Definícia stresu a jeho príčiny

Pojem „stres“ bežne používame, keď cítime, že je toho na nás už priveľa – sme preťažení a začíname uvažovať, koľko a ako dlho ešte vládzeme niesť ten tlak, ktorý nás ťaží a zavaľuje. Stres ovplyvňuje všetky oblasti nášho života: emócie, správanie, myslenie a telesné zdravie.

stres_strasiak Zdroj foto: Shutterstock.com

Stresom je všetko, čo ohrozuje našu celkovú pohodu. Avšak nie každý „stres“ je zlý, bez určitej dávky stresu by bol náš život nudný a bezcieľny. Stres v menšej dávke nie je škodlivý. Stres môže byť tiež vnímaný každým z nás rôzne. Niektorí tiež zvládajú stres lepšie ako iní. Na druhej strane, ak stres začína negatívne ovplyvňovať naše telesné a psychické zdravie, môžeme povedať, že jeho dopad na nás je už zlý.

Stres je spôsob, ako naše telo reaguje na požiadavky, ktoré na nás pôsobia. V týchto chvíľach telo uvoľňuje do krvi určité látky, ktoré majú za úlohu dať nám viac sily a energie na zvládnutie danej požiadavky/ situácie – predovšetkým v situácii, ak sa to týka nášho fyzického ohrozenia. Horšie to však je v situácii, ak reagujeme na emocionálnu situáciu a deje sa to často a pravidelne.Tento nadbytok do krvi uvoľnenej energie nemá cestu na uvoľnenie, zostáva v tele a narastá. Sme podráždení, úzkostní a výbušní. Naše telo pracuje na „vyššie obrátky“ - ak je to pravidelné a dlhodobé, má to svoje následky.

Rozlišujeme medzi stresom a stresorom. Stresor je to, čo zapríčiňuje stres. Stres samotný je pocit, že sme pod tlakom, zatiaľčo stresory sú rôzne veci a skutočnosti z okolitého prostredia i z nášho vnútra, na ktoré reagujeme. Mohli by sme povedať, že čím viac stresorov zažívame, tým viac stresovaní sa cítime.

Príčiny stresu

Príčiny stresu môžu byť rôzne, od fyzických (strach z nebezpečenstva) po emocionálne (obavy o prácu, financie). Zadefinujme si ich bližšie, aby sme ich v sebe dokázali identifikovať:

  1. Ohrozenie (sociálne, fyzické, finančné). Situácia je ešte horšia, ak cítime, že nemôžeme znížiť toto ohrozenie a ono sa dostáva mimo našej kontroly.
  2. Strach: ohrozenie môže viesť k strachu, ktorý spúšťa stres. Strach podporuje predstavivosť - čo všetko sa môže stať a je zdrojom stresu.
  3. Neurčitosť: ak sa cítime neistí, nevieme predvídať, čo sa stane, cítime stratu kontroly.
  4. Stres z prežitia: ak máme pocit, že nám môže niekto fyzicky ublížiť. Telo je zrazu nabudené a snaží sa bojovať alebo utekať.
  5. Vnútorný stres: je to obava, že nemôžeme kontrolovať určité skutočnosti alebo sa dostaneme do situácie, ktoré nám spôsobia stres a my s tým nemôžeme nič urobiť. Vnútorný stres sa spúšťa, keď my sami seba „stresujeme“.
  6. Závislosť na uponáhľanom štýle života: niektorí ľudia sa stávajú doslova závislí na uponáhľanom a napätom štýle života – dokážu byť v strese aj zo situácií, ktoré nie sú stresujúce. 
  7. Vonkajší, okolitý stres: je to odpoveď na skutočnosti okolo nás (hluk, množstvo ľudí, tlak z práce/rodiny).
  8. Únava a prepracovanosť: nabaľuje sa dlhý čas a môže vážne ovplyvniť naše zdravie. Spôsobený je prílišnou prácou v zamestnaní alebo domácnosti, množstvom úloh, ich nestíhaním a z nedostatku relaxácie odpočinku.
  9. Životné udalosti: smrť blízkeho; zdravotné ťažkosti; kriminalita (kradnutie, znásilnenie, útok); sebapoškodzovanie (alkoholizmus, závislosti); problémy v rodine (rozvod,odlúčenie); sexuálne problémy; hádky a konflikty; zmena bydliska; zodpovednosť (práca, rodina)
  10. Stres v práci: pracovné požiadavky, „buzerácia“ v práci, vzťahy s kolegami; komunikácia v práci; pracovné podmienky; finančné ohodnotenie.

Príznaky stresu

Naše telo je nastavené zvládať menšie dávky stresu. Nie sme však uspôsobení na zvládanie dlhotrvajúceho, chronického stresu bez jeho patričných následkov. Dôležité je preto vnímať stres, ktorý na nás pôsobí a správať sa voči sebe a svojmu zdraviu preventívne tým, že budeme úroveň stresu kontrolovať, aby nám neubližoval.

Rozpoznanie príznakov: prvým krokom kontroly úrovne stresu je poznať jeho príznaky. To však nie je tak ľahké. Mnohí z nás si na stres už zvykli až tak, že ho rozpoznajú až vtedy, keď sa nachádzajú na pokraji kolapsu. Z dôvodu rôznosti ľudí sú aj príznaky stresu rôzne. Vo všeobecnosti si ich vymenujeme. Budú plniť pre nás funkciu varovných signálov:

  • Na úrovni psychiky: sme ľahko podrážditeľní, hneď vybuchneme, sme frustrovaní a náladoví; strácame rýchlo na sebou kontrolu v situácii, keď je potrebné mať kontrolu - emócie nás rýchlo zaplavia; máme ťažkosti uvoľniť sa a utíšiť myseľ; cítime sa sami v sebe „zle“- máme nízke sebavedomie, cítime sa osamelí, bezcenní a depresívni; vyhýbame sa iným.
  • Stres na úrovni tela: cítime nedostatok energie; bolesti hlavy, žalúdočná nevoľnosť, vrátane hnačky, zápchy; bolí nás telo, máme napäté svaly; cítime bolesť na hrudi a búšenie srdca; trpíme nespavosťou; časté prechladnutie a infekcie; strata sexuálnej túžby alebo schopnosti; nervozita a tras, zvonenie v ušiach, pocit chladu alebo spotených rúk a nôh; sucho v ústach a ťažkosti pri prehĺtaní; napäté čeľuste a škrípanie zubov.
  • Stres na úrovni nášho myslenia: neustále obavy, myseľ zavalená množstvom myšlienok (nedajú sa takmer zastaviť); zábudlivosť a chaos; neschopnosť sústrediť sa; zníženie schopnosti kvalitne uvažovať; pesimizmus, čierne myšlienky.
  • Na úrovni správania: zmena v apetíte: chutí nám priveľa alebo vôbec; odkladáme vecí na neskôr, vyhýbame sa povinnostiam; vyššie užívanie alkoholu, drog alebo cigariet; sme nervózni, hryzieme si nechty a pod.

Prečítajte si tiež:

Techniky zvládania stresu

Psychická pohoda vďaka autogénnemu tréningu

Domácim wellnessom proti stresu


Dôsledky stresu

  • psychické problémy (depresia, úzkosť, nervozita, podráždenosť, osobnostné problémy a pod.);
  • kardiovaskulárne ochorenie (ochorenia srdca, vysoký krvný tlak, infarkt myokardu a pod.);
  • obezita a problémy s jedením/stravovaním;
  • menštruačné problémy;
  • sexuálna dysfunkcia (impotencia, predčasná ejakulácia, strata sexuálnej túžby);
  • kožné problémy, problémy s vlasmi (akné, psoriáza, ekzémy, strata vlasov);
  • poruchy trávenia a zažívania (zápal žalúdka, ulcerózna kolitída a pod.) a samozrejme ďalšie.

Použitá literatúra:

  • 1. Stress. In EDU [online]. Dostupné na internete: http://umm.edu/health/medical/reports/articles/stress
  • 2. SUVAL, L.: Better management of stress and its effects.  In Psychcentral [online]. Dostupné na internete: http://psychcentral.com/lib/better-management-of-stress-and-its-effects/00012449
  • 3. TOVIAN, S.: Stress effects on the body. In APA [online]. Dostupné na internete: http://www.apa.org/helpcenter/stress-body.aspx

Buďte informovaní o všetkom, čo Vás zaujíma. Čítajte novinky a zaujímavosti z oblasti zdravia, krásy a životného štýlu.

Perilka

zaživam hlavne pracovny stres. V praci na stole mam sprej proti stresu (ustny sprej) z lavycosmetics. ten mi vždy pomože

elovolsne

Antidepresíva bez predpisu - tonzes.com Účinek se dostavil už po několika málo dnech - lepší nálada, chuť do života, klidnější spánek a usínání. Určitě pomůže v těžším období na blbou náladu a mírné deprese. Mne pomohlo toto.