Peľové spravodajstvo končí, monitorovacie stanice zostanú v prevádzke

Peľová sezóna 2014 už v podstate skončila, peľové spektrum na celom území Slovenska ostáva nezmenené a celkové denné koncentrácie peľu sa budú naďalej pohybovať už len vo veľmi nízkych až nulových hladinách.

Prebiehajúce dozvuky babieho leta môžu ešte prispieť k udržaniu vyšších denných koncentrácií spór húb - plesní. Uviedla to RNDr. Janka Lafférsová z oddelenia lekárskej mikrobiológie RÚVZ v Banskej Bystrici, pod ktoré spadá aj koordinácia peľovej informačnej služby (PIS) na Slovensku.

Počas uplynulého týždňa monitorovacie stanice PIS na celom území Slovenska zachytili už len veľmi nízke až nulové denné koncentrácie peľu. Pár teplých jesenných dní v uplynulom týždni však prinieslo so sebou na väčšine územia Slovenska už len mierny nárast denných koncentrácií spór húb – plesní v ovzduší.

V uplynulých dňoch sa teda okrem veľmi vysokých koncentrácií spór plesní, vyskytoval v ovzduší ojedinele peľ ambrózie, paliny, slabo alergizujúcej pŕhľavy, peľ tráv z čeľade lipnicovitých a mrlíkov. Denné koncentrácie spór plesní v ovzduší po nočnom ochladení zaznamenali pokles, pričom dominantné zastúpenie mali spóry rodov Cladospórium , Alternária a Epicocum.

„Koniec októbra a november neprinesú už v peľovej situácii žiadne prevratné zmeny. V ovzduší sa bude vyskytovať už len minimum peľu a vplyvom nočných mrazíkov aj stále sa znižujúce denné koncentrácie spór húb - plesní. Pre rok 2014 už síce končíme s komentovaným peľovým spravodajstvom, ale jednotlivé monitorovacie stanice ešte budú naďalej pracovať a dopĺňať číselné údaje v databáze podľa poveternostných podmienok a možností v tom- ktorom regióne. V prípade, že sa peľová situácia výraznejšie zmení.“, konštatovala RNDr. Lafférsová.

Dodala, že neskorá jeseň s alergologicky nevýznamnými dennými koncentráciami peľu v ovzduší síce prináša úľavu polinotikom, ale chladné počasie najmä s teplotami okolo nuly môže u citlivých jedincov vyvolať alergiu na chlad. A keďže v tomto období už začíname tráviť viac času doma, v uzavretom prostredí, viac pozornosti svojmu zdravotnému stavu musia venovať ľudia, ktorí sú precitlivení na niektoré alergény vnútorného prostredia –napríklad na roztoče, či srsť domácich miláčikov.