Každý vek má svoje čaro

Človek je neoddeliteľnou súčasťou prírody. Tak, ako v prírode, aj v živote človeka existuje určitý kolobeh. Prežíva milé, radostné a šťastné obdobie detstva, mladosti, po ktorej prichádza produktívny vek sprevádzaný zodpovednosťou, budovaním kariéry, zabezpečením rodiny, aby ho následne vystriedalo obdobie pokoja – vek seniorov.

Starnutie je umenie, nie každý dokáže svoj vek prijať s nadhľadom. Ibaže zdravo starnúť sa dá. Iste, genetické faktory nikto neovplyvní, životné a pracovné prostredie áno i nie, záleží od okolností. Čo sa teda zmeniť dá? Životný štýl, najmä spôsob stravovania, telesnú aktivitu a spôsob prežívania, pohľad na svet a život v novej životnej úlohe.

V podstate nejde o nič iné, len si vytvoriť nové - zdravšie návyky. Lekárska starostlivosť je z roka na rok na vyššej úrovni, ale najviac si môžeme pomôcť sami. Akosi podvedome sa natíska myšlienka, ktorej autorom bol Napoleon Bonaparte: „Najlepším liekom pre vaše telo je pokojná myseľ“.

A o to ide. Neponáhľať sa, všetko robiť zľahka a v pokoji. Dopriať si čas, lebo práve stres najviac okráda telo o energiu a poškodzuje zdravie. Byť optimistom! Kedy, ak nie teraz? Senior má predsa čas na všetko, čo počas aktívneho života nestihol. Spomaliť, ak treba zastaviť sa. Nič nie je dôležitejšie ako zdravie! Byť pozitívne naladený, šťastný je prvým predpokladom duševného zdravia, ktoré ide ruka v ruke s telesným zdravím.


Mohlo by vás tiež zaujímať:

Staroba nie je choroba!

Aktívna a šťastná staroba- ako na to?

6 rád ako sa opäť cítiť mlado


Snáď týchto osem rád poskytne dostatok informácií aj pre mladšiu generáciu, možno práve oni potrebujú niektoré otázky tohto typu prebrať so svojimi rodičmi alebo starými rodičmi. Tu je pár rád overených životom:

  1. Čas prísť a čas odísť. Reálne zhodnotiť situáciu, odísť z aktívneho života vyrovnane a so cťou.
  2. Hľadať v ľuďoch vždy to, čo je v nich dobré. V každom človeku je niečo dobré.
  3. Mať rád sám seba. Stavať na svojich pozitívnych stránkach. Veď, kto nás môže mať rád, ak to odmietneme sami.
  4. Vyhľadávať pekné veci. Hovoriť viac o šťastí ako o smútku. Tešiť sa z toho, čo človek má.
  5. Otvorene hovoriť o tom, čo ho trápi. Podeliť sa o starosti i radosti. Nebáť sa požiadať o pomoc.
  6. Učiť sa novým veciam, nebáť sa kritiky. Vždy sa dá niečomu naučiť a nik učený z neba nespadol.
  7. Pomáhať, ak o to niekto požiada. Je veľa príležitosti, napríklad aktívne pracovať v klube dôchodcov, spolupracovať s deťmi – centra voľného času, základné školy, stredné školy. Možno práve tam by vedeli využiť bohaté vedomosti a životné skúsenosti seniorov. Alebo podať pomocnú ruku mladej rodine, ktorej chýba láska rodičov, starých rodičov.
  8. Zdolávať prekážky, žiť tu a teraz. Prekážky sú na to, aby sa prekonávali, aby zoceľovali. Minulosť tá je za nami. Budúcnosť? Treba myslieť na „zadné kolesá“, ale zo všetkého najviac je potrebné prežívať realitu – súčasnosť.

Seniori majú veľa možností aktívneho starnutia, aj jeseň života môže byť krásna – každý vek má svoje čaro!

Buďte informovaní o všetkom, čo Vás zaujíma. Čítajte novinky a zaujímavosti z oblasti zdravia, krásy a životného štýlu.