Uprednostnime prevenciu pred liečbou

Hovorí sa, že radšej stratiť v živote sekundu, ako pre sekundu stratiť život. Mnoho ľudí sa vyhovára, že na preventívne prehliadky nemá čas. Nájdu si ho až vtedy, keď prídu prvé problémy. Veď načo by strácali svoj drahocenný čas vysedávaním u lekára, keď im nič nie je?

prehliadka u lekára

Zdroj foto: Shutterstock.com

Aby "neskôr" nebolo príliš neskoro

Väčšina z nás celkom logicky usudzuje: „keď nemám ťažkosti, som v poriadku.“ To síce môže, ale aj nemusí byť pravda. Napríklad také problémy s tlakom či cukrovka sa prejavia až v čase, keď už môže byť na ich vyliečenie neskoro. Po prejavení prvých príznakov je v lepšom prípade liečba náročnejšia, v tom horšom už neúčinná, preto je potrebné ochorenie podchytiť v jeho úplných začiatkoch. Práve na to sú preventívne prehliadky určené. Niekedy stačí naozaj málo a váš život sa predĺži o niekoľko krásnych rokov.

Ignorácia preventívnych prehliadok ide ruka v ruke s vysokou úmrtnosťou na srdcovocievne a onkologické ochorenia. Srdce, tlak, cholesterol, cukor, onkologické ochorenia a mnoho ďalších sa spočiatku neprejavujú žiadnymi bolesťami ani väčšími problémami. To však neznamená, že nemôžu driemať v každom jednom z nás.


Prečítajte si tiež:

Na tieto vyšetrenia pošlite svojich mužov

(Ne)záujem o preventívne prehliadky

Mnoho ľudí o preventívne prehliadky neprejavuje žiaden záujem, iní si na ne nedokážu nájsť čas a niektorí dokonca ani nevedia, že na ne majú nárok. Existujú aj ľudia, ktorí sa lekárom vyhýbajú zo strachu z toho, čo by mohli zistiť. Povedia si, že radšej budú žiť spokojne až do smrti, akoby mali po zvyšok svojho života brať lieky a chodiť k lekárovi.

Vo všeobecnosti sa dá povedať, že o žiadnu preventívnu prehliadku nie je stopercentný záujem. Najzodpovednejšie sú mamičky s deťmi, ktoré pravidelne navštevujú svojho detského lekára v snahe zabezpečiť svojmu dieťatku dlhý a krásny život bez akýchkoľvek problémov. V otázke prevencie sú zodpovednejšie ženy ako muži. Svojho gynekológa pravidelne navštevuje približne polovica z nás, čo sa o mužoch a ich návšteve urológa povedať nedá. Najčastejšie na prevenciu myslia ľudia s vyšším vzdelaním v produktívnom veku.

Právo alebo povinnosť?

Preventívna prehliadka nie je povinnosťou, je to naše právo - právo poznať svoj zdravotný stav a podľa toho žiť. V podstate je to ale aj naša povinnosť - povinnosť voči sebe a svojim blízkym. Je nanajvýš nezodpovedné hazardovať s vlastným zdravým, ktoré máme len jedno.

Typy prehliadok

Na preventívne prehliadky máme nárok zo zákona, no lekár nás k nim vyzývať nebude. Je na každom jednom z nás, ako zodpovedne sa ku svojmu zdraviu postaví a nakoľko si ho váži.

Do prvého roku života absolvujú detičky prehliadku u svojho detského lekára deväťkrát, v osemnástom mesiaci raz a následne medzi tretím a osemnástym rokom je to raz za každé dva roky. Poistenci nad 18 rokov majú na bezplatnú preventívnu prehliadku nárok rovnako, raz za dva roky. Prehliadka spočíva v pohovore, rodinnej anamnéze, lekár zisťuje informácie ohľadom pracovnej záťaže a životného štýlu, je povinný spraviť pacientovi kompletnú prehliadku.

Okrem všeobecných lekárov máme nárok aj na pravidelnú návštevu gynekológa a urológa. Ženy by mali svojho lekára navštevovať pravidelne každý rok a raz za dva roky máme nárok aj na ultrasonografické vyšetrenie prsníkov. V tehotenstve sú návštevy lekára častejšie, a to raz za mesiac. Tak ako my, aj muži by sa mali starať o svoje intímne zdravie. Muži nad 50 rokov majú nárok raz za tri roky navštíviť urológa. Sú to síce jedny z tých nepríjemnejších vyšetrení, no život bez zdravotných ťažkostí za to určite stojí.

Jeden z najobávanejších lekárov, ktorému sa netreba vyhýbať je stomatológ. Hovorí sa, že najhoršia bolesť je bolesť zubov, preto je v záujme každého z nás, aby sme sa jej snažili čo najlepšie predísť. Deti do 18 rokov by mali navštevovať svojho zubára každého pol roka, dospelí nad 18 raz za rok a ženy počas tehotenstva dvakrát - na začiatku a pred jeho koncom.

Vedeli ste?

Vedeli ste, že vo vyspelých krajinách sú na prvých priečkach úmrtnosti práve srdcovocievne a onkologické ochorenia, ktoré sa nazývajú aj tichými zabijakmi? Nebolia, necítite ich a najskôr sa ani nijakým spôsobom neprejavujú, no keď začnú, v mnohých prípadoch môže byť už neskoro.


Prečítajte si aj tento článok:

Na tieto vyšetrenia pošlite svojich mužov