10 rád pre dobre fungujúci vzťah - radí psychológ

Pevný a zdravý vzťah je jednou z najlepších opôr v živote. Podporuje všetky aspekty života, od zdravia, cez myseľ až po spojenie s druhými. Na druhej strane, ak nefunguje dobre, môže byť vzťah sám o sebe obrovským bremenom.

Vankúšová bitka Zdroj foto: Shutterstock.com

Vzťahy sú ako správne investície. Čím viac do nich vložíme, tým viac môžeme dostať. Napriek jedinečnosti každého vzťahu, dôvodom jeho vzniku a existencie, si uvedieme niekoľko tipov, ktoré sú vo vzťahu dôležité a udržujú ho v „dobrej kondícii“.

Čo teda pomáha vytvárať a udržiavať zdravý vzťah?

1. Zostať skutočne spojení navzájom

Niektoré vzťahy uviaznu v akejsi pokojnej koexistencii, ale bez skutočného vzťahovania sa k sebe a spoločnej práci. Na povrchu sa môžu zdať pokojné a pohodové, ale vo vnútri vzťahu je nedostatok spojenia a komunikácie, čo zvyšuje vzájomnú oddelenosť. V prípade potreby hovoriť o niečom dôležitom, nie je potom prítomné spojenie a komunikácia.


Prečítajte si tiež: Čo ženy na mužoch milujú?

2. Schopnosť zvládnuť konflikt

Či už pokojne alebo zvýšeným hlasom, netreba sa báť konfliktu. Potrebujete sa cítiť bezpečne vyjadriť svoje problémy, ktoré vás ťažia. Riešiť ich bez ponižovania, zhadzovania iného alebo bezpodmienečného trvania na svojej pravde. Konflikty sú nevyhnutné vo vzťahoch, každý potrebuje byť počutý. Riešenie konfliktov by malo mať isté princípy: uistite sa, že hráte férovo, nevťahujte staré veci do súčasného konfliktu, rešpektujte druhého, hovorte za seba, neútočte. 


Prečítajte si tiež: Hádky v partnerstve?

3. Udržiavať vonkajšie vzťahy a záujmy pri živote

Jediný človek nemôže naplniť všetky naše vzťahy, a tak očakávať to od jedinej osoby je príliš veľký tlak na ňu. Mať priateľov podporuje naše sociálne siete a podporuje vzťah sám o sebe.

4. Komunikácia

Kľúčovou zložkou je samozrejme úprimnosť a priamosť. Vzťahové putá sa podporujú pri možnosti pohodlne si vyjadriť svoje názory, prežívanie a problémy. Preto nikdy neprestaňte komunikovať! Dobrá komunikácia je základom zdravého vzťahu. Ak prestaneme dobre komunikovať, prestanete sa k sebe aj dobre správať a následné stresové situácie či zmeny to dovedú k vzájomnému odtrhnutiu.


Prečítajte si tiež: Priateľstvo, láska a vývin partnerského vzťahu

5. Udržiavanie intímneho života

Týka sa to úplného základu – dotyku. Nejde teda iba o samotný sexuálny život ako jedinú metódu intímnosti vo vzťahu, ale hlavne pravidelný a plnokrvný dotyk- držanie sa za ruky, objímanie a bozk a podobne.


​Prečítajte si tiež: 7 zázračných účinkov bozkávania

6. Citlivosť k tomu, čom má partner/ka rád

Vyžaduje si to svoj čas, aby sme prišli na to, čo má partner/ka rád/a. Napr. nechcený dotyk môže vyvolať skôr opačný efekt.

7. Trávenie spoločného času

V rámci povinností v práci a doma je niekedy veľmi náročné si nájsť chvíľu na spoločný čas. Je to však kritický bod vzťahu. Ak sa tak nestane, porozumenie a komunikácia zhrdzavie. Dôležité body sú: spoločný čas trávený pravidelne, nájdenie si niečoho, čo vás spoločne baví a hľadanie niečoho nového a spoločného. Spoločný čas by mal mať aj zábavnú a hravú zložku, pripadne aj prekvapenia.


Prečítajte si tiež: Stres zažeňte pohybom

8. Zdravé vzťahy sú postavené na dávaní a príjmaní

Sú budované na kompromise a vyžadujú si prácu každého a jeho uvažovanie, či naozaj ide z jeho/jej strany o vzájomnú výmenu. Dôležité je zistiť, čo je dôležité pre partnera/ku – táto citlivosť vedie k možnosti kompromisu. Nemenej významné je, aby partner/ka rozpoznal/a vaše potreby a vy aby ste ich dokázali aj jasne porozumieť a z vašej strany zase vyjadriť.

Ak by však prišlo k extrému, že svoje potreby obetujete pre druhého – vznikne vo vás iba odpor a hnev. Taktiež si neklaďte za cieľ výhru vo vzťahu – vtedy je ťažké dosiahnuť kompromis. Niekdy môžu sklony prameniť z minulosti, detstva a podobne. Je samozrejme dôležité plniť si svoje potreby, ale rovnako tak je potrebné počúvať aj toho druhého. Potrebné je nájsť **rovnováhu medzi dávaním a príjmaním.


Prečítajte si tiež: Chorobná žiarlivosť

9. Očakávajte lepšie a horšie obdobia

Ako vo všetkých vzťahoch, ani váš vzťah nebude stále na jednej strane. Do vzťahu prichádzajú rôzne problémy, od problémov v práci, stresu v rodine až po väčšie životné zmeny. Každý riešime svoj stres inak a neporozumenie druhému sa môže rýchlo zvrtnúť do frustrácie a hnevu.

Neprenášajte svoje problémy na partnera/ku. Ak ste v strese, môžete si to rýchlo vyvŕšiť na druhom a vytvoriť tak osobný konflikt. Takto pomaly svoj vzťah otrávite. Nájdite si inú cestu, ako vyjadriť svoj hnev či stres. Niekedy sú problémy väčšie ako vy a môžete ich riešiť spoločne, ako tím. Buďte otvorení zmene, pomáha preniesť sa a rásť aj cez to dobré aj zlé. Neignorujte problémy – ak povstanú problémy vo vašom romantickom vzťahu, musíte im čeliť otvorene. 


Čítajte tiež: Keď nechce upratovať alebo ako si rozdeliť domáce práce?

10. Niekedy si vzťah a jeho udržanie vyžaduje niečo viac

Napr. vonkajšiu pomoc a radu: niekedy bývajú vzájomné problémy náročnejšie a je ťažké ich zvládnuť iba sami. Dôležité je nerezignovať, ale siahnuť po pomoci. Tá môže zahŕňať párové poradenstvo (obe strany potrebujú investovať čas, energiu a pozornosť, obe strany musia byť otvorené ku komunikácii ísť do toho, čeliť otázkam, ktoré poradenstvo prinesie), individuálnu terapiu (niekedy partner/ka potrebuje osobitnú pomoc, aby sa vyrovnal/a so svojimi problémami - ako strata blízkej osoby, osobné problémy, ktoré vnáša do vzťahu, čo vzťah narušuje), prácu na emocionálnej inteligencii a podobne.


Prečítajte si tiež: Ako si nájsť partnera na úrovni?


Použitá literatúra:

  • KLAU, L.: 9 Tips for building a loving relationship. In Psychcentral [online]. Dostupné na internete: http://psychcentral.com/blog/archives/2012/02/04/9-tips-for-building-a-loving-relationship/
  • Happy couples: How to keep your relationship healthy? In APA [online]. Dostupné na internete:  http://www.apa.org/helpcenter/healthy-relationships.aspx
Astorka101

S tymto suhlasim, problem je, ze je takmer nemozne najst chlapa ktory by takto chcel pracovat na vztahu. A ked sa snazi len jedna strana tak to nestaci. Skutocne kvalitny chlap je tak mozno 1 z 1000 a proste sa neujde kazdej zene. Napr. s tym mojim sme sa na zaciatku dohodli, ze ak sa jednemu nebude nieco pacit tak to povie a ze to bez hadky vyriesime. V skutocnosti to nefunguje, ja ked sa mu snazim povedat ze ma napr. nieco na jeho spravani zranilo, slusne, bez hadky, on ma zacne ponizovat, kritizovat, porovnava ma s inymi zenami s tym ze ja som daleko horsia od nich. Alebo povie ze som psychopatka a potrebujem psychiatra. Neda sa s nim nic riesit, neda sa pracovat na tom vztahu. Viac krat som mu hovorila ze aj ked sa pohadame nech ma tak neponizuje, vsak ja ho neponizujem nikdy. Zbytocne. A zaroven toto nie je jediny problem co mame. Uz k nemu nic necitim, zabil vsetky moje city k nemu a koniec je len otazkou casu.

Romicek 123

Ahoj, ak sa môžem vyjadriť,tak už nečakaj a odíť...máš svoju hrdosť, vykašli sa na ľudí,ktorí s tebou nevedia jednať slušne a s rešpektom!