Koľko krému je akurát?

Krémy, šampóny, zubné pasty, masky, parfumy... Kozmetikou preplnené kúpeľne či toaletné stolíky vidno dnes takmer v každej domácnosti. Viete ale, ako kozmetiku správne používať?

Žena s uterákom na hlave Zdroj foto: Shutterstock.com

Viete napríklad aké množstvo šampónu je akurát, či treba naniesť tenkú alebo hrubšiu vrstvu krému proti vráskam, koľko zubnej pasty je dosť? O kozmetike by ste mali vedieť nielen to, na čo je určená, ale aj to, ako ju správne používať.

Tiež je rovnako dôležité vedieť aký typ pleti máte- otestujte sa.

Šampóny

Veľké množstvo šampónu je zbytočné. Oveľa dôležitejšie je, aby ste šampón votreli do vlasov rovnomerne. Na dlhé a husté vlasy stačí zhruba pol polievkovej lyžice šampónu, na kratšie o polovicu menej. Ak sa vám zdá, že je to málo a že šampón málo pení, stačí naniesť na našampónované vlasy trochu teplej vody zo sprchy a pod rukami sa vám razom vytvorí bohatá pena. Prstami penu votrite rovnomerne, zamerajte sa najmä na vlasovú pokožku, tá býva totiž najviac znečistená. Po opláchnutí použite šampón ešte raz, tentoraz už len minimálne množstvo.

Kondicionér- aj tu platí, že menej je niekedy viac. Stačí rovnaké množstvo ako pri šampóne. Oveľa dôležitejšie je, aby ste ho nechali pár minút pôsobiť, kým si vlasy dôkladne opláchnete vodou.

Pleťové a očné krémy

Omladnutiu rozhodne nepomáha, ak si na seba každý deň „nagebríme“ hrubé vrstvy krémov proti vráskam. Oveľa účinnejšie je malé množstvo na vhodne pripravenej pokožke. Kvalitné krémy proti vráskam účinkujú v tenkej vrstve, dôležité ale je, aby sa dostali hlbšie do pokožky. Tomu pomáha jemný peeling, ktorým odstránime z tváre odumreté bunky kože a účinné látky v krémoch tak lepšie prenikajú do pokožky. Očným krémom treba zvlášť šetriť. Stačí skutočne kvapka, ktorú jemne prstami rozotrieme do vyčistenej pokožky v okolí očí.

Zubná pasta

Každá zubná pasta je len doplnok pri čistení zubov. A vôbec tu neplatí – čím viac, tým lepšie. Práve naopak. Oveľa dôležitejšia je technika umývania zubov. Stačí, ak si na zubnú kefku nanesiete množstvo pasty vo veľkosti hrášku. Radšej, ako do pasty, investujte do kvalitných kefiek a tiež do času, ktorý čistením zubov trávite.  Dentálni hygienici vám určite poradia, ako správne čistiť zúbky.

Telové mlieka a opaľovacie krémy

Telové mlieka a oleje by sa mali do pokožky dokonale vstrebať. Ak si nanášate pleťový krém po každej sprche, vaša pokožka je dostatočne vláčna a nespotrebuje veľké množstvo telovej kozmetiky. Stačí skutočne malé množstvo, dôležitejšia je skôr pravidelnosť a rovnomernosť.


Čítajte viac:

Vieme, ktorá kozmetika omladzuje a ktorá nie

5 anti-age tipov pre vašu pleť

Jogurt pre krásnu pokožku


Opaľovací krém vás neochráni viac, ak budete od neho celí bieli. Pokojne použite tenkú vrstvu, no nezabudnite na žiadne miesto na svojom tele. Opaľovací krém votrite jemne aj do začiatku vlasatej časti hlavy, nezabudnite ani na uši, nos a pery. Natrite sa tenkou vrstvou od hlavy až po palce na nohách ešte pred tým, ako si vyjdete na pláž. Po kúpaní sa nešúchajte zbytočne osuškou, stačí si ju jemne prehodiť cez plecia a nechať, aby vstrebala kvapky vody z vašej pokožky. Opakovane si opaľovacím prostriedkom pretierajte iba partie najviac vystavené slnku, a to najmä plecia, nos, čelo, pery, uši a dekolt.

Parfumy

Môže sa stať, že ste si na svoj obľúbený parfum natoľko zvykli, že jeho vôňu už vôbec nevnímate. To však neznamená, že si ho máte dávať stále viac. Byť doslova okúpaná v parfume, nie je veľmi príjemné pre vaše okolie a niektorým ľuďom môže prísť aj nevoľno. Naneste si jeden strek parfumu na každú stranu krku v oblasti, kde sa nachádzajú tepny. Príjemnú a nie silnú vôňu dosiahnete, keď si parfum streknete do čisto umytých vlasov. Dva až tri streky úplne stačia na celý deň!

Krémy na ruky

Na rukách sa vek odzrkadlí najskôr, preto sa treba o ne starať. Ak máte najmä v zime veľmi suché ruky, nakrémujte si ich tenkou vrstvou krému po každom umytí. Začnite od chrbtov rúk, tam je pokožka totiž najcitlivejšia. Poobzerajte sa aj po krémoch, ktoré vydržia jedno umytie. Po umytí svoje ruky nikdy nešúchajte uterákom ani papierovým obrúskom, lebo by ste si zotreli nielen vodu, ale aj zvyšky krému. Na ruky si uterák len jemne priložte, kým do neho nevsiaknu všetky kvapky vody.

Krémy na nohy

Rozhodne ich používajte po každom sprchovaní. Ideálne na noc. Ak máte pravidelne robenú pedikúru, stačí menšie množstvo krému. Tesne pred spaním si na pokožku nôh naneste tenkú vrstvu krému na nohy. Takto ošetrené nohy obaľte do fólie a natiahnite si bavlnené ponožky. Do rána budete mať nohy ako bábätko.

Používať správne množstvo kozmetiky sa rozhodne oplatí. Nielenže to ocení vaša peňaženka, ale určite aj životné prostredie, keďže veľká väčšina kozmetických prípravkov sa predáva v obaloch z umelej hmoty.

stastnablcha

heh,.... toto sa marne snazim vysvetlovat detom ze zubnej pasty staci tolko ako hraku... este im to nedoslo.. krem tiez okae vydrzat aj pol roka. mam odskusane ze pravidelne pouzivanie a naozaj staci kusok. pri snahe pouzivat kvalitnu kozmetiku - taku z lekarne, ja pouzivam nuance - sa tak setria nemalo financie :)

lenka_samorin

Ja mám najradšej také balenia kozmetiky, ktoré sú s pumpičkou a dávkujú potrebné množstvo kozmetiky. A keď si môžem vybrať medzi dvomi baleniami, vyberiem si väčšinou to s pumpičkou, napríklad Lactacyd. A špeciálne pri krémoch a sérach je tá pumpička dôležitá, lebo sa vďaka nej nezanášajú do balenia nečistoty z prstov a pri niektorých typoch krémov, sér, je väčšie množstvo nevhodné. Ja mám teraz sadu prírodnej kozmetiky Nuance a nielen balenie séra a denného krému s pumpičkou sa mi páči, ale aj jej účinok na pleť bol viditeľný už po pár použitiach :-)