Ako na liečbu bez liekov?

Aj napriek tomu, že dnes už robí moderná medicína ozajstné zázraky, je alternatívna medicína využívaná, vyhľadávaná a ľudia sa o ňu zaujímajú čoraz viac aj u nás. Prečo vlastne? Pozrite sa na pár zaujímavých spôsobov, ktoré táto možno ešte stále odcudzovaná forma liečby využíva.

liecba_prirodna_4-1-2016_hlavny

Zdroj foto: Shutterstock

Aké zastúpenie má alternatívna medicína?

Podľa údajov Svetovej zdravotníckej organizácie, (WHO) si prvenstvá v dnešnom svete zastávajú indická a tradičná čínska medicína. Na druhé miesto sa dostala homeopatia a nasleduje bylinná liečba. Možno by ste sa čudovali, že až na štvrtom mieste sa ocitla oficiálna západná medicína. Pojem alternatívna medicína vznikol len na odlíšenie liečebných postupov, ktoré uplatňujú iné liečebné systémy.

Čína svoj systém liečby za alternatívnu nepovažuje, ale je neoddeliteľnou súčasťou jej liečebného systému. V mnohých prípadoch vzniká u nás niekoľko teórií a pochybností tejto formy liečenia. Možno preto, že máme nedostatok informácii a možno len preto, že naši lekári ju vo veľkej miere neuznávajú. Možno ste sa stretli s viacerými výrazmi ako mastičkárstvo, či ľudové liečiteľstvo a tak na ňu väčšina obyvateľstva vrhá zlé svetlo.

V dnešnej dobe sa pod spoločný názov alternatívna medicína zahŕňa súbor liečebných metód, ktorých úspešnosť v rôznych smeroch predstihuje úspechy „klasickej“ medicíny, aj v oblasti liečby závažných chronických ochorení. Choroba znamená lieky. Alternatívna medicína však v prvom rade zastáva dve základné príčiny nezdravého spôsobu života. Nevedomosť a nedbalosť!


Prečítajte si tiež:

Naozaj potrebujete ibuprofén? Sú aj iné riešenia

S čínskou medicínou ste súčasťou vesmíru

Tradičná čínska medicína patrí medzi najznámejšie terapie a na človeka sa pozerá ako na súčasť vesmíru, ktorý na neho pôsobí neustále. V tomto smere neexistuje ochorenie len jedného orgánu, no vždy ide o chorobu celého jedinca. Človek vibruje medzi dvomi pólmi, jangom a jingom, ktoré sú protikladné, ale vzájomné. Oba systémy musia byť v rovnovážnom stave. Dôležitým aspektom je životná energia, ktorá udržuje rovnováhu medzi jednotlivými orgánmi.

Prečo vznikajú podľa čínskej medicíny ochorenia? Môže za to chlad, horúčava, vlhkosť, sucho, vietor, nevyrovnané emócie, nesprávna životospráva, vrodené príčiny, hlieny, stagnácia krvi a i. Tradičná čínska medicína pomáha rýchlejšiemu zotaveniu sa po úrazoch a operáciách, navodzuje psychickú stabilitu, odstraňuje následky náročného životného štýlu.

Využívaná je aj pri liečbe bolestí, ochoreniach s vysokou teplotou, liečbe astmy, kašľa, nikotinizmu, závislosti od jedla a slúži tiež ako podporná liečba pri cukrovke, detskej mozgovej obrne, poruchách erekcie a i.

Ajurvéda - cesta k dlhovekosti

Holistická medicína pôvodom z Indie,  je označovaná za medicínu zdravia a dlhovekosti. Považuje sa za najstarší a najkompletnejší liečebný systém na svete. V Indii je využívaná už viac ako 5000 rokov a drží sa jediného a jasného princípu. „Aké jedlo, taká je myseľ a aká je myseľ, taký je život.“

Ajurvéda je založená na 4 hlavných cieľoch ľudskej existencie, na 6 základných princípoch, na učení o 5 prvkoch a na 3 energetických dóšach a tak tvrdí, že podstata ochorenia je daná nerovnováhou. Telo vyjadruje nerovnováhu prostredníctvom príznakov, ktoré sprevádzajú chorobu. Vhodnou stravou, detoxikáciou, denným režimom, či bylinnou liečbou môžeme odstrániť škodlivý účinok vonkajších vplyvov a obnoviť narušenú rovnováhu. Ajurvéda lieči široké spektrum chorôb, od nachladnutia, až po chronické choroby ako alergia, chronická únava, vredy, cukrovka, vysoký krvný tlak, kožné choroby, zlé trávenie, nespavosť, migrény, bolesti hlavy a duševné choroby. ayurveda_bylinky_4-1-2016

Zdroj foto: Shutterstock

Homeopatia ako kuriozita

Základy homeopatie postavil nemecký lekár Samuel Hahnemann pred vyše dvesto rokmi. Aj napriek tomu, že sa vystavoval obrovskej kritike, je homeopatia populárna v mnohých krajinách Európy, v Indii a dokonca aj v USA. V niektorých krajinách je homeopatická liečba hradená zdravotnými poisťovňami.

Podstatu liečby vyjadruje známa veta- „podobné sa lieči podobným.“ Homeopatia si stále však udržiava status kurióznej liečby. Surovinou na výrobu liekov sú prírodné látky rastlinného, živočíšneho a minerálneho pôvodu, kyseliny, prvky a ich zlúčeniny, horniny a niektoré druhy energií. Homeopatické lieky môžete dostať v lekárni a to bez lekárskeho predpisu. Nájdete ich v troch liekových formách: tablety, roztoky a globuly.

Homeopatiká pomáhajú pri horúčkach, panike, strachu, bolesti, šoku, či pri nespavosti. Spoľahnúť sa na nich môžete pri použití nadmerného množstva alkoholu, otrave jedlom, uštipnutie hmyzom, bodných ranách, opuchoch, bolesti hlavy, poúrazových stavoch, natiahnutí svalov, vytknutí končatín, kašľu, či prechladnutiu a iných. Homeopatia sa môže stať súčasťou vašej terapie každého telesného a emocionálneho problému.

Bylinkárstvo, bezpečnejšie ako západná medicína

Fytoterapia, či bylinná liečba patrí k najstarším a najúčinnejším spôsobom liečby. Rastliny obsahujú liečivé látky a už ľudia v staroveku využívali byliny na rôzne choroby. Byliny dodávajú telu aj potrebné vitamíny, minerály a stopové prvky. Čerstvá bylina má omnoho viac účinných látok ako sušená. Najlepšie byliny sú rastúce divoko a na suchých, čistých miestach. Veľmi cenné sú púpava, praslička, šalvia, harmanček, žihľava, mäta, baza, či lipa.

Oficiálna západná medicína je stále v rozpore s fytoterapiou. Obhajcovia prírodnej medicíny tvrdia, že v porovnaní so syntetickými liekmi sú čerstvé a sušené byliny oveľa bezpečnejšie a účinnejšie ako klasická západná medicína. Bylinná liečba slúži hlavne ako doplnková liečba, no nie je vhodné ju užívať dlhodobo bez prestávok. Klasická bylinná liečba má podobu čajov, nálevov, obkladov, kúpeľov, či mastí. Okrem výrazných detoxikačných, čistiacich, protinádorových a antioxidačných účinkov, posilňuje činnosť vnútorných orgánov, najmä pečene a obličiek, posilňuje imunitné reakcie, zlepšuje krvotvorbu a zlepšuje trávenie.


Prečítajte si aj tento článok:

Naozaj potrebujete ibuprofén? Sú aj iné riešenia

lululup

ak sa liečiť bez liekov, tak jedine s esenciami bio-bachovky nakolko tie zaberaju perfektne aj na psychicke problemy a aj trebars na problemy v menopauze