Nedostatok pohybu je podľa vedcov rizikovejší ako obezita

Výskumníci zistili, že viac ľudí zomiera na problémy spôsobené nedostatkom fyzickej aktivity ako na následky obezity. Ak by sa odstránil nedostatok pohybu, úmrtnosť by klesla o takmer 7,5 percenta.
Nedostatok pohybu stojí za vyšším počtom úmrtí ako obezita. V štúdii publikovanej v časopise American Journal of Clinical Nutrition to tvrdia vedci z Univerzity v Cambridge.

Vychádzajú pritom z výskumu, v ktorom počas dvanástich rokov sledovali hmotnosť a mieru fyzickej aktivity 334 161 Európanov a zaznamenávali všetky úmrtia.

“Najvyššie riziko predčasného úmrtia sa ukázalo u tých, ktorých sme klasifikovali ako neaktívnych, pričom bolo rovnaké medzi osobami s normálnou hmotnosťou, s nadváhou i obéznymi,” uviedol pre BBC News Ulf Ekelund. Jeho tím v štúdii zároveň uvádza, že 676-tisíc úmrtí ročne v súčasnosti vzniká v dôsledku nedostatku fyzickej aktivity, zatiaľ čo zdravotné problémy súvisiace s obezitou si ročne vyžiadajú 337-tisíc životov.

Ako upozornil Ekelund, ak by sa v Európe odstránil nedostatok pohybu, úmrtnosť by klesla o takmer 7,5 percenta. Odstránenie samotnej obezity by znížilo počet úmrtí o 3,6 percenta.

Podľa výskumníkov je preto dôležité, aby každý jedinec do svojho života zahrnul aj fyzickú aktivitu. Aspoň 20 minút rýchlej chôdze denne vraj prináša zdraviu výrazné benefity. “Mali by sme sa taktiež pokúsiť znížiť výskyt obezity, ale myslím si, že fyzickú aktivitu musíme uznať za veľmi dôležitú stratégiu v otázke verejného zdravia,” povedal Ekelund.


Navštívte sekciu ŠPORT A CVIČENIE.