10 rád, ako prežiť rozchod

Príjmanie pozitívnej stránky života je niečo, k čomu nepotrebujeme zvláštnu pomoc, nehľadáme osobitnú podporu, aby sme cez to prešli. Nehľadáme rady, ako ďalej, ako žiť znova a zmysluplne. Skôr naopak – s druhými sa zdieľame, komunikujeme, užívame si radosť.

Zdroj foto: Shutterstock.com

„Stále nie je koniec pokiaľ nie je naozaj koniec“. Lenny Kravitz

Po príjemných emóciách a stránkach života sa vznášame, necháme sa unášať na vlnách šťastia a  radosti. Toto nám ide prirodzene, spontánne ideme vpred, rozvíjame sa.

Situácia sa zamotáva, ak prichádzajú na rad negatívne stránky života - napríklad rozpadajúci sa vzťah. Ich zvládnutie je náročné a preveruje silu každého z nás. Vzťah a jeho ukončenie je vždy istým druhom straty. Niekedy je vykúpením, často však hlbokou osobnou tragédiou, keď si nevieme predstaviť, ako budeme žiť ďalej. V tejto chvíli štartujeme svoje vlastné zdroje a vo zvýšenej miere sa obraciame na iných, hľadáme u nich pomoc. Neexistujú však žiadne slová, ktoré by zázračne odobrali zranenie alebo smútok či bolesť ťažkého konca – konca lásky a vzťahu.

Pozrime sa na situáciu, keď v našom prípade neplatí známe „koniec dobrý, všetko dobré“, keď si musíme sami pomôcť k dobrému koncu - dobrému koncu pre nás. Aké sú teda základné a dôležité body balíčka prvej pomoci v situácii, keď na nás doľahne ťažká kríza z ukončenia vzťahu? Ako sa zachovať, aby nás ukončený vzťah nezničil a skúsenosti z neho neodstrihli od iných vzťahov a možností? Aby nás nepokrivil a nezdeformoval našu schopnosť vzťahovania sa k iným? V balíčku môžeme nájsť veľa rôznych užitočných „drobností“:

 1. Dôverujte sebe, svojim pocitom a uvedomte si, že budete v poriadku. Dôležité je uvedomiť si, že súčasťou vzťahov a partnerstva je aj rozchod- patria nevyhnutne k sebe – pokiaľ si nenájdeme niekoho, kto k nám naozaj patrí. Toto vedomie nám pomáha neskončiť úplne zdevastovaná/ý po vzťahu. Aj napriek temnému teraz, dôležité je držať si v mysli neustále opakujúce sa slovíčko: "Budem v poriadku". Hoci je rozchod smutný, svet sa nekončí. Existuje množstvo iných ľudí a teraz je potrebné sa z minulosti poučiť a postupovať vpred.

2. Nájdite si emocionálnu podporu, nebuďte v tomto období príliš dlho sám/a a hovorte otvorene o svojich pocitoch.  V tomto období sú emócie vybičované a majú nad nami obrovskú moc. Dôležité je hovoriť o svojich pocitoch s blízkym priateľom a terapeutom. Vyjadrenie bolesti vnútra v prítomnosti druhého človeka je spôsob ako odľahčiť vlastnému vnútru, podať mu pomoc. Už len jednoduchá empatická prítomnosť toho druhého je nápomocná. Nepokúšajte sa cez to prejsť sami alebo bez rešpektovania vlastného vnútorného stavu. Choďte za priateľmi alebo na kávu s niekým, s kým sa dá hovoriť.

Určite budete potrebovať byť aj sám/a (napr.ležať v posteli a smútiť), ale neizolujte sa - pre proces spracovania svojich pocitov potrebujete iných a ich podporu. Ak náhodou nemáte nikoho po ruke, môžete si svoje prežívanie a pocity písať a takto ich dostať von – formou denníka. Ak cítite, že situácia je nad vaše sily, vyhľadajte pomoc odborníka, ktorý vám pomôže odraziť sa z dna a vy budete znova pokračovať cestou životom – poučený/á, posilnený/á. Raz budete vy pomocou pre iných. Zároveň skúmajte a zisťujte. Komunikujte s inými a zisťujte, ako oni riešili takúto situáciu a čo im pomohlo v takýchto chvíľach „prežiť“ a získať pokoj. Môžete si aj prečítať knihu, ktorá sa tejto téme venuje a môže vás podporiť radami a rôznymi cvičeniami.

3. Neobviňujte sa a odpustite si. Určite ste aj vy istým spôsobom prispeli  k danej situácii a je prirodzené obviňovať sa za to- ale nezostávajte v tom pridlho. Najviac bolesti vychádza z vedomia straty vzťahu a nášho prispenia k tomuto stavu ako aj z ľútosti, že ste nemuseli urobiť isté veci vo vzťahu. Vhodnejšie je vidieť koniec vzťahu ako výsledok konflikt potrieb dvoch ľudí a nezrovnalostí medzi vami, čo nie je vina nikoho. Každý túži po naplnení potrieb vo vzťahu a  niektorým sa to vzájomne podarí, iným nie. Je veľkým umením správne komunikovať a vyjednávať – vzťah si to vyžaduje, ale niekedy to nevyjde. Nikto z vás nešiel do vzťahu s cieľom ublížiť alebo spôsobiť zlyhanie.

4. Nemaskujte svoju bolesť a nepokúšajte sa o rýchle vzťahové náplaste. Pri ukončení vzťahu sa môžeme snažiť rýchlo si nájsť náhradu a zaplniť prázdne miesto.  Tieto vzťahy môžu krátkodobo pomôcť, ale nemusia pomôcť patrične spracovať bolesť, ktorá bude tlieť a bude brániť znova sa plne v inom vzťahu odovzdať. Potrebné je chvíľu počkať, dať priestor bolesti a legitímne si to odtrpieť, hoci je to nepríjemné a najradšej by sme to mali čoskoro za sebou.  Ako každá rana, aj táto potrebuje čas na uzdravenie.

5. Dajte si čas a nerobte náhle veľké rozhodnutia. Netlačte sa do veľkých rozhodnutí ako kúpa auta alebo domu alebo presun do iného mesta. Takéto veľké zmeny môžu byť len spôsobom ako sa vyhnúť svojim pocitom. Dôverujte tomu, že po krátkom čase, s trpezlivosťou a podporou sa budete cítiť lepšie, nájdete si nový vzťah a budete sa rozhodovať pokojnejšie.

6. Vyhnite sa nevhodným spôsobom riešenia vášho terajšieho bolestivého stavu. Nepite nadmieru  alkohol – zintenzívňuje emócie a zhoršuje situáciu, neužívajte drogy, neprejedajte sa, nepoškodzujte sa, vyhnite sa gamblingu (neodolateľná chuť hrať hry) či workoholizmu (chorobná závislosť na práci). Určite budete cítiť pokušenie robiť čokoľvek, čo vám pomôže vyhnúť sa pocitom osamelosti a bolesti, ale vždy je treba prihliadať na vhodné a zdravé formy vysporiadavania sa s týmito problémami.

7. Prioritou číslo jedna je starostlivosť o seba a poskytnutie pomoci sebe samému/samej. Dovoľte si smútiť, cíťte sa mizerne. Nebojujte so svojimi emóciami a nenechajte sa ani okolím presvedčiť, že nestojí za to, aby ste smútili alebo išli vpred – ak cítite smútok, smúťte. Nechajte slzy tiecť, pomáhajú uvoľňovať smútok a bolesť. Cieľom je dovoliť svojim bolestivým emóciám dostať sa von.

Rozchod je spojený s emóciami ako hnev, smútok, ľútosť či žiarlivosť. Ak sa budete snažiť ich potlačiť alebo ignorovať, iba predĺžite proces smútenia a vtiahne vás to dnu ešte hlbšie. Ak vám nechutí jesť, donúťte sa, dbajte na spánok- jeho nedostatok vám aktuálne môže zhoršiť situáciu. Môžete na krátku dobu využiť bylinky na podporu spánku a pod. K starostlivosti o seba v tejto neľahkej situácii patrí aj trocha uľaviť z povinností, dopriať si a trošku sa rozmaznávať.

8. Buďte v činnosti, buďte zaneprázdnený/á, nájdite si vhodný šport či hobby a vráťte sa k rutine. Dajte priestor smúteniu a zároveň urobte pre seba každý deň niečo, aby ste sa uzdravili z tejto bolesti a neprepadli temným pocitom a myšlienkam. Cvičte, čítajte, pozerajte filmy, meditujte, modlite sa, ak to tak cítite. Nájdite si veci, ktoré viete, že budú zábavné a prínosné a robte ich. Choďte na prechádzku, robte niečo v byte alebo okolo domu.

Vyskúšajte aj tzv. obchodovú terapiu, tzn. choďte nakupovať (shopping) alebo do kina. Ak nemôžete zaspať, lúštite krížovky, čítajte alebo pozerajte televíziu. Neseďte stále len v izbe a nepremýšľajte dokola – aktivita pomáha uvoľniť sa vašej mysli a tým sa bude uzdravovať aj vaše srdce. Smúťte, ale zároveň si dajte aj priestor pre chvíľu zabudnutia (vypnutie) v nejakej činnosti. Návrat k rutinným činnostiam pomáha získať späť stratenú stabilitu a dostať sa von z chaosu.

9. Nestrácajte dôveru v ľudí alebo vo vzťahy. Pretože sa môžete cítiť hlboko zranená/ý, je ľahké predpokladať, že všetci muži či ženy sú zlí či nedôveryhodní. Ak sa budete tohto držať, oberiete sa o možnosti podpory od iných alebo o možnosť iného vzťahu v budúcnosti. Nezovšeobecňujte vašu históriu na všetky vzťahy.

10. A čo nerobiť vo vzťahu k EX? Nesledujte ho/ju. Tiež sa zbavte sa myšlienky, že budete znova spolu (zhoršuje to vaše vyhliadky na vyzdravenie); nespoliehajte sa na pomoc a podporu vášho/vašej EX ani nepokúšajte sa vytvoriť si „aspoň“ priateľský vzťah (možno po mesiacoch odpútania môžete uvažovať o kamarátskom vzťahu); vyhnite sa tiež pokušeniu pomstiť sa (môže to byť veľmi lákavé ak sa cítime ublížení, ale môže to mať nepredvídateľné následky). V prípade potreby kontaktovania EX si napíšte všetky jeho/jej nepríjemné vlastnosti. Ak vám váš/a Ex stále volá alebo neodchádza, povedzte mu/jej, že sa nemôžete uzdraviť, ak je stále tu a požiadajte o vzdialenie sa. Ak vás ohrozuje, požiadajte o pomoc potrebné inštitúcie.

Na záver možno povedať, že dôležité je mať pred sebou zoznam pozitív, prečo byť „slobodná/ý“, uvedomiť si, že dokážete prežiť sama/sám a zostaňte otvorená/ý možnému ďalšiemu vzťahu.

Použitá literatúra:

Buďte informovaní o všetkom, čo Vás zaujíma. Čítajte novinky a zaujímavosti z oblasti zdravia, krásy a životného štýlu.