Aj na lyžiarske kurzy je potrebný súhlas hygienikov

Ilustračné foto. Foto: TASR/Pavol ĎurčoBanská Bystrica 8. januára (TASR) – Zimná sezóna je spojená s organizovaním pobytov v prírode, lyžiarskych výcvikových kurzov, škôl v prírode a iných zotavovacích podujatí pre deti a mládež. Organizátormi takých akcií sú zvyčajne školy, cestovné kancelárie, občianske združenia ...

Ilustračné foto. Foto: TASR/Pavol ĎurčoBanská Bystrica 8. januára (TASR) – Zimná sezóna je spojená s organizovaním pobytov v prírode, lyžiarskych výcvikových kurzov, škôl v prírode a iných zotavovacích podujatí pre deti a mládež. Organizátormi takých akcií sú zvyčajne školy, cestovné kancelárie, občianske združenia či právnické a fyzické osoby oprávnené na podnikanie. Aj na tieto podujatia však organizátori potrebujú súhlas hygienikov.

“Podľa legislatívnych ustanovení medzi základné povinnosti organizátorov zotavovacích podujatí pre deti a mládež patrí povinnosť požiadať najmenej 30 dní pred začiatkom konania podujatia – podľa miesta konania – príslušný Regionálny úrad verejného zdravotníctva (RÚVZ) o posúdenie, a to formou písomnej žiadosti. V nej sa okrem identifikačných údajov organizátora zotavovacieho podujatia uvedie druh, termín a miesto konania pobytu, počet detí a osôb pracujúcich na podujatí, spôsob stravovania, odtlačok pečiatky a podpis organizátora. Bez kladného rozhodnutia príslušného RÚVZ nie je možné podľa zákona vykonávať uvedené činnosti,” upozornila vedúca oddelenia Hygieny detí a mládeže banskobystrického RÚVZ Katarína Slotová.

Podľa zákona je zotavovacím podujatím organizovaný pobyt najmenej piatich detí a mládeže do 18 rokov veku na čas dlhší ako štyri dni, ktorého cieľom je rekreácia, posilnenie ich zdravia a zvýšenie telesnej zdatnosti.

Ako podotkla Slotová, aj napriek tomu, že zákon, ktorý obsahuje ustanovenia o organizovaní zotavovacích podujatí pre deti, je platný od roku 1997, niektorí organizátori nemajú o svojich povinnostiach vedomosť. Často zabezpečujú starostlivosť o veľký počet detí bez toho, aby vedeli o ich zdravotnom stave, bez zabezpečenia zdravotníka alebo podmienok takého ubytovania, aby sa minimalizovalo riziko vzniku a prenosu infekčných ochorení prenosných vzdušnou cestou či kontaktom.

“Mnohé zotavovacie podujatia organizujú cestovné kancelárie, z ktorých niektoré argumentujú, že ich zájazd nie je podujatím za účelom posilnenia zdravia, ale rekreácia detí. Posudzovanie, či ide o zotavovacie podujatie pre deti v zmysle zákona, významnou mierou ovplyvňuje charakteristika zájazdu, ktorá musí byť súčasťou uzatvorenej písomnej zmluvy,” zdôraznila Slotová.

Ako dodala, v prípade posudzovania zotavovacieho podujatia sa nevychádza z názvu, ale z charakteristiky pobytu. To znamená, že v prípade organizovania pobytov pre deti a mládež do 18 rokov nad štyri dni, kde je zabezpečené ubytovanie, stravovanie a ďalší organizovaný program i celodenná starostlivosť o deti, ide o zotavovacie podujatie. Zdroj: Teraz.sk, spravodajský portál tlačovej agentúry TASR