Krehký jablčník

Jablko - naše najčastejšie konzumované ovocie, ktoré prirodzene patrí do našich zemepisných podmienok. Niekým velebené a iným zatracované. Napriek rôznym názorom je jablko výživový poklad. Nie je síce vitamínovou bombou, ale zdraviu je určite prospešné.

Vláknina má pozitívny účinok na náš metabolizmus, pektín zase viaže na seba škodliviny. Obsahuje vitamín C a minerálne látky, ako draslík, vápnik, horčík. Jablká podľa možnosti nešúpeme pretože vitamíny sa nachádzajú najmä v šupke, alebo priamo pod ňou.

Čo budeme potrebovať?

  • 500 g hladkej múky
  • 200 g tuku na pečenie
  • 60 g práškového cukru
  • trochu soli
  • 3 žĺtky
  • na špičku noža sódy bikarbóny
  • kyslú smotanu
  • 1 200 g jabĺk
  • škoricový cukor
  • 2-3 PL mletých vlašských orechov

Postup

Múku, cukor, štipku soli, tuk, žĺtky a sódu bikarbónu spojíme. Podľa potreby pridávame kyslú smotanu, aby sme vytvorili vláčne cesto. Rozvaľkané cesto potrieme rozpusteným maslom a preložíme. Cesto necháme odpočívať 10-15 minút a ešte dva razy zopakujeme. Potom ho rozdelíme na dve polovice. Prvú polovicu rozváľame a uložíme na plech vyložený fóliou. Cesto potrieme roztopeným maslom a rovnomerne naň rozložíme nastrúhané jablká, ktoré posypeme orechmi, škoricovým cukrom a opäť pokvapkáme roztopeným maslo. Na vrch dáme druhú časť rozváľaného cesta, potrieme roztopeným maslom a popicháme vidličkou. Pečieme vo vyhriatej teplovzdušnej rúre pri teplote 165 °C asi 25- 30 minút. Ešte teplý koláč posypeme práškovým cukrom. Po vychladnutí nakrájame. Výborný je ku káve alebo k čaju.


Tip redakcie:

Čo všetko viete o vitamínoch? ČÍTAJTE VIAC.