Pšenáčik - zdravý koláč zo pšena

Pšeno je výbornou a zdravou potravinou nielen pre celiatikov. Táto obilnina obsahuje veľa vitamínov a minerálnych látok. Môžeme ho použiť ako prílohu, či zahustenie do polievok alebo robiť z neho ranné kaše. Ak máte chuť si zamaškrtiť, vyskúšajte z neho tento zdravý koláčik.
Zdroj foto: Shutterstock.com

Čo budeme potrebovať?

  • 1 šálka pšena (200g)
  • 2,5 mlieka sójového
  • agáve
  • škorica mletá
  • hrsť mandlí
  • hrsť sušených sliviek
  • mak
  • 1-2 strúhané jabĺčka
  • citrónová šťava
  • citrónová kôra

Postup

Do mlieka alebo vody si dáme variť pšeno (podľa uvedeného množstva). Varíme, kým sa tekutina neodparí a zostane nám kašovitá hmota. Vypneme zo sporáku a ochutíme. Môžeme pridať napr. škoricu, slivky, mandle a osladiť zmes s agáve. Každý podľa svojej chuti. Prikryjeme a chvíľu necháme odstáť. Do formy (cca 26 cm) premiestnime pšeno a pozatláčame jemne rukami tak, aby zostal povrch hladký. Jabĺčka si nastrúhame, pridáme šťavu aj kôru z citróna, agáve, mak...kto čo len chce, fantázii sa medze nekladú. Pri ukladaní jabĺk na vrch koláčika vyžmýkame šťavu, aby nebol vrch prílíš mokrý. Dobre pozatláčame a necháme vychladnúť aspoň 1-2 hodinky. Potom dáme stuhnúť do chladu (najlepšie na noc). No a ráno už môžme maškrtiť. 

Za recept ďakujeme pani Andrei z Bratislavy.