Zázračný kokosový olej na vlasy

Panenský kokosový olej má pre svoje široké spektrum vlastností a možností použitia priam zázračné účinky. Na čo všetko tento zázrak z prírody blahodárne pôsobí a čo obsahuje?

kokosovy_olej_vlasy Zdroj foto: Shutterstock.com

V krajinách Ázie, najmä v Indii, Srí Lanke, Thajsku, ale aj na Filipínach, ho poznajú už stáročia, no do Európy prenikol len nedávno. Pre svoje výnimočné vlastnosti sa však používa aj na starom kontinente čoraz viac. Tá istá flaštička panenského kokosového oleja je totiž vhodná na varenie, pečenie, masáže, zábaly, no napríklad aj pri rôznych chorobách. Mimochodom, viete prečo majú Indky vždy krásne, silné, lesklé a husté vlasy? My vám to prezradíme, no najskôr sa pozrime, na čo všetko tento zázrak z prírody blahodárne pôsobí a čo obsahuje.

Zdravie a krása

Kokosový olej je na vnútorné aj vonkajšie použitie. Jeho pravidelnou konzumáciou sa môže výrazne znížiť hladina cholesterolu v krvi, vplýva aj na chudnutie, posilňuje imunitný systém, zlepšuje trávenie a zrýchľuje metabolizmus. Dokáže pomôcť aj pri problémoch s pečeňou, chorobách srdca, vysokom krvnom tlaku, cukrovke, HIV, rakovine, no výborne pôsobí aj na zuby a kosti. Má totiž významné antimakrobiálne, antibakteriálne, antioxidačné, antiplesňové a celkovo upokojujúce účinky. To všetko vďaka prítomnosti vzácnych kyselín.


Prečítajte si tiež:

Jedzte tieto drobnosti a nestratíte ani vlások

TOP rady ako mať krásne vlasy aj pod čiapkou

6 najzdravších potravín, ktoré rozžiaria pleť aj vlasy


Zloženie kokosového oleja

  • Nasýtené mastné kyseliny: Väčšina z nich sú stredne nasýtené triacylglyceroly. Kyselina laurová je najviac zastúpená, následne je to kyselina kaprinová, kyselina kaprylová, kyselina myristová a palmitová.
  • Polynenasýtené mastné kyseliny: kyselina linolová.
  • Mononenasýtené mastné kyseliny: kyselina olejová.
  • Polyfenoly: Kokosový olej obsahuje kyselinu gallovú, ktorá je známa aj ako kyselina fenolová. Tieto polyfenoly sú zodpovedné za vôňu a chuť kokosového oleja.
  • Niektoré deriváty mastných kyselín, ako betaíny, ethanolamid, etoxyláty, mastné estery, mastné polysorbáty, monoglyceridy a estery polyolov.
  • Mastné chloridy, mastný alkohol sulfát a mastný alkohol-éter sulfát, z ktorých všetky sú deriváty mastných alkoholov.
  • Vitamíny: Vitamín E, vitamín K a minerály, ako je železo.

Nádherné a zdravé vlasy

Ako sme už na začiatku naznačili, kokosový olej výnimočne pozitívne ovplyvňuje kvalitu vlasov. Pomáha ich rastu, znižuje lámavosť, dodáva vlasom pevnosť, lesk a zdravý vzhľad.  Pri jeho pravidelnom používaní môžete tiež eliminovať nadmerné vypadávanie vlasov a zbavíte sa aj nepríjemných lupín.  Je vynikajúcim vlasovým kondicionérom, či maskou, pretože svojim prirodzeným zložením  poskytuje vlasom základné proteíny potrebné pre ich výživu. V Indii sa dokonca kokosový olej úspešne používa aj na odstránenie detských vší.

Jednoduchý postup ako dosiahnuť krásnu korunu krásy:

To najlepšie, čo môžete urobiť pre svoje vlasy, je, ak budete kokosový olej používať pred aj po ich umytí. Pred umytím votrite kokosový olej dôkladne na celú vlasovú časť hlavy. Jemne masírujte prstami, aby dobre prenikol do pokožky. Potom si vlasy umyte nejakým vhodným prírodným šampónom, dôkladne ich opláchnite a napokon naneste kokosový olej znovu, už iba menšie množstvo na končeky vlasov. Tentoraz už neoplachujte. Ak budete dodržiavať tento postup, vaše vlasy sa vám odmenia v podobe krásnej, hustej a zdravej hrivy.


Buďte informovaní o všetkom, čo Vás zaujíma. Čítajte novinky a zaujímavosti z oblasti zdravia, krásy a životného štýlu.