Tekvicová polievka

Tekvice neodmysliteľne patria k jeseni. Ešte stále veľa ľudí nepovažuje tekvicu za vhodnú surovinu. Opak je pravdou - tekvica je dar prírody. Dajú sa z nej pripraviť chutné jedla, ktoré uspokoja chuťové bunky a výrazne podporia naše zdravie. Pripravte si s nami tekvicovú polievku!

Tekvicová polievka

Čo budeme potrebovať?

  • 400 g tekvice
  • 1 väčšia cibuľa
  • 2-4 strúčiky cesnaku
  • muškátový orech
  • čerstvý zázvor 2 cm
  • na špičku noža mletej škorice
  • 1 PL olivového oleja
  • 2 PL masla
  • podľa chuti soľ a korenie
  • 1 a ½ litra zeleninového vývaru
  • viazanička kôpru

Postup

Tekvicu očistíme, rozdelíme na polovicu, vyberieme vnútro a nakrájame na malé kocky. Cibuľu nakrájame nadrobno a opražíme na masle, pridáme tekvicu, muškátový orech, zázvor a škoricu, dusíme asi 5 minút. Zalejeme horúcim vývarom a necháme variť ešte ďalších 5 minút, kým nie je tekvica mäkká. Dochutíme soľou, korením. Rozmixujeme dohladka a servírujeme s opečeným rožkom, prípadne s 1 PL jogurtu a posypeme nadrobno nasekaným kôprom a pokvapkáme olivovým olejom.


Jedlá z tekvice sú ľahko stráviteľné, ideálne pri redukčnej a diabetickej diéte. K dispozícii je niekoľko druhov, ktoré sa od seba líšia tvarom, veľkosťou či farbou. Tekvica kríčková, plazivá, zelená, biela, žltá vhodná na kuchynské spracovanie, ale aj malé tekvičky vhodné na dekoráciu bytu.

Tekvice pre kuchynské spracovanie

Tekvica má všestranné využitie. Použiť môžeme dužinu i jadierka.

  • Obrovská - veľkoplodá. Vhodná na polievky, na omáčky i na pečenie. Využívajú sa z nej aj semienka.
  • Hokkaido - sýtooranžová, z ktorej je už na prvý pohľad zrejmé, že je bohatá na karotén. Pripraviť z nej môžeme polievky, omáčky a nátierky.
  • Tekvica špagetová - smotanovozelenej farby – rýchlo sa uvarí, má dlhé vlákna a jemnú korenistú chuť.
  • Tekvica butternutzelenkastej a béžovej farby, ktorá má veľmi málo semienok. Je vhodná na prípravu šalátov a na zapekanie.

Prečo si dať tekvicu?

Obsahuje približne 90% vody, sacharidy, bielkoviny a vlákninu. Z vitamínov sú zastúpené najmä vitamín A, C, B1, B2 a vitamín E. Obsah minerálov predstavuje draslík, horčík, vápnik, železo a zinok.

Cenné sú aj semienka tekvíc, výborné sú lúpané, pražené i solené. Aj jadierka obsahujú vitamíny, minerálne látky a zdravé oleje. Podporujú látkovú výmenu a ovplyvňujú správne hodnoty cholesterolu. Ak si neviete predstaviť jeseň bez tekvice, pridajte sa!


Tekvicové hody pokračujú! Pripravte si tiež:

Tekvicové placky

Dvojfarebná bábovka

Pečená tekvica