Liek ICLUSIG® na liečbu niektorých typov leukémie dostupný od roku 2015 aj na Slovensku

Tlačová správa
Bratislava, 29. januára 2015 – Už od tohto roka by mal byť na Slovensku dostupný liek Iclusig® pre pacientov s rezistentnou leukémiou charakterizovanou prítomnosťou Philadelphia chromozómu.
**Bratislava, 29. januára 2015 – Už od tohto roka by mal byť na Slovensku dostupný liek Iclusig**® **pre pacientov s rezistentnou leukémiou charakterizovanou prítomnosťou Philadelphia chromozómu.**

Stane sa tak vďaka dohode medzi spoločnosťami Angelini Pharma a ARIAD Pharmaceuticals. Spoločnosť Angelini Pharma prostredníctvom rakúskej pobočky spoločnosti CSC Pharmaceuticals, a ARIAD Pharmaceuticals, Inc. (NASDAQ: ARIA) oznámili, že spoločnosť ARIAD poskytla spoločnosti Angelini výlučné práva na komerčný predaj lieku Iclusig® (ponatinib) pre indikácie, ktoré schválila v júli 2013 Európska lieková agentúra, v siedmych krajinách strednej a východnej Európy. Okrem Slovenska sú ďalšími krajinami Bulharsko, Česká republika, Maďarsko, Poľsko, Rumunsko a Slovinsko. Vďaka spoločnosti ARIAD tak bude Iclusig® dostupný pre pacientov s rezistentnou leukémiou charakterizovanou prítomnosťou Philadelphia chromozómu vo viac ako 23 krajinách Európy.

Iclusig® je inhibítor kinázy, ktorý bol špeciálne vyvinutý pomocou počítačového programu pre štruktúru liekov firmy ARIAD na to, aby inhiboval aktivitu tyrozín – kinázy, ktorá sa produkuje pri chronickej myelocytovej leukémii a akútnej lymfoblastovej leukémii charakterizovanej prítomnosťou Philadelphia chromozómu (Ph+ ALL) a ktorý pôsobí aj pri rezistencii na liečbu tohto závažneho ochorenia.

Stručná informácia o spoločnosti Angelini
Angelini je súkromná spoločnosť, ktorá je medzinárodným výrobcom a dodávateľom liekov a zdravotníckych produktov dostupných v lekárňach a širokej distribučnej sieti. Bola založená v roku 1919 v Taliansku. V súčasnosti má okolo 4000 zamestnancov. Farmaceutické prípravky sú hlavným predmetom podnikania a podieľali sa viac ako 50 percentami na výnosoch spoločnosti, ktoré boli v roku 2013 vo výške 1,4 miliardy €.

Angelini má pobočky v Taliansku, Španielsku, Rakúsku, Portugalsku, Poľsku, Českej republike, Slovenskej republike, Maďarsku, Rumunsku, Bulharsku, Slovinsku, Chorvátsku, Grécku, Turecku, Rusku, USA a Pakistane. Produkty spoločnosti sú prostredníctvom rozsiahlej siete licencií a strategických dohôd s miestnymi farmaceutickými spoločnosťami dostupné vo viac ako 60 krajinách.

Na medzinárodnej úrovni sa spoločnosť zameriava predovšetkým na liečbu bolesti, zápalov a ochorení centrálnej nervovej sústavy. Aktívna je aj v oblasti antiinfektív, gynekologík a má veľmi dobrú pozíciu na trhu voľnopredajných liekov. Výskum a vývoj zameraný na oblasť bolesti a zápalov, ochorení CNS a infekčné ochorenia je financovaný zo súkromných aj verejných zdrojov. Riadi tiež klinické programy s už dostupnými liekmi, ktoré boli v Európe v plnej miere vyvinuté spoločnosťou Angelini.

Stručná informácia o spoločnosti ARIAD
ARIAD Pharmaceuticals, Inc., so sídlom v Cambridge, Massachusetts, USA a Lausanne, Švajčiarsko, je integrovaná globálna onkologická spoločnosť zameriavajúca sa na zvyšovanie kvality života pacientov pacientov s onkologickými ochoreniami. Spoločnosť ARIAD pracuje na vývoji nových liekoch, aby posunula vpred liečbu rôznych foriem chronickej a akútnej leukémie, rakoviny pľúc a iných ťažko liečiteľných rakovinových ochorení. ARIAD využíva počítačovú techniku a programy na zostavovanie štruktúry liekov s malou molekulou, ktoré prekonávajú rezistenciu na existujúce lieky na liečbu rakoviny. Ďalšie informácie o spoločnosti nájdete na webovom portáli http://www.ariad.com, resp. na portáli Twitter (@ARIADPharm).