Pre vegánov sú si všetci rovní

Všetky živé tvory na našej planéte majú rovnaké postavenie a právo na život. Harmonické spolunažívanie, láska a žiaden pocit nadradenosti či podradenosti - to je cieľom životnej filozofie vegánov. Môže byť práve toto spôsob, ako spraviť našu planétu krajším a lepším miestom na život?

Vegánstvo nie je žiadna diéta. Je to životný štýl, filozofia, ktorej cieľom je harmonické spolunažívanie všetkých tvorov na tejto planéte, láska k prírode a hlavne, žiaden pocit nadradenosti či podradenosti.

Žiadna diéta, ale životný štýl

Človek nie je nadradený žiadnemu živému tvorovi na zemi, preto by sme sa mali všetci vzájomne rešpektovať, či už ide o ľudí, zvieratá alebo dokonca hmyz. Čokoľvek, čo niekedy dýchalo, behalo, plávalo alebo lietalo má, podľa vegánov, rovnaké postavenie a právo na život. V spôsobe ich života nejde len o jedenie alebo skôr nejedenie mäsa, ale aj akýchkoľvek živočíšnych produktov, na ktorých výrobu by musel zomrieť alebo trpieť nejaký živočích. Okrem mäsa a mäsových výrobkov sa teda vzdali aj mlieka, syrov, jogurtov, vajíčok a niektorí dokonca aj medu, pretože majú pocit, že med bol včelám jednoducho ukradnutý.

Ak sa rozhodnete s týmto „najmierumilovnejším spôsobom života“ začať, v prvom rade je potrebné sa dostatočne informovať o výhodách, ale aj rizikách stravovania. Musíte vedieť do čoho idete a nový spôsob života stavať na poriadnych základoch motivácie a presvedčenia. Myslite na to, že vaša strava bude pozostávať (len) z ovocia, zeleniny, orechov a semienok, obilnín, strukovín, ryže a zemiakov.

Je takéto stravovanie človeku prirodzené? Sme teda mäsožravce či bylinožravce? Odpoveď je pravdepodobne veľmi jednoduchá - ani jedno z toho. Nemáme ostré pazúry a tesáky ako mäsožravce, ale ani kopytá či štyri žalúdky ako krava. Človek síce nie je uspôsobený na lov, trhanie a trávenie surového mäsa, no po tepelnej úprave a následnej zmene vlastností ho dokáže pomerne dobre stráviť. Náš tráviaci trakt sa teda najviac podobá všežravcovi.

Všetko má svoje pre aj proti

PRE 

Motiváciou k stravovaniu výlučne na rastlinnej báze môžu byť zdravotné, ale hlavne „ochranárske“ dôvody. Dnešná masová produkcia zaobchádza so zvieratami mimoriadne kruto, čo im spôsobuje bolesť a utrpenie. Vegáni nepodporujú výplody konzumnej spoločnosti, kde sa so zvieratami zaobchádza ako s vecami a nie živými tvormi. Okrem konzumácie mäsa bojujú aj proti extrémnym praktikám pri produkcii mlieka a vajec, ktoré spôsobujú zvieratám rovnaké, ak nie aj väčšie utrpenie ako ich zabíjanie.

Žiaden človek nemôže tvrdiť, že mu záleží na životnom prostredí a šťastnom živote zvierat, a súčasne konzumovať mäso, mlieko, vajcia, nosiť kožené výrobky a používať kozmetiku testovanú na zvieratách. Vždy, keď sa ideme najesť, máme na výber, či podporíme krutosť alebo súcit so zvieratami. Vegánstvo je snahou spraviť svet lepším a krajším miestom.

PROTI 

Vylúčenie akýchkoľvek jedál pochádzajúcich zo zvierat z dlhodobého hľadiska nie je pre naše telo vhodné. Vegáni sa ohradzujú tým, že ich životný štýl je zdravší a ohľaduplnejší k zvieratám a životnému prostrediu, no neuvedomujú si, že sa ochudobňujú o množstvo vitamínov a minerálov ako napríklad vitamín B12, A, D či koenzým Q10, ktoré je možné do tela dostať výlučne živočíšnou stravou. Vegánske matky majú nedostatočný obsah vitamínu B12 v materskom mlieku, ktorý je mimoriadne dôležitý pre vývoj nervového systému dieťatka, ktoré sa následne narodí s nižšou hmotnosťou a náchylnosťou na poruchy reprodukčného traktu. Ľudia, ktorí pravidelne konzumujú mäso a tučné mliečne výrobky majú síce sklony k obezite a kardiovaskulárnym ochoreniam, to je však spôsobené nekontrolovanou spotrebou mäsa. V dnešnej dobe sa ním doslova prejedáme a do nášho jedálnička ho zaraďujeme častejšie, ako by sme mali. Jeho diétne formy sú zdraviu prospešné, všetko však treba s mierou.


Prečítajte si tiež:

Sú vegetariáni zdravší?

Bielkoviny sú nevyhnutné pre život

Extrémne vegánstvo? Čo potom poviete na vitariánov?


Nedostatok kvalitných bielkovín a živočíšnych tukov, prebytok sacharidov na úkor iných zložiek potravy a nedostatok niektorých vitamínov a minerálov predstavuje každodenný jedálniček zarytého vegána. Celozrnné potraviny, strukoviny, quinoa, zelenina či orechy a semiačka síce obsahujú množstvo proteínov, ich zloženie je však iné, ako v prípade živočíšnych bielkovín. Najväčším problémom rastlinnej stravy je príjem vitamínu B12, ktorý je však možné dopĺňať v určitých druhoch morských rias, cereáliách či vitamínových tabletách.

„Žiadny tvor na tejto planéte by nemal byť podriadený inému“, skúste to však vysvetliť hladnému gepardovi ženúcemu sa za antilopou. V prírode jednoducho funguje určitá postupnosť. Človek už od nepamäti lovil zvieratá kvôli potrave, výrobe oblečenia či jednoduchých nástrojov. Pre väčšinu z nás je konzumácia mäsa prirodzená aj napriek tomu, že sa snažia urobiť náš svet krajším a lepším miestom bez zbytočného násilia a krutosti vykonávanej na nevinných zvieratkách.

Buďťe informovaní o všetkom, čo Vás zaujíma. Čítajte novinky a zaujímavosti z oblasti zdravia, krásy a životného štýlu.