Domáci pôrod

Pôrod doma môže prebehnúť plánovane alebo neplánovane. Existuje množstvo kladných aj záporných názorov na domáci pôrod. Vyspovedali sme odborníčku.

porod_doma_mama.jpg Zdroj foto: Shutterstock.com

Pokiaľ hovoríme o neplánovanom pôrode, ide o taký pôrod, ktorý sa náhle a neočakávane stane v domácom prostredí, ak sa rodička nestihne dopraviť do pôrodnice. Ak sa matka podľa vlastného uváženia rozhodne rodiť doma, k pôrodu si ženy väčšinou pozvú pôrodnú asistentku, ktorá s matkou bude nielen rodiť, ale ju aj kontrolovať a podporovať počas tehotenstva a po pôrode. V prípade komplikácií jej zaistí prevoz do nemocnice.

V dnešnej dobe je moderné rodiť doma, veď je to celkom fyziologický  proces. V súčasnosti neexistuje na Slovensku zákon, ktorý by pôrod v domácom prostredí zakazoval. V 90 % prebieha bez komplikácií, ale čo tých zvyšných 10%? Pôrod sa môže v priebehu pár sekúnd značne skomplikovať. Ani najmodernejšia technika nedovolí vidieť všetko, čo sa deje v tele rodičky a čo sa deje s plodom. Priebeh pôrodu a prípadné komplikácie nikto vopred nevie odhadnúť. Aj v súčasnosti končia niektoré pôrody v nemocniciach napriek úsiliu lekárov fatálne

Popôrodné krvácanie

Pôrodná asistentka môže podať lieky pomáhajúce pri vylučovaní placenty a pre posilnenie kontrakcií maternice rovnako ako v nemocnici. Pokiaľ  však  krvácanie neustáva, je nutné počas transportu do pôrodnice  podať  tekutiny vnútrožilovo a urobiť manuálnu kompresiu maternice.

Porucha s dýchaním

Najzávažnejšia je hypoxia alebo asfyxia- nedostatok kyslíka. Najcitlivejším orgánom, ktorý je hypoxiou najviac ohrozený, je mozog. Dôsledkom je jeho trvalé a nezvratné poškodenie s možným úmrtím dieťaťa alebo trvalými následkami v podobe závažných foriem detskej mozgovej obrny. Udalosti v pri, ktorých nastane obmedzenie prísunu kyslíka dieťaťu, nie je možné vždy vopred predvídať. Dieťa nie je schopné po narodení začať spontánne dýchať, má spomalenú činnosť srdca, nereaguje na vonkajšie podnety, nepohybuje sa a je príliš bledé.

V takomto prípade je možné účinným oživovaním obnoviť jeho životné funkcie a ďalšou intenzívnou starostlivosťou zmierniť následky poškodenia mozgu. Nevyhnutné je začať ihneď s resuscitáciou. V domácom prostredí  je možné k resuscitácii dýchania využiť  trenie pokožky dieťaťa, manuálne odsatie tekutín  z úst a nosa a dodanie kyslíka pomocou špeciálnych vakov a masiek. Pri pôrode v nemocnici je k dispozícií mechanické satie a ventilácia.

Nepostupujúca II. doba pôrodná

Zvyšuje sa riziko komplikácií pre dieťa a matku. Ak pôrod nepostupuje, je nutný transport do nemocnice.

Zachraňujúci cisársky rez

Prevádza sa pri nepostupujúcom pôrode, kedy je matka v bezprostrednom ohrození života a dieťa vykazuje znaky akútnej tiesne. Pri pôrode doma to nie je možné.

Omotaná  pupočná šnúra

Približne 1 z 3 detí sa rodí s omotaným pupočníkom okolo krku. Nedá sa tomu predchádzať pri normálnom vaginálnom pôrode. Pôrodná asistentka monitoruje srdcovú frekvenciu, ktorá môže odzrkadľovať zvýšenú tesnosť pupočnej šnúry, ktorá je pre plod riziková. Žena je prevezená do nemocnice k ďalšiemu riešeniu.


Čítajte viac:

porod_doma_babo.jpg Zdroj foto: Shutterstock.com

Iné ohrozenie bábätka

Ďalším rizikom je možnosť vzniku pôrodného poranenia dieťaťa alebo až život ohrozujúceho krvácania pri nedostatočnom podviazaní pupočníka. Okrem toho môže byť pre dieťa nebezpečná aj závažná vrodená vývojová chyba, ktorá nemusí byť zistená pred narodením. Popôrodná adaptácia dieťaťa môže byť komplikovaná aj infekciou, s ktorou sa dieťatko narodí, pričom matka nemusí mať žiadne príznaky. Zvlášť ohrozujúce sú baktérie – streptokoky skupiny B, ktoré veľmi často kolonizujú pôrodné cesty. Prvé prejavy infekcie sú nešpecifické a laickému pohľadu môžu ľahko uniknúť. Ak sa infekcia nelieči včas, môže byť príčinou úmrtia dieťaťa.

Čo na to výskum?

Britská štúdia špecifikuje podmienky , kedy má domáci pôrod prijateľnú mieru rizika. Množstvo komplikacií je porovnateľné u žien s plánovaným domácim pôrodom a nemocničným pôrodom u viacrodičiek s nízkym rizikom komplikácií a narodením jedného dieťaťa, naopak môže byť vyššie u prvorodičiek. Tvrdenie je založené na štúdii 64 538 žien, 16 840 žien rodilo doma, 11282 v samostatnej jednotke vedenej pôrodnými asistentkami, 16710 v pôrodníckej jednotke vedenej pôrodnými asistentkami v nemocnici a 19706 žien v pôrodníckej jednotke v nemocnici.

Boli hodnotené tieto kritéria:

  • perinatálna mortalita ( úmrtie dieťaťa pred pôrodom ,alebo krátko po ňom) a
  • závažná intrapartálna morbitida (poškodenie novorodenca počas pôrodu): poškodenie mozgu pre nedostatok kyslíka, syndróm aspirácie mekónia- vdýchnutia smolky alebo plodovej vody, obrna ramenného pletenca a zlomeniny.

Rozdiel u prvorodičiek  bol štatisticky významnejší (9,3 vs 5,3 /1000 pôrodov). Pôrody doma  majú v porovnaní s pôrodmi v nemocnici nižšiu hodnotu Apgarovej skóre (bodujúci systém posudzujúci zdravotný stav novorodenca bezprostredne po narodení) v 5. a 7. minúte (2,51 % vs 1,23 %) a vyššie riziko novorodeneckých kŕčov ( 0,08 % vs 0,03 %).

Zdroje:

  • http://www.nct.org.uk/birth/dealing-complications-home-birth
  • Birthplace in England Collaborative Group. Perinatal and maternal outcomes by planned place of birth for healthy women with low risk pregnancies: the Birthplace in England national prospective cohort study. BMJ. 2011 Nov 23;343:d7400. doi: 10.1136/bmj.d7400.
  • http://www.mamaaja.sk/tehotenstvo-a-porod/porod/porod-doma-utopia-alebo-realita/
Nioxin

nie, nikdy y keby bolo na mne, uplne by som ho zakazala. Zena tym ohrozuje nielen seba, ale aj svoje nenarodene dieta. Čo v pripade komplikacii a hroziaceho cisarskeho rezu? Kto za to vezme zodpovednost? Potom su ale maminky, ktore chcu byt hospitalizovane a chcu mat tu najlepšiu starostlivost a cisarsky rez si nechaju spravit dobrovolne a ešte si od bolesti pomahaju roznymi analgetikami

merilynn2

Z pôrodu vyrobila "zdravotný problém" západná medicína, predtým sa deti rodili doma a ľudstvo sa veselo množilo. Iste, úmrtnosť žien a detí bola výrazne vyššia, ale aj životné a hygienické podmienky boli niekde inde. Najväčší pokles úmrtnosti pri pôrodoch v histórii sa objavil, keď si začali lekári umývať ruky.
V Holandsku môžu ženy rodiť doma, ak majú dobré výsledky - robí to tretina a štatistiku majú lepšiu než naše pôrodnice. Tiež prístup k rodičkám je tam postavený opačne - rodička je klient, ktorému systém poskytuje službu, nie pacient, ktorého treba silou-mocou vystrašiť, komandovať a zachrániť.
Btw. z posledných 2 návštev zdravotníckych zariadení (úraz) som si doniesla raz agresívnu nádchu a raz hnačku - a to som na wc iba otvorila dvere (nemali tam mydlo, tak som si povedala, že vydržím domov). Čudujem sa, že nozokomiálne nákazy tu ešte neskosili populáciu.

petroneta

pôrod je zdravotným problémom. Kedysi ženy pracovali na poli a v kuchyni, stále na nohách a stály telesný pohyb. Teraz je to ako? Keď vidíš v Zoo zviera v klietke, ono sa v klietke pohybuje. Teraz si predstav školu a deti. Trieda je klietka. Koľko sa tie deti smú v klietke pohybovať? Sedenie pokračuje aj na strednej škole - pre ľudí so SŠ vzdelaním 13 rokov - s 2-3 telesnými výchovami do týždňa. Nie každé dieťa športuje, väčšina nie. Takže úlohy, televízor, PC, mobil a ďalšie sedenie, ležanie.
V práci kancelária, PC. Sedenie. Z tohoto má byť žena v kondícii zdravo a bezproblémovo rodiť? Dobre, počas tehotenstva jej bude záležať na sebe a bude chodiť na dlhšie prechádzky, aby sa zlepšilo prekrvenie organizmu a kondícia. Ale ani to nie každá.