Najkrajšie sme vraj po 30-tke

Viete v ktorom veku je žena najkrajšia? Vedci zistili, že presne vtedy, keď oslávi 31. narodeniny. Toto relatívne pokojné obdobie sa údajne pozitívne odráža na jej výzore.

najkrajsie_po_30 Zdroj foto: Shutterstock.com

V tomto veku má žena za sebou búrlivú mladosť, pubertálne a postpubertálne experimenty so svojim výzorom, väčšinou má celkom slušnú pozíciu v zamestnaní, stabilný príjem a stáleho partnera.

Ale nič nie je, bohužiaľ, zadarmo a nič netrvá večne. Ani krása. A aby nám vydržala čo najdlhšie, treba sa o seba starať. Dokonca viac ako inokedy. Čakajú nás totiž náročné roky. Po tridsiatom roku podľa psychológov nastáva v živote ženy jedna z najnáročnejších etáp – turbulentná kariéra, tehotenstvá, starostlivosť o deti, starostlivosť o domácnosť, rozličné rodinné starosti a nebudeme si nič nahovárať,  problémy v partnerskom spolužití.

Stresové obdobie tak ovplyvňuje našu výživu – nakupujeme vo „fast foode“, aby sme všetko stihli varíme z polotovarov, chýbajú nám vitamíny, spánok, stres riešime cigaretami a alkoholom a mladosť naháňame na firemných večierkoch.

Ešte stále si myslíte, že starostlivosť o pleť v tomto veku nie je dôležitá? Čím sa líši od starostlivosti v iných obdobiach? Veď každá pleť chce svoje, či už ide o pokožku čerstvo narodeného bábätka, či o pleť viac zrelej dámy. Áno, to je dozaista pravda, ale po tridsiatom roku nastáva jeden veľký zvrat- pleť nám totiž začína starnúť.

Naša pleť je v období medzi 30. až 40. rokom najviac zaťažovaná a postupne prestáva zvládať nátlak hektického života.  Ak sa o ňu nebudeme starať, čoskoro na nej objavíme prvé príznaky prirodzeného starnutia. V koži sa znižujú hladiny hormónov, ktoré majú pozitívny vplyv na pevnosť, regeneráciu i pružnosť.

Koža sa tak regeneruje oveľa pomalšie, staré bunky sa horšie odlučujú, naša pokožka vädne, ochabuje, vráskavie a stenčuje sa. Okrem hormónov tento stav významne ovplyvňuje aj lymfatický systém, ktorý ovplyvňuje metabolizmus a dýchanie pokožky. Koža v tomto období prechádza radikálnou prestavbou, kedy kolagén mení svoje usporiadanie a kedy ubúda ako mazu, tak aj potu.

Dá sa tomu vôbec zabrániť?

Samozrejme, ideálne by bolo chodiť niekoľkokrát za týždeň do posilňovne a cvičiť aj inak aspoň dvakrát týždenne, chodiť pravidelne do wellness centier a tiež si užívať minimálne raz mesačne v kozmetickom salóne.

Kto však má na toto všetko čas a peniaze? Faktom však je, že bez kvalitnej starostlivosti sa jednoducho nezaobídete. Ak teda chcete zamedziť, či aspoň spomaliť predčasné starnutie svojej pokožky, musíte pre to niečo urobiť.  Ak chcete zabrzdiť starnutie čo najviac, je dôležité, aby ste s bojom začali ešte skôr, než k tomu začne dochádzať.

„Okrem pravidelného čistenia pleti profesionálnou kozmetičkou a používania špeciálnych krémov, ktoré majú preukázateľný efekt na vyhladzovanie jemných vrások a dodávajú pleti živiny, pomôžete svojej pleti správnou životosprávou a zdravým spôsobom života. Mnohé dámy, ktoré k nám chodia sú zúfalé z toho, že vyskúšali množstvo značkovej kozmetiky a nič im nepomohlo. Na našej klinike pre ne máme jednoduché riešenie – počítačovú analýzu pleti. Tá presne určí, kde konkrétne má ich pleť nedostatky a aké potenciálne riziká jej hrozia a klientke tak vieme ponúknuť ideálnu terapiu,“ vysvetľuje známa dermatologička MUDr. Alexandra Novotná PhD.  

Mohlo by vás zaujímať:

Pleť - zrkadlo do duše

Stav pleti o nás prezrádza veľa. Nie nadarmo sa hovorí, že je to zrkadlo našej duše. Ak nebudete dostatočne relaxovať, odpočívať, spať, na pleti sa vám to okamžite prejaví. Zlá psychika a zlá pleť so sebou naozaj veľmi úzko súvisí. Neveríte? „Skúste sa rozhliadnuť okolo a všímajte si tváre tých, ktorí sú večne veselí a optimistickí. Ich tvár má zvyčajne zdravé ružové sfarbenie a ak majú nejaké vrásky, tak najmä od smiechu, ktoré väčšina z nás považuje za sympatické. Ak teda chcete zostať čo najdlhšie mladí, okrem kvalitnej starostlivosti sa nezabudnite aj usmievať a svoje starosti aspoň občas hodiť za hlavu,“ odporúča MUDr. Novotná.

Buďte informovaní o všetkom, čo Vás zaujíma. Čítajte novinky a zaujímavosti z oblasti zdravia, krásy a životného štýlu.