Veľký zimný detox

Detoxikačné kúry bývajú väčšinou spojené s teplým počasím, kedy je k dispozícii more čerstvej zeleniny i ovocia. Ani v zime ale nemusí organizmus trpieť pod záplavou balastu, ktorý sa do neho dostane prostredníctvom nesprávneho jedla, sladkých tekutín aj zo znečisteného vzduchu.

zimny_detox_19-1-2016_hlavny Zdroj foto: Shutterstock.com

Nevýhodou chladných mesiacov je obmedzená ponuka dobrých čerstvých potravín - na pultoch síce nájdete paradajky alebo uhorky celoročne, ale ich chuť a nutričné vlastnosti sa tým letným ani zďaleka nevyrovnajú. Ďalšou prekážkou je sychravé počasie, ktoré skôr láka k zababušeniu sa do teplej deky pri televízii, než k pohybovým aktivitám. Je pravda, že aj zvieratá sa v zime ukladajú k spánku, ale to je z dôvodu obmedzenosti zdrojov obživy. Ľudia majú k dispozícii nadbytok potravy neustále, takže ani zima nemusí byť podnetom k zbytočnému leňošeniu a hromadeniu podkožného tuku.

Čerstvé či nakladané?

Moderné výživové smery, ako je napríklad "raw" stravovanie, zabúdajú na to, že ľudia nie sú prežúvavce. Nemáme k dispozícii dostatok tráviacich enzýmov na spracovanie surovej zeleniny či ovocia. Podiel surovej stravy v jedálničku je dôležitý, avšak v zime urobíme určite lepšie, keď si dáme napríklad výbornú kyslú kapustu alebo nakladanú zeleninu.

Kyslé a nakladané výrobky sú k detoxikácii ideálne. Doplňte ich čerstvým ovocím, pohybom, odpočinkom a tekutinami a môžete si byť istí, že pre zbavenie sa nežiaducich látok z tela robíte maximum.

Teplé nápoje

Ďalšími pomocníkmi pre očistu organizmu v zime sú teplé nápoje. Prevarte vodu a pridajte do nej niekoľko kvapiek citróna a zázvor. Tieto ingrediencie vás nielen zahrejú, ale tiež odplavia toxíny preč. Bylinkové a ovocné čaje popíjajte v priebehu dňa, aby ste boli dobre hydratovaní. V chlade klesá pocit smädu a na studenú čistú vodu má chuť málokto.

Pohyb náš každodenný

V zimnej očiste zohráva tiež významnú úlohu pohyb. Aj keď sa vonku veľmi športovať nedá, na dlhú prechádzku teplé oblečenie určite nájdete. V tomto ročnom období môžete vyskúšať skupinové lekcie vo fitness centre, chodiť do posilňovne, alebo sa vrhnúť na jogu či pilates.

Zo všetkých cvičení je k detoxikácii najvhodnejšia joga, pretože mnoho jogových pozícií je na prečistenie tela priamo určených. Joga vám rozprúdi lymfatický systém, pretiahnete sa, ale tiež sa pri výdrži pekne zapotíte. Cvičiť jogu môžete aj na portá FITHALL.sk.

Treba vedieť aj odpočívať

Pre správnu funkciu všetkých orgánov, zdravú hmotnosť aj dobrý stav pokožky je dôležitý odpočinok. V rámci toho si zájdite na lymfatickú masáž, ktorá pomôže odviesť z tela odpadové látky a tým zmierni aj prejavy celulitídy. Nebráňte sa ani saune - nikde inde sa nezohrejete tak dobre, ako práve tam. Sauna urobí dobre nielen vášmu organizmu, ale aj psychike. sauna_oddych_19-1-2016 Zdroj foto: Shutterstock.com

Čítajte viac:


Detoxikácia nie je chudnutie

Pod pojmom detoxikácia si nepredstavujte chudnutie. Detoxikácia organizmu je vlastne proces, kedy sa telo zbaví časti nežiaducich látok. Môže sa zlepšiť vzhľad kože, takže vaše stehná budú vyzerať štíhlejšie a pevnejšie, pretože sa v tukovom tkanive nebudú hromadiť odpadové látky. O niekoľko deka by ste ale prísť mohli, a to dôsledkom zdravého jedálnička, pitného režimu a pohybu.

Ak v priebehu roka jete dosť ovocia a zeleniny, chudých proteínov, zdravých tukov, komplexných sacharidov aj vlákniny, veľa pijete a dostatočne sa hýbete a len čas od času si dáte nejakú nezdravú maškrtu, žiadne špeciálne detoxikačné kúry podstupovať nemusíte. Verte, že si vaše telo s nejakým tým výnimočným prehreškom poradí.


Viac tipov pre štíhlu postavu a videotéku cvičení nájdete v sekcii Šport a cvičenie a na www.fithall.sk.