria Michnová.

Aké sú najčastejšie mýty o bielení zubov?

Mnoho ľudí je i v dnešnej dobe presvedčených, že bielenie zuby poškodzuje. V prvom rade pacientov ubezpečujeme, že rozumnej koncentrácii peroxidu sa nemusia báť, zvlášť v doplnku s modrým svetlom lampy, ktorá akceleruje bieliaci efekt. Toto svetlo navyše ničí signifikantné množstvo „čiernych baktérii“, čo pozitívne vplýva na dobré baktérie, takže priamo bielením udržujeme v ústach zdravú bakteriálnu rovnováhu.

Modré svetlo ničí baktérie vyvolávajúce parodontózu. Takže bielením dosiahneme nielen belší žiarivejší úsmev, ale zároveň predchádzame gingivitíde – zápalu ďasien. Tu treba ale pripomenúť, že počas ambulantného bielenia je nutné všetky sliznice, ďasná a pery dokonale chrániť – peroxid nepoškodzuje zuby, ale na sliznice je veľmi agresívny. Z tohto hľadiska by som sa nikdy nezverila do rúk amatérov, ktorí za lacné peniaze bielia ktovie - akými materiálmi, ktorých bieliaci efekt je minimálny až žiadny, a efekt na sliznice, ďasná a pery alarmujúci. Vo Veľkej Británii je bielenie v beauty salónoch ilegálne.

Prečo je nutné si dať bielenie zubov urobiť v odbornej ambulancii?

Veda už natoľko pokročila, že môžem bezpečne povedať, že bielenie v žiadnom prípade nepoškodzuje zuby, ak toto bielenie indikuje stomatológ, prevedie ho stomatológ, alebo na jeho indikáciu ho prevedie edukovaná dentálna hygienička pod dohľadom stomatológa.

Stomatológ individuálne zhodnotí možnosť bielenia u daného pacienta, a jeho výsledný efekt, pretože vie, ktoré zuby sa môžu, a dajú vybieliť a predpovedať možnú citlivosť. Všeobecne známe frázy ako: korunky, mostíky a biele plomby sa nedajú bieliť, a že nesmú byť prítomné kazy na bielených zuboch – to sú síce pravdivé, ale veľmi všeobecné frázy.

Asi najdôležitejšia je informácia od pacienta, čo od bielenia očakáva, a my po tejto konzultácii a vyšetrení indikujeme bielenie, alebo možno odporučíme inú metódu na získanie žiarivého úsmevu. Tak isto nie každé zuby sa dajú vybieliť a neexistuje exaktná farba, ktorú striktne bielením dosiahneme – je to individuálne. Preto ak vám niekde konkrétne sľubujú vybielenie o 6-8 odtieňov, len citujú predpoklad výrobcu bieliaceho systému a problematike nerozumejú. Preto prizvukujem, bielenie by mal prevádzať niekto, kto tejto tematike a efekte bielenia dokonale rozumie.


Prečítajte si tiež:

Čo znamená zázračná technika "smile dizajn"?

Vedeli ste, že špinavé zuby škodia mozgu?

Ako deťom správne čistiť zuby?


Ako teda bielenie prebieha?

Používame peroxid na bielenie, ale u ordinačného bielenia je koncentrácia len 6% a citlivosť je žiadna, alebo len minimálna. Na ňu bude konkrétny pacient upozornený dopredu, pretože pri tenšej sklovine sa určitá citlivosť zubov predpokladá. Výsledný efekt dosiahneme už po 1 hodine.

Domáce bielenie je vhodnejšie pre ľudí, ktorí nemajú obnažené krčky, nemajú citlivé zuby, neočakávajú okamžitý výsledok, a znesú bieliacu dlahu. Používame 12 % alebo 16% koncentráciu Carbamid peroxidu, aplikovaného vo forme gélu do individuálne zhotovených bieliacich nosičov po dobu 7-21 dní. Tej koncentrácie sa netreba zľaknúť, účinná koncentrácia peroxidu, ktorý vznikne rozpadom carbamidu je podstatne nižšia, 3,5 násobne. Carbamid je ale stabilný vo vode, teda v slinách, a preto sa používa do nosičov.

Je to ale nami „nekontrolovateľný“ proces, pacient si sám doma koriguje nanášanie gélu. Pravdu povediac, ordinačné bielenie preferujeme, lebo vidíme a ovplyvňujeme celý bieliaci proces od začiatku až do konca.

Čomu by sa mali ľudia, ktorí majú o bielenie záujem, vyvarovať?

Počas bielenia a 48 hodín po bielení platí striktný zákaz fajčenia, pitia a jedenia sfarbujúcich potravín – káva, čaj, cvikla, karí, sója, všetky „berries fruits“ a vína. Pacientom zvlášť po bielení odporúčame ešte dva týždne byť opatrní, a pri konzumácii týchto potravín a sfarbujúcich nápojov piť slamkou.

Načo netreba zabúdať pred touto procedúrou a následne po nej?

Určite skontrolovať všetky zuby – tie musia byť bez kazov. Ak v estetickej oblasti majú biele výplne, veneerky, korunky, mostíky, tie bude treba po bielení logicky vymeniť. Určite treba absolvovať dentálnu hygienu a nechať si skontrolovať stav ďasien a parodontu. Po bielení treba dodržať termíny na kontrolu, ktoré určí stomatológ individuálne.

ivanatim

ovinee - zase tu pridavas tie tvoje spamy? Este aj ESET mi tu tvoju podvodnu stranku vyhodnotil ako nebezpecnu a zavírenú :D

Nie su pasiky ako pasiky. Tieto tebou propagovane su lacne čínske šmejdy dovezene z cinskej alibaby, neznačkový lacno vyrobeny brak s pochybnym cinskym nizkonakladovym zlozenim... Staci si zapnut alibabu a tam je tohto smejdu od roznych cinskych distributorov a vyrobcov plno...