Zdravé a chutné Vianoce - diétne maškrtenie od ZENEA®......alebo nie až také diétne? :)

PR Článok
Je čas Vianoc a množstvo ľudí sa obáva toho známeho prejedania sa a to bez ohľadu na to, či sú práve na diéte, alebo či si len strážia svoju pestovanú líniu. Patríte k nim aj Vy?
Život je príliš krátky na to, aby ste si neustále niečo zakazovali. Najmä ak sa jedná o Vianoce, o čas radosti, lásky a pohody. Ak je reč o pohode, viete si predstaviť niečo krajšie ako sadnúť si v teple domova, v kruhu svojich blízkych a pochutnať si na s láskou pečených vianočných koláčikoch? My tiež nie, preto sme pre Vás pripravili pár tipov na lahodné vianočné pečivo, ktoré navyše nie je veľmi kalorické.

Odmietate veriť, že by bolo možné napiecť aj bez toho, aby ste ďalší mesiac zhadzovali kilá navyše? Všetko je možné, stačí vymeniť zopár tradičných surovín a nahradiť ich zdravšími.

Čo s bielym cukrom?

Pod tými tradičnými surovinami máme na mysli najmä a predovšetkým biely cukor. Dnes nájdete na trhu množstvo alternatív. Určite vyskúšajte aspoň **trstinový cukor.** Je oveľa ľahšie stráviteľný ako obyčajný biely. Vďaka jeho nechemickému spracovaniu sa v ňom uchovávajú cenné prírodné zložky.

Nie tak dávno sa na trhu objavila rastlinka stévia - až 300-krát sladšia než cukor, no celkom bez kalórií. Nie každému jej sladká jemnučko nahorklá chuť vyhovuje, preto odporúčame pred tým ako začnete vo veľkom vypekať, vyskúšať ju napríklad v čaji alebo káve.

Ako náhradu za cukor môžete použiť tiež javorový, brezový, ryžový či kukuričný sirup. Všetky nájdete v najbližšom bio obchode.

Bez vanilkového to predsa nejde!

A čím nahradiť tradičný vanilkový cukor, bez ktorého si snáď vianočné rohlíčky ani nedokážeme predstaviť? Aj tu sa dí “diétne” čarovať. Ponúka sa možnosť použitia **čistého vanilkového extraktu**. Môžete ho vyrobiť aj sami doma. Potrebovať budete dva vanilkové struky, 100 ml kvalitnej vodky a uzatvárateľnú nádobu. Struky po celej dĺžke narežte, zalejte vodkou, uzavrite nádobu a uložte na chladné a tmavé miesto. To si však nechajte až na budúce Vianoce nakoľko ideálna doba odležania pred prvým použitím sú dva mesiace. Tieto Vianoce ho radšej kúpte, aj keď u nás je to trošku problém, skúste zasurfovať na internete, určite niečo nájdete.

Biela múka je určite nenahraditeľná, alebo?

Samozrejme, nesmieme zabúdať ani na bielu múku, aj keď pri mnohých receptoch je skutočne nepostrádateľná, môžete ju vždy nahradiť celozrnnou, pohánkovou, grahamovou alebo špaldovou. Prípadne spraviť kompromis a použiť ich “pol na pol”. Biela múka je rovnako ako biely cukor zbavená všetkých potrebných minerálov a vitamínov a v kombinácii s cukrom zvyšuje glykemický index potravín, tj. spôsobuje že máte stále chuť na sladké. V kombinácií s bielym cukrom, na ktorom si telo vie vybudovať závislosť fyzickú aj psychickú, máme pred sebou komplexný obraz vianočného prejedania sa.

ZENEA® Vám prináša niekoľko zdravších receptov chutného vianočného pečiva, ktorých konzumácia na Vás nezanechá žiadne katastrofálne následky v podobe prasknutých nohavíc alebo nebodaj zlomenej stoličky :) Použili sme totiž spomínané alternatívne sladidlá, ovsenú, špaldovú či celozrnnú múku a horkú čokoládu. Recepty a mnoho ďalších rád k udržaniu štíhlej línie nielen cez Vianoce nájdete tu: www.zeneadiet.com

Prajeme zábavu pri vianočnom pečení a ešte väčšiu pri zdravom maškrtení!
Vaša