Chorobné nakupovanie - oniománia

Rozpoznajte znaky, kedy len radi nakupujete od vážnej závislosti. Ľudia postihnutí závislosťou si naozaj len ťažko priznajú, že majú problém. Počet závislostí však neustále narastá a pribúdajú aj nové diagnózy – závislosť od sociálnych sietí, mobilných telefónov, ale aj závislosť od nakupovania.

Žena s kreditnou kartou Zdroj foto: Shutterstock.com

Chorobné nakupovanie, inak nazývané aj oniománia, vie rovnako ako drogy zruinovať nielen vás, ale aj vašu rodinu. Oniománia patrí medzi impulzívno-kompulzívne poruchy, pričom môže mať viaceré formy od nuktavého míňania peňazí na zbytočnosti (shopoholizmus), cez nutkavé nakupovanie, až po závislosť od nakupovania.

Ako ale rozlíšiť, či len radi nakupujeme od skutočného problému? Zhrňme si hlavné črty tohto ochorenia:

  • pred samotným nakupovaním pacient pociťuje veľkú neodolateľnú chuť vlastniť vyhliadnutú vec
  • v čase nákupu pociťuje veľkú eufóriu
  • môžu nasledovať krátkodobé výčitky typu „zase som neodolala“
  • pacient si vyhliadne v obchode ďalšiu vec, ktorú „musí mať“
  • nakupuje aj tovar, ktorý nepotrebuje ani nevyužije, v byte má sklad
  • neustále hľadá prostriedky na kúpu vyhliadnutých vecí
  • často je neúmerne zadĺžený, zhoršujú sa rodinné vzťahy, klame a zavádza, trpí depresiami, môžu sa pridružiť aj poruchy príjmu potravy, či iné závislosti.

Chorobným nakupovaním zvyčajne trpí viac žien ako mužov a samotnými spúšťačmi môžu byť samota, stres, partnerské nezhody, ale aj voľné finančné prostriedky. Príkladom sú napríklad aj ženy, ktoré po prevalení nevery manžela nachádzajú útechu práve v obchodoch. Takéto správanie môže byť nebezpečné, ak sa nepodchytí včas.

Sú dokonca známe aj prípady, keď ľudia podľahli chorobnému nakupovaniu po tom, čo sa zbavili závislosti od drog. Jednu závislosť teda nahradili druhou, pričom si možno ani neuvedomovali, že si škodia takmer rovnako.

Chorobné nakupovanie nie je ale až také novodobé ochorenie. Prvé znaky tejto choroby naformuloval už pred sto rokmi nemecký psychiater Kreapellin. Písal vtedy o nakupovacích maniakoch, ktorí kupovali veci, ktoré si nemohli dovoliť a ani ich nepotrebovali. V dnešnej dobe je však toto ochorenie pomerne rozšírené aj vďaka neustále pribúdajucim obchodným centrám, či reklamným kampaniam, ktoré sa stali našou každodennou súčasťou. V USA trpí oniomániou do 8 percent ľudí.


Prečítajte si tiež:


Treba však rozlíšiť shopoholizmus od oniománie. Do prvej skupiny patria tí, ktorí milujú nakupovanie, no svoje míňanie majú pod kontrolou. Horšou skupinou sú oniomaniaci, ktorí sa dostali vďaka nakupovaniu do vážnej finančnej a rodinnej situácie. Zavádzajú, klamú, trpia depresiami, padajú doslova na samé dno.

Oniománia si ako každá závislosť vyžaduje odbornú liečbu. Pokiaľ človek netrpí vážnymi depresiami a lieči sa včas, často stačí navštevovať psychiatra ambulantne. K pozitívnym výsledkom určite prispieva aj skutočnosť, ako sa k chorému človeku postaví jeho okolie. Rozhodne by ho mali v liečbe podporovať, ale aj citlivo vnímať signály, ktoré naznačujú, či má pacient po absolvovaní liečby nutkavé nakupovanie stále pod kontrolou.

Chorobné nakupovanie určite súvisí aj s dostatkom finančných prostiedkov, preto sú ním postihnuté aj celebrity. Medzi tie najznámejšie patrí bývalá maželka Toma Cruisea Katie Holmes, ale aj Sarah Jessica Parker, Jennifer Lopez, Britney Spears, Beyoncé Knowles, Victoria Beckham či Kim Kardashian.