5 najčastejších otázok o cvičení s kettlebell

Ak aj vás opantalo cvičenie s kettlebell, ale stále váhate, čítajte ďalej. Prinášame vám 5 najčastejších otázok a odpovedí o cvičení s týmto multifunkčným pomocníkom.

Zdroj foto: Shutterstock.com

1. Je cvičenie s kettlebell pre mňa vhodné? Môžu cvičiť aj ženy?

Ak nie ste „činkový typ“ a myslíte si, že cvičenie s nejakou guľou nie je nič pre vás, ste na omyle. Cvičiť s kettlebell môžu naozaj všetci, od kancelárskych pracovníkov, po profesionálnych atlétov. Všetci ľudia, ktorí sa chcú starať o seba a svoje zdravie, ľudia so záujmom o funkčný silový a kondičný tréning, vyformovanie postavy či stratu tuku. 

Áno, cvičenie s kettlebell je vhodné aj pre ženy. Ak ešte stále máte obavu o svoj zovňajšok a strach z „veľkých svalov“, môžete zostať pokojné. Vypestovať veľké svaly nie je totiž vôbec tak jednoduché (veď preto ich ani väčšina mužov stále nemá) a vyžaduje si to špeciálny tréning a stravu. Každá žena však určite privíta spevnenú postavu  s viditeľnými kontúrami prirodzených svalov

2. Ako často treba cvičiť?

Na frekvenciu cvičenia neexistuje jednoznačná odpoveď. Záleží od jednotlivca a jeho cieľov. Vezmime si, koľko času strávime sedením v práci, v aute, na gauči. Pohyb našej civilizácii chýba vo všeobecnosti. Pri silovom tréningu platí to, čo v iných ľudských činnostiach  - čím častejšie a pravidelnejšie, tým lepšie budú výsledky. (Silu totiž chápeme ako zručnosť, ktorej sa je možné naučiť.)

     Kegelove cviky - posilňovanie svalov panvového dna

3. Kedy budem vidieť pokroky?

Pri pravidelnom cvičení zaznamenáte výsledky svojho úsilia v podstate okamžite. Najskôr ich budete vnímať najmä pocitovo – veľa ľudí opisuje zbavenie sa bolestí chrbta a pod. Zakrátko sa však dostavia aj zmeny viditeľné. 

V komunite kettlebell nadšencov je často spomínaný aj tzv. „what the hell“ efekt, kedy ľudia pozorujú prenos, napr. kettlebell swingu (základný švihový dynamický cvik), do činností, u ktorých by ich to normálne ani nenapadlo (napr. ak beháte, je predpoklad, že sa zlepšíte v behu; ak plávate alebo jazdíte na bicykli, môže nastať zlepšenie práve v tejto oblasti, atď.). 

4. Aký kettlebell si mám kúpiť? Aká je cena?

Cena kettlebell je pohyblivá v závislosti od váhy, materiálu a kvality. Vo všeobecnosti radím vyhnúť sa iným materiálom ako staré dobré železo. Dôležitá je kvalita spracovania, povrchová úprava. Napríklad pre 16 kg kettlebell je cenové rozpätie od 25 eur za nízku kvalitu, po 65 eur za špičkovú kvalitu. Odporúčam príliš nešetriť. Najlepšie je kupovať kettlebell iba raz a potom ho zanechať potomkom.

  Prečo začať cvičiť s kettlebell?

5. Ako mám začať cvičiť?

Jedna z najväčších chýb, akú nováčikovia robia je, že začnú cvičiť sami bez dostatočného naštudovania si problematiky. Ja by som všetkým, ktorí to myslia vážne a nechcú si ublížiť odporúčal, nájsť si trenéra, prípadne kurz a ísť do toho. Kvalitný trenér by mal človeka ešte pred samotným „mávaním so železom“ pripraviť po stránke mobility a flexibility a základnej reflexnej sily a stability. Kto vám na prvej hodine vloží do rúk železo a nechá vás cvičiť, od toho radšej utekajte. 


Buďte informovaní o všetkom, čo Vás zaujíma. Čítajte novinky a zaujímavosti z oblasti zdravia, krásy a životného štýlu.