Podceňované riziká cukrovky?

Obezita, sedavý spôsob života a nesprávne stravovacie návyky sú jednou z príčin vzniku cukrovky, ktorá sa právom považuje za epidémiu 21. storočia. Nevyberá si, a zasiahnuť môže naozaj kohokoľvek z nás alebo našich blízkych. Jej liečba si vyžaduje poctivý prístup a dôsledné dodržiavanie pravidiel.

Cukrovka patrí k jednému z najzávažnejších a najčastejších ochorení, preto mnohé farmaceutické spoločnosti vynakladajú obrovské úsilie na jej štúdium a liečbu, aby pacientom čo najviac zjednodušili ich život s nepríjemnou chorobou.

Príčinou ochorenia je nesprávna funkcia pankreasu, ktorý prestáva produkovať inzulín, produkuje ho v nesprávnom čase, alebo jednoducho nefunguje tak, ako by mal. Cukrovka nebolí a mnohí pacienti o nej dokonca ani len nevedia. Nespotrebovaná glukóza sa hromadí v krvi a prináša so sebou riziká ako srdcový infarkt, mozgová príhoda, poškodenie obličiek, očí či dolných končatín.

Bohužiaľ, cukrovka je choroba na celý život. Na to, aby ste svoje ochorenie udržali pod kontrolou, stačí v niektorých prípadoch zmena životného štýlu, v iných je zase potrebná liečba tabletkami alebo inzulínom. Cieľom liečby je zabrániť komplikáciám a zabezpečiť plnohodnotný život. Moderné spôsoby liečby a neustále vzdelávanie zdravotníckych pracovníkov dávajú pacientom šancu začleniť sa do bežného života a čo najjednoduchšie a najúčinnejšie sa vyrovnať s touto chorobou.


Prečítajte si tiež:

Prečo a ako nepríjemná choroba vzniká?

Cukrovka je choroba na celý život

Ako sa orientovať v sacharidoch?


3 zlaté pravidlá udržia vaše ochorenie pod kontrolou

1. Diéta

Cukrovka je daň za nezdravý životný štýl. Jej liečba nie je jednoduchá a vyžaduje si komplexný prístup. Asi 80-90 % diabetikov má nadváhu, čo je jedným z dôvodov na zmenu a dodržiavanie určitých zásad v stravovaní. Vyvážený pomer cukrov, tukov a bielkovín, pravidelný príjem potravy v menších dávkach a vyhýbanie sa nezdravým jedlám sú síce malé krôčiky, no dokážu priam zázraky. Vďaka racionálnej strave je možné vyhnúť sa prípadným komplikáciám a zabezpečiť hladší priebeh choroby. Pozor si treba dávať najmä na cukry a sacharidy, ktoré sú pridávané napríklad aj do mäsových výrobkov alebo jogurtov. Na odhad množstva sacharidov sa používa tzv. systém sacharidových jednotiek, kde jedna jednotka znamená asi 10 g sacharidov. Pacient sa časom naučí odhadnúť svoje porcie a tiež si ich rozvrhnúť na celý deň, aby zodpovedali jeho odporúčanému dennému príjmu. Zvýšený príjem ovocia a zeleniny, pravidelná konzumácia rýb, obmedzenie alkoholu a jedál s vysokým obsahom cukrov, či výber jedla s nízkym obsahom soli by mali byť samozrejmosťou. Pozor si treba dávať aj na jedlá a nápoje „bez cukru“, do ktorých síce nebola pridaná glukóza, ale nachádzajú sa tam iné formy cukru.

2. Pohyb

Diabetes a obezita spolu úzko súvisia. Kontrola hmotnosti pomáha znižovať riziko vzniku cukrovky, ale aj srdcových ochorení či vysokého krvného tlaku. Vždy by mala existovať určitá rovnováha medzi prijatou a vydanou energiou. Denne stačí už pol hodinka aeróbnej aktivity ako obyčajná prechádzka, bicykel či tanec, kedy dochádza ku spaľovaniu tukov a ubúdaniu hmotnosti. Pravidelná chôdza dokonca znižuje riziko vzniku cukrovky až o 35-40 %.

Hladinu cukru a tuku v krvi dostanete pod kontrolu, zlepší sa vaša citlivosť na inzulín a klesne vám vysoký krvný tlak. **Pravidelný pohyb a telesnú aktivitu** majú pacienti trpiaci cukrovkou II. typu „predpísanú“, rovnako ako zmenu jedálnička, tabletky alebo inzulín.

3. Liečba tabletkami a inzulínom

Ak nestačí úprava životného štýlu, pacient je liečený tabletkami, ktoré ovplyvňujú hladinu cukru v krvi. A to za predpokladu, že pankreas aspoň čiastočne funguje a hladina cukru v krvi sa dostane na také hodnoty, aby nebolo potrebné užívať inzulín. Ak však nepomôžu ani tabletky, prichádza na rad inzulín. Podáva sa injekčne pomocou inzulínových pier či inzulínovej pumpy. Našťastie, dnešné farmaceutické spoločnosti ponúkajú veľmi tenučké ihly a perá, ktorých aplikácia je bezbolestná a takmer nie je ani cítiť.

Ďalšie novinky a zaujímavosti v oblasti zdravia, krásy a životného štýlu nájdete TU. Čítajte a buďte informovaní o všetkom čo Vás zaujíma.