Ako sa naozaj dostať v novom roku do formy

Začiatok nového roka sa už tradične nesie v znamení mnohých predsavzatí, ktoré si s obľubou dávame. Medzi najčastejšie predsavzatia určite patrí schudnutie, resp. vyformovanie postavy, pravidelné cvičenie a všetko, čo s tým súvisí.

žena s figurínou Zdroj foto: Shutterstock.com

Bohužiaľ, väčšinou naše veľké plány skončia tak rýchlo, ako aj začali. Ak nemáme správnu motiváciu a chýba nám nadšenie pre danú vec, je šanca na úspech minimálna.

Čo potrebujeme, aby sme boli  v našom snažení úspešní? O odhodlaní a správnej motivácii k cvičeniu sme sa rozprávali s inštruktorom silového a kondičného tréningu KB5 školy Jozefom Vankom.

Aké sú motivácie ľudí, ktorí k vám chodia cvičiť?

Motivácie sú rôzne. Prichádzajú k nám ľudia, ktorí sa chcú po rokoch ničnerobenia začať zmysluplne hýbať, takí, ktorí chcú schudnúť, ďalší, ktorí sú sklamaní z klasického fitnes tréningu, ale aj takí, čo hľadajú ideálnu fyzickú prípravu k svojmu hlavnému športu. Motivácie sa však postupne menia spolu s tým, ako naši žiaci spoznávajú, o čom by mal správny tréning byť. 

Čo si myslíte, že je potrebné, aby v snažení človek vytrval?

V snažení nejde vytrvať, pokiaľ si nezačnete užívať samotnú cestu k cieľom, ktoré ste si vytýčili – či už je to schudnutie, nabratie svalstva a pod. V konečnom dôsledku je dôležitejšia cesta k cieľu ako cieľ samotný. Pre bežných ľudí by malo byť prioritou zdravie a bezproblémový pohyb. Až potom nasleduje všetko ostatné. Dôležité je tiež, nehľadať instantné riešenia. To je však, bohužiaľ, fenoménom dnešnej doby. Ľudia si zvykli dostať čokoľvek okamžite. 

Faktom ale zostáva, že X rokov ničnerobenia nejde vykompenzovať pár mesiacmi „zbesilého cvičenia“. Podobne, obetovať pre krátkodobé ciele svoje zdravie, ako je dnes moderné v rôznych hardcore typoch cvičenia, nie je v prípade bežných ľudí najrozumnejšie. Vždy je dobré mať na zreteli dlhodobú udržateľnosť a progres.

Čo by ste odporučili človeku, ktorý chce schudnúť?

Chudne sa predovšetkým v kuchyni, nie v telocvični. V prvom rade sa teda treba pozrieť kriticky na svoju stravu. Prevziať zodpovednosť za to, čo svojmu telu dávam. Tak ako pri cvičení, instantné riešenia nefungujú, diéty sú dlhodobo neudržateľné. Začnite sa stravovať ako dospelí ľudia a nie ako televízna reklama. Sústreďte sa na prirodzenú stravu a nie chemické náhrady, ktoré nám potravinový priemysel v reklame podsúva.

A čo cvičenie?

V cvičení je najmä dôležitá pravidelnosť. Po ďalšie by som odporučil začať sa skôr sústrediť na funkčnosť ako na formu. V našej škole veríme, že správne fungujúce telo aj dobre vyzerá, tzn. forma nasleduje funkčnosť.

Čo sa týka konkrétnych aktivít, odporučil by som väčší dôraz na silový tréning. Obzvlášť ženy majú tendenciu venovať sa nekonečné hodiny tzv. kardio tréningu. Ako sme však často svedkami, vo väčšine prípadov toto neprináša žiadané výsledky.  


Prečítajte si tiež:


Aký je ten váš systém? Ako vypadá tréning u vás?

My sme škola silového a kondičného tréningu. Dôležité je práve to slovo silový tréning, nakoľko silu vnímame ako prvoradú fyzickú kvalitu, na ktorej je možné vystavať všetky ostatné a jednu z tých, ktorá dnes ľuďom najviac chýba.

S našimi žiakmi pracujeme podľa jednoduchého návodu - najskôr sa treba hýbať dobre, následne sa hýbať často a až potom nasleduje pohyb pod záťažou. Prakticky to znamená, že od prvých hodín začíname pracovať na potrebnej mobilite, reflexívnej stabilite a sile pomocou vlastného tela. Následne učíme princípy generovania sily a to na cvikoch s vlastnou váhou, s kettlebell a pre veľmi pokročilých s veľkou činkou. Náš systém je progresívny, čiže postupne budujeme nové zručnosti na už naučených. Cieľom je neustále zlepšovanie sa. Takýto tréning vyžaduje sústredenie na svoje telo a činnosť, ktorú práve robíte. Nejedná sa teda o bezduché zničenie sa. 

Ak by sme to teda mali zhrnúť, čo by mal človek spraviť, keď sa chce dostať v novom roku „do formy“?

Ako som povedal, v prvom rade prestať toľko myslieť na formu, ale skôr rozmýšľať o svojom zdraví, sile a pohyblivosti. Je to otázka motivácie, ktorá je naozaj podstatná. Treba si vybrať taký tréning, ktorý je v dlhodobom horizonte udržateľný a ktorý nás bude tešiť. Nie je to o tom, dostať sa do leta do plaviek, ale o celoživotnej práci na sebe. Ak sa dokážeme takto nastaviť, výsledky sa určite dostavia. Aj žiadaná forma či figúra. O úprave stravy snáď už ani hovoriť nemusím.