Super rady, ako si vychutnať Vianoce a nepribrať

Vianoce môžete prežiť aj bez toho, aby sa vám po nich ručička na váhe hrozivo posunula smerom nahor. Nie, nechceme od nikoho, aby si nedoprial žiadnu zo svojich najobľúbenejších dobrôt, o žiadnej diéte totiž nie je ani reč.

Stačí, keď budete dodržiavať pár základných pravidiel a môžete cez Vianoce ochutnať takmer zo všetkého, čo nájdete na bohato prestretých stoloch. Aké sú to pravidlá?

Neprejedajte sa

Vianoce totiž nemajú byť o bohatosti porcií, ale o pestrosti. Ochutnajte všetko, ale najlepšie bude, ak si zo všetkého dáte iba trošičku. Ani v najlepších reštauráciách dnes už neplatí, že vám naložia doslova kopcom. Vyhrajte sa viac s aranžmá na tanieri, naberajte si vždy decentne nielen na návštevách, ale aj doma. Koláčiky jedzte hlavne ráno a nie veľa. Popoludní sa už cukor spaľuje horšie. Pred každým jedlom, ktoré vás láka, si spomeňte, čo ste v ten deň už všetko pojedli. Vylúčte chlieb a pečivo, hladní bez neho určite nebudete. Na Vianoce totiž ani nie je tak hladný náš žalúdok, ako oči. Nezabudnite na pitný režim, najlepšia je čistá voda.

Zameňte ingrediencie a postupy

Vianočné pečivo skvele chutí nielen z hladkej múky. Pokojne ju zameňte zdravšou špaldovou múkou a dajte o polovicu menej cukru. Skúste zaviesť každý rok niečo nové – zdravé vianočné pečivo, z ktorého rozhodne nepriberiete.

Aj majonézový šalát vynikajúco chutí, keď miesto majonézy pridáte nízkotučný jogurt. No a nezabudnite, že zemiakového šalátu si stačí dať na večeru len trochu. Ak máte pocit prázdneho taniera, radšej si dajte zeleninu alebo ryby, ktorá tento rok nemusí byť vyprážaná, ale grilovaná.

**TIP Redakcie:** Skúste si tento rok pripraviť ľhšiu veriu vianočného šalátu: [**zemiakový šalát s jabĺčkami.**](/clanok/53266/zemiakovo-jablkovy-salat)
Hýbte sa

Vianoce sa nemusia spájať len s jedením a sledovaním televíznych programov. Naši predkovia ich takto rozhodne netrávili. Bolo úplne bežné, že sa ľudia prechádzali aj cez Vianoce. Ak sa dá, na návštevu sa vyberte peši. Nadýchate sa čerstvého vzduchu a predsa len budete mať aj trochu pohybu. A tam, kde bude sneh, treba vytiahnuť lyže, snowboardy alebo sánky. Ak sa vám von ísť nechce alebo to nedovoľuje počasie, pokojne si zacvičte doma. Vynikajúca je jóga alebo pilates, no rovnako dobre vám padne zopár drepov či sed-ľahov.

Alkohol

Pitie alkoholu vplýva na váhu tiež. Preto ho pite s mierou. Ideálne by bolo, keby ste sa úplne vyhli likérom či destilátom a dopriali si radšej suché biele víno, prípadne suché šampanské alebo prosecco.

Ako malý bonus vám prinášame recept na zdravé vianočné pečivo á la Dara Rolins

Aj speváčka Dara Rolins miluje Vianoce a napriek tomu, že je štíhla ako prútik, každý rok vo veľkom vypeká všetky tradičné vianočné pečivá. Tento rok však vyskúšala upiecť aj niečo zdravé a o recept sa podelila aj na svojom Facebooku.

Zdravé pečivo podľa Dary

Ingrediencie

  • 2 a 1⁄2 šálky mandľovej múky
  • 1⁄2 čajovej lyžičky zdravej soli (napríklad himalájska)
  • 1⁄4 čajovej lyžicky jedlej sódy
  • 1 čajová lyžicka mletej škorice (druh ceylon)
  • 1⁄2 šálky kokosového oleja (roztopeného)
  • 5 lyžíc medu
  • 1⁄2 čajovej lyžicky pravej vanilky

Postup

Vo veľkej mise zmiešame suché igrediencie – múku, soľ, jedlú sódu, škoricu, vanilku. V malej miske rozpustíme kokosový olej a med. Všetky suroviny zmiešame dokopy a necháme cesto odležať hodinu v chladničke. Posypeme si dosku mandľovou múkou a vyvaľkáme tenké cesto. Potom vykrajujeme tvary ako pri medovníčkoch a opatrne ukladáme na papier na pečenie.

Pečieme na 160 stupňoch 5 až 8 minút, kým kraje nebudú ľahko ružové. Necháme dôkladne vychladnúť.

Potom už len dobrú chuť :-)

MilanJoka

A ked uz poriadne prejeme, stale je tu rokmi overena kvalitka ktora nas zachrani- Fatra! :) nielen po vianocnej opici, ale aj po super vianocnom alebo aj predvianocnom jedle.. alebo aj ako prevencia. proste Fatra je Fata! zaberie vzdy

pajtasom

Ber zo vsetkeho jednu porciu.napr 1makovnik 1pogaca.ja sa toho drzim vsetko jest len zmensit porciu cize neduplovat.ziadne nahrafy ine jedla nejem.z kazdeho kolaca si dat 1kus.dnes jeden makovnik zajtra orechovnik a jedn pogac.a jednu porcie sterderj vecere vylucene ze priberies.