6 skvelých cvikov na doma, ktoré vám spevnia celé telo

Síce existuje takmer nepreberné množstvo rôznych cvikov, ktoré sľubujú spevnenie postavy, avšak len máloktorý z nich je skutočne účinný. Väčšinou najlepšie funguje to, čo je vyskúšané a preverené praxou, ale zároveň jednoduché.

cviky_spevnenie_tela Zdroj foto: Shutterstock.com

Neplytvajte preto časom na neefektívny tréning a radšej sa zamerajte na cviky, ktoré vaše telo skutočne vyrysujú. Navyše k ich vykonaniu nepotrebujete žiadne špeciálne náčinie, ale len vlastnú váhu.

1. Kľuky

Najjednoduchší cvik na hornú polovicu tela nie je medzi ženami príliš obľúbený, a to je škoda. Dokáže totiž skvele posilniť prsné svaly, tricepsy, bicepsy i chrbát. Kľuky sú komplexné, jednoduché a veľmi účinné. Pre začiatok si kľaknite na kolená, oprite sa dlaňami o podložku, panvu mierne podsaďte a s nádychom spúšťajte hrudník k podložke. S výdychom sa vráťte späť. Pre posilnenie tricepsov zvoľte užšie postavenie dlaní, pre pevné prsné svaly naopak položte dlane ďalej od seba.

2. Výpady

Sexy stehná aj zadok dosiahnete vykonávaním výpadov. Vykročte pravou nohou vpred, ako by ste robili dlhý krok. Rozkývajte sa k zemi tak, aby koleno prednej nohy zvieralo pravý uhol. Kolenom zadnej nohy sa priblížte čo najviac k podložke. S výdychom zakročte späť a to isté zopakujte na druhú nohu. Pre zintenzívnenie pokojne chvíľku zostaňte v krajnej, dolnej polohe, a párkrát zakmitajte. Keď vás budú stehná i zadok jemne páliť, máte istotu, že cvičenie naozaj funguje.


Mohlo by vás zaujímať:

Ako prekonať lenivosť a začať cvičiť?

Dôvody, prečo by aj ženy mali dvíhať činky

Vyhnite sa týmto chybám pri cvičení


3. Drepy

Ďalší cvik na stehná a zadné partie, ktorý je na nezaplatenie. Stačí sa postaviť s nohami na šírku bokov a s nádychom klesať panvou dole, ako keď si chcete sadnúť na stoličku. Kolená by sa vám nemali dostať pred členky, aby sa zbytočne nepreťažovali. Celú dobu si strážte bedrovú chrbticu - neprehýbajte sa a ramená držte ďaleko od uší. Pre spestrenie aj zapojenie iných svalových skupín skúste chodidlá položiť ďalej od seba alebo jednu nohu postaviť na špičku.

4. Vzpor

Kráľ cvikov s vlastnou váhou vám pomôže spevniť stred tela, paže a zapoja sa aj svaly uložené hlboko v bruchu i okolo chrbtice. Kľaknite si na podložku, oprite sa o predlaktie a zarovnajte krčnú a bedrovú chrbticu. Natiahnite dozadu obe nohy a chvíľku vydržte. Ramená, boky a členky tvoria priamku. Pravidelne dýchajte, neprehýbajte sa v bedrách a vnímajte, ako vaše svaly pracujú. Pre zjednodušenie sa dá oprieť o pokrčené kolená - vždy je lepšie vykonať ľahšie verziu, ale správne, ako tú ťažšiu, zato s rizikom ublíženia si.

5. Skracovačky

Stálica v dynamickom posilňovaní brušných svalov môže pri nesprávnom prevedení napáchať viac škody, ako úžitku. Zabudnite na "sedy - ľahy ", položte sa pohodlne na chrbát, pokrčte kolená a prsty prepleťte za hlavou. Bradu držte aspoň 15 centimetrov od jamky pod krkom a s výdychom odlepujte iba lopatky od zeme. Vyššie sa dvíhať neskúšajte - potom by sa zapájali svaly na prednej strane stehien a bruško by zaháľalo.

6. Angličáky - Klik - Drep - Výskok

A tak stále dokola. Angličáky sú náročné, dynamické a tuk spaľujúce cvičenia, ktoré posilnia nielen svaly, ale aj kardiovaskulárny systém. Sú kombináciou silového a aeróbneho cvičenia, takže vďaka nim spálite veľa kalórií a vytvarujete vaše telo do ideálnych proporcií.

Na konci každého cvičenia sa nezabudnite dôkladne pretiahnuť! Viac tipov pre štíhlu postavu a videotéku cvičení nájdete v sekcii Šport a cvičenie a na www.fithall.sk.

Buďťe informovaní o všetkom, čo Vás zaujíma. Čítajte novinky a zaujímavosti z oblasti zdravia, krásy a životného štýlu.