Lekári slávia prvú úspešnú transplantáciu mŕtveho srdca

Austrálski lekári oživili srdce, ktoré už nebilo a následne ho úspešne transplantovali prvému ľudskému pacientovi. Prelomová technológia by mohla zachrániť tisícky životov. Austrálskym lekárom sa ako prvým na svete podarilo oživiť srdce, ktoré už nebilo a následne ho úspešne transplantovať pacientovi. Prelomová technológia, ...

Austrálski lekári oživili srdce, ktoré už nebilo a následne ho úspešne transplantovali prvému ľudskému pacientovi. Prelomová technológia by mohla zachrániť tisícky životov.

Austrálskym lekárom sa ako prvým na svete podarilo oživiť srdce, ktoré už nebilo a následne ho úspešne transplantovať pacientovi. Prelomová technológia, na ktorej pracovali 12 rokov, znamená významný pokrok v oblasti darcovstva orgánov a lekári z Nemocnice sv. Vincenta v Sydney veria, že by mohla zachrániť o 30 percent viac životov, ako bolo doteraz možné.

Prvá pacientka zo Sydney

Prvé srdce lekári transplantovali 57-ročnej Michelle Gribilas zo Sydney. Srdce, ktoré už 20 minút nebilo, lekári za pomoci nového prístroja opäť oživili a vpichli doň špeciálny roztok na udržanie funkcií, ktorý vyvinuli v spolupráci s výskumným strediskom Victor Chang Institute. Biopsia srdca a echokardiogram uskutočnený po troch mesiacoch potvrdil, že pacientka je v poriadku. “Nenašli sme žiadne poškodenie tkanív,” uviedol v stredu na tlačovej konferencii výkonný riaditeľ Victor Chang Institute Bob Graham.

Srdcia určené na transplatnáciu väčšinou pochádzajú od pacientov, ktorí sú klinicky mŕtvy a ich mozog neprejavuje žiadnu aktivitu. Ich srdcia a vegetatívne funkcie sú udržiavané pri živote prístrojmi a počas transplantácie ešte stále bijú. Nová technológia by však mohla umožniť transplantácie aj od pacientov, ktorým srdce už zlyhalo.

Transplantácia srdca aj po ustaní tlkotu

U pacientov, ktorí stratili 90 až 95 percent mozgových funkcií, dochádza k rýchlemu zlyhaniu obličiek, pečene aj srdca, ktoré môže trvať niekoľko hodín alebo dní. “Máme pacientov, ktorých mozog už takmer nefunguje, stále však prejavuje minimálnu aktivitu, a tak ich nemôžeme klasifikovať ako klinicky mŕtvych. V prípade súhlasu príbuzných môžeme pacienta odpojiť od prístrojov a srdce v priebehu asi 15 minút prestane biť. Podľa zákona potom ešte musíme čakať ďalších päť minút, aby sme sa uistili, že srdce už nebije,” uviedol profesor Graham.

Nedostatok kyslíka však môže srdce výrazne poškodiť a takýto orgán doteraz nebol na transplantáciu vhodný. “My srdce vyberieme, napojíme na prístroj, ktorý mu dodá krv aj kyslík. Keď srdce začne pomaly biť, pridáme roztok, ktorý ho ochráni pred poškodením v dôsledku nedostatku kyslíka. Tieto dve veci, zdokonalený prístroj a roztok, umožnia transplantovať aj srdce, ktoré prestalo biť, čo predtým nebolo možné,” vysvetlil austrálsky profesor.

Tri úspešné transplantácie a nové možnosti

Austrálsky tím lekárov overil úspešnosť novej metódy na troch pacientoch. “Prvú sme uskutočnili asi pred deviatimi týždňami, druhú pred dvomi a tretiu len včera. Dúfame, že ich uskutočníme ešte oveľa viac. Technológiu budeme stále vylepšovať a snáď zdoláme aj ďalšie limity,” teší sa chirurg Paul Jansz, ktorý sa zúčastnil všetkých transplantácií. Spolu s tímom sa výskumu udržania funkcií srdca po tom, ako prestane biť, zaoberal vyše 20 rokov. “Tento prelom znamená výrazný posun v znížení počtu čakateľov na nové orgány,” dodal profesor MacDonald.

“Srdce mi transplantovali pred niekoľkými mesiacmi. Predtým mi bývalo veľmi zle, teraz sa cítim výborne – denne prejdem aj tri kilometre,” teší sa Michelle Gribilas – prvá pacientka, ktorá absolvovala priekopnícku operáciu. “Cítim sa výborne, teším sa, ako sa vrátim do normálneho života. Myslím aj na svojho darcu, bez neho by som tu nemusel byť,” uviedol 44-ročný otec troch detí Jan Damen, ktorého lekári ešte stále monitorujú v nemocnici.

Profesor Graham verí, že nová technológia umožní vykonať viac úspešných transplantácií na celom svete: “Pre Japonsko, Vietnam a ďalšie krajiny, kde sa smrť definuje zlyhaním srdca a nie zlyhaním mozgu, sa tak otvoria nové možnosti.”

www.abc.net.au, www.dailymail.co.uk