Podľa WHO sa rakovina vymyká kontrole, riešením je prevencia

BRATISLAVA 19. januára (WBN/PR) – Ročne je celosvetovo diagnostikovaných 14 miliónov prípadov rakoviny. Podľa prognóz ich však bude do roku 2025 približne o tretinu viac a v ďalších 20 rokoch sa má počet prípadov vyšplhať až na 24 miliónov. Vychádza to z celosvetovej správy o rakovine, ktorú vydala Svetová zdravotnícka ...

BRATISLAVA 19. januára (WBN/PR) – Ročne je celosvetovo diagnostikovaných 14 miliónov prípadov rakoviny. Podľa prognóz ich však bude do roku 2025 približne o tretinu viac a v ďalších 20 rokoch sa má počet prípadov vyšplhať až na 24 miliónov. Vychádza to z celosvetovej správy o rakovine, ktorú vydala Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) minulý rok.

Na Slovensko pritom ročne pripadá viac ako 24 000 nových prípadov rakoviny, pričom takmer 12-tisíc pacientov tejto chorobe podľahne. Odborníci z WHO vidia riešenie v prevencii. Okrem preventívneho opatrenia v podobe dodržiavania zdravého životného štýlu by sme mali myslieť i na “ochranu” domáceho rozpočtu. ING Životná poisťovňa pre tento prípad pripravila pripoistenie pre prípad kritických chorôb, ktoré kryje až 67 diagnóz vrátane rakoviny a pripoistenie len pre prípad rakoviny.

Situácia v Slovenskej republike je alarmujúca. Len 10 % z viac ako 5 000 používateľov, ktorí si urobili zdravotný test na stránkach www.zdravometer.sk, vyvinutých ING Životnou poisťovňou v spolupráci s výživovou poradkyňou a známou fitnes trénerkou Luciou Medekovou, dosiahlo jednoznačne pozitívny výsledok. Ďalších 58 % má na svojom životnom štýle stále čo vylepšovať a celých 32 % používateľov stránky by sa malo nad svojím zdravím čo najskôr vážne zamyslieť. Kritická a dlhodobá choroba pritom môže mať fatálny vplyv aj na domáci rozpočet.

Prevencia = ochrana zdravia i rodinných financiíFinančnú nerovnováhu v tejto situácii môžu pomôcť vyrovnať prostriedky z pripoistenia pre prípad kritických chorôb dospelých. Napríklad pripoistenie od ING ich pokrýva 67. “V prípade diagnózy rakoviny pomôže výplata financií z pripoistenia nahradiť výpadok príjmu alebo financovať nadštandardnú liečbu. Liečba kritickej choroby typu rakovina je náročná a zahŕňa dlhú rekonvalescenciu, ktorá môže spôsobiť dlhodobý výpadok príjmu. Preto by malo byť pripoistenie pre tieto prípady súčasťou preventívnych opatrení, ktoré by mal každý človek aplikovať,“ uvádza generálny riaditeľ ING Životnej poisťovne Jiří Čapek a dodáva: “Do konca apríla máme navyše akciu, keď si klient založí novú zmluvu o životnom poistení a uzatvorí si i poistenie kritických chorôb na minimálnu poistnú sumu 10 000 eur, získa zároveň navýšenú poistnú sumu v prípade diagnózy rakoviny o 8 000 eur.”

**Prečo si uzatvoriť poistenie?**Pripoistenie pre prípad kritických chorôb a pripoistenie len pre prípad rakoviny od ING Životnej poisťovne pritom nezanikajú poistnou udalosťou. Poistnú sumu možno čerpať po častiach až do vyplatenia jej plnej hodnoty. Pripoistenie kryje i rakovinu in situ, čiže neprepuknutú rakovinu, ktorá sa po diagnóze už ďalej nešíri a u pacienta je veľká šanca na úplné uzdravenie. Unikátne je i 50 % plnenie navyše oproti dohodnutej poistnej sume v prípade ochorenia v terminálnom štádiu, teda takého, ktoré je postupujúce a bez nádeje na vyliečenie.

Profil INGING je finančná skupina holandského pôvodu. Pôsobí v 40 krajinách sveta a ponúka klientom produkty v oblasti životného poistenia, sporenia na dôchodok, bankovníctva a investovania, a pomáha im tak riadiť ich finančnú budúcnosť.