Alkoholizmus je duševná porucha a alkohol spôsobuje rakovinu

To sú dve informácie, ktoré mnoho z nás nechce počuť. Preto Liga za duševné zdravie pripravila tlačovú konferenciu s odborníkmi, aby nám to pripomenuli.

Liga za duševné zdravie upozorňuje na škodlivé účinky alkoholu a varuje pred alkoholizmom, ktorý je na Slovensku vážnou hrozbou. Ničí ľudské osudy, rozbíja rodiny, bráni závislým udržať si prácu, stojí štát mnoho peňazí. Navyše alkohol spôsobuje vážne choroby.

Liga za duševné zdravie sa venuje téme alkoholizmu, keďže alkoholová závislosť je duševné ochorenie, ktoré má na slovenských občanov ničivé následky vzhľadom na vysokú toleranciu k popíjaniu alkoholu v našej spoločnosti. V tomto roku sme nakrútili a na webe zverejnili dva Okrúhle stoly na tému „Mýty o alkohole a alkoholizme“ a „Alkoholizmus je vážna duševná porucha“.

Okrem toho Liga za duševné zdravie vytvorila podstránku www.menejalkoholizmu.sk, na ktorej nájdete video a na ňom nakrútené okrúhle stoly s názormi odborníkov na tému zneužívania alkoholu a jeho vplyvu na ľudské telo a aj názory rôznych populárnych osobností, ktoré sa vyjadrujú k téme alkohol v našej spoločnosti.

Názory na pitie alkoholu sa líšia

Slovenská verejnosť má rôzne názory na požívanie alkoholu, ale aj odborníci sa v niektorých názoroch líšia – kardiológovia vám dovolia viac pohárov červeného vína denne a psychiatri a onkológovia budú varovať, že denné popíjanie alkoholu určite neodporúčajú. WHO – Svetová zdravotnícka organizácia upozorňuje na škodlivé účinky alkoholu v akýchkoľvek dávkach a aj jeho dokázaný vplyv na vznik rakovinových ochorení, preto Liga za duševné zdravie informuje o závislostiach, ktoré sú závažnými duševnými poruchami.

Prof. Stanislav Špánik, Onkologický ústav Sv.Alžbety: Alkohol ako rizikový faktor nádorových ochorení : „Od roku 1988 je alkohol na zozname kancerogénov WHO IARC (International Agency for Research on Cancer) a mnoho rokov je alkohol známy ako vyvolávateľ (rizikový faktor) nádorov v oblasti hlavy a krku (ústna dutina, hltan, hrtan), pažeráka, no a posledných pätnásť rokov je známy ako rizikový faktor karcinómu prsníka. Vieme, že existuje vzťah medzi konzumáciou alkoholu a nádormi hrubého čreva, konečníka, pečene, pravdepodobne aj nádorov pankreasu, krčka maternice a iných nádorov vonkajších ženských pohlavných orgánov ale aj leukémie a mnohopočetného myelómu. Napriek rôznym názorom neexistuje bezpečné množstvo alkoholu.
Meta-analýza 222 štúdií porovnávala pacientov s nádormi a to 92 tisíc „ľahkých“ konzumentov alkoholu a 60 tisíc „abstinentov“. Zistilo sa, že aj „mierna“ konzumácia alkoholu bola spojená so zvýšeným rizikom vzniku nádorov nosohltana, epidermoidných karcinómov pažeráka a nádorov prsníka u žien.
Biologický mechanizmus, ktorý vedie k rakovinovému pôsobeniu alkoholu nie je úplne známy. Alkoholické nápoje obsahujú najmenej 15 karcinogénnych zložiek – najvýznamnejší je etanol a jeho metabolit acetaldehyd. Jedinou prevenciou pre ľudí všeobecne je sledovať príjem alkoholu, limitovať konzumáciu v zmysle „radšej menej ako viac“, vynechať príjem alkoholu niekoľko dní v týždni.

Čo hovoria v zahraničí?

Na stránke www.cancerresearch.org nájdete údaje o tom, že alkohol môže spôsobiť viacero druhov rakovín. Čím menej alkoholu pijete, tým nižšie je riziko rakoviny. Riziko vzniku rakoviny je menšie, čím menej pijete. Súčasné pitie a fajčenie sú pre vás ešte horšie. Nie každé pitie vedie k vzniku rakoviny, vedci však zistili, že niektoré druhy rakoviny sa vyskytujú častejšie u ľudí, ktorí pijú viac alkoholu ako iní. Každý rok je alkohol príčinou 4% vzniknutých onkologických ochorení. Pravidelné pitie alkoholu môže zvýšiť riziko rakoviny: úst, hrtanu, pažeráka, hltan, prsníkov, pečene, čriev, pankreasu.

Ako alkohol zvyšuje riziko rakoviny?

Presný spôsob ako alkohol vplýva na vznik rakoviny nie je úplne známy. V skutočnosti môže existovať viacero rozdielnych ciest, ktoré zvyšujú riziko vzniku v závislosti na type rakoviny. Poškodenie tkanív - alkohol môže fungovať ako dráždidlo zvlášť v hrdle a ústach, poškodené bunky sa môžu pokúsiť reparovať samé, čo môže viesť k zmenám v DNA buniek, a to je krok smerom k rakovine. V hrubom čreve a konečníku môžu baktérie meniť alkohol na veľké množstvo acetaldehydu, chemikáliu, ktorá spôsobovala u laboratórnych zvierat rakovinu. Alkohol a jeho metabolity môžu poškodiť pečeň, čo vedie k zápalom a zjazveniam. Pri snahe pečeňových buniek o sebaobnovu môže opäť dôjsť ku chybám v ich DNA, čo môže viesť k rakovine.

Alkohol môže fungovať ako rozpúšťadlo, ktoré pomáha iným škodlivým látkam, ako tie, ktoré sú v tabakovom dyme, vstupovať do buniek výstielky tráviaceho traktu oveľa ľahšie. To môže byť vysvetlením, prečo je kombinácia fajčenia a pitia vyššia pravdepodobnosť vzniku rakoviny úst a hrdla ako len samostatné pitie, či fajčenie. V niektorých prípadoch môže alkohol spomaľovať proces tela zbavovať sa škodlivých látok.(zdroj: www.cancer.org)

Ing. Olga Valentová
Liga za duševné zdravie SR