Chudnutie po štyridsiatke

Energetické potreby ľudského tela sa počas života menia. U žien sú tieto zmeny oveľa výraznejšie ako u mužov, pretože pôsobením hormonálnych zmien musí organizmus nakladať s cennými zásobami veľmi opatrne. Takáto opatrnosť pri spaľovaní kalórií sa nežnejšej polovici ľudstva väčšinou nepáči, avšak má svoje biologické opodstatnenie.
Prvýkrát sa o slovo hormóny hlásia v čase dospievania. **Telo ženy prechádza zmenami** a pripravuje sa na nadchádzajúce tehotenstvo aj výchovu potomkov. Dievčatá sa začínajú zaguľacovať a ukladať tuk v oblasti pŕs, zadku a stehien. Takéto rozloženie tuku potom naznačuje plodnosť a schopnosť otehotnieť. Ďalším výrazným medzníkom, ktorý si vyžaduje zber energetických zdrojov, je tehotenstvo. Málokedy zostane po tak dramatickej premene postava rovnaká ako predtým, avšak vďaka náročnej starostlivosti o deti a domácnosť ide metabolizmus stále na plné obrátky. Z biologického hľadiska je optimálny vek pre otehotnenie medzi 20. a 30. rokom života. Po tridsiatke šance klesajú a po štyridsiatke mal v minulosti deti málokto. Hoci je v súčasnosti trendom mať ratolesti neskôr, pretože je zložitejšie zohnať dobrú prácu, zabezpečiť si bývanie aj zamilovať sa do vhodného partnera, **sú naše telá nastavené stále rovnako.** Spomínané vplyvy, ktoré skoršiemu otehotneniu bránia, toho veľa nezmenia.

Zmeny po štyridsiatke

Po 40. roku ženský organizmus príliš nepočíta s tým, že by mal byť aktívny a plodný, preto spomaľuje metabolizmus a pripravuje sa na menopauzu. To je hlavný dôvod, prečo je také ľahké nabrať nežiaduce kilogramy a zároveň ťažké sa ich zbaviť. S pribúdajúcimi rokmi je dobré si uvedomiť, že energetické potreby tela klesajú a tým pádom je potrebné upraviť aj svoj jedálniček a pohybovú aktivitu. Starnutie samo o sebe automaticky neznamená priberanie - len to, s čím sa naše žalúdky pobili skôr ľahko, teraz môže byť trochu problematické. Prírodné zákony sa príliš zmeniť nedajú, aj keď na nás spoločenské normy veľmi tlačia a v médiách sa prezentujú ženy v dôchodkovom veku, ktoré majú postavu ako v dvadsiatke. Takýto trend však nie je prirodzený a ani zdravý. Ukázalo sa totiž, že pár kilogramov navyše je v strednom veku aj v starobe naopak k prospechu. Hladovanie a držanie diét s cieľom udržať si za každú cenu hmotnosť nízku, vedie iba k zdravotným ťažkostiam a predčasne vráskavej tvári.

Ako predísť nežiaducemu priberaniu

Ak vás trápi, že už nemôžete zjesť to čo skôr, bez toho aby sa to prejavilo na centimetroch v páse, pridajte na pohybe a stavte na zdravý a pestrý jedálniček. V určitom veku by malo zdravie stáť jednoznačne nad chuťami a zmyslovým pôžitkom. Skúste sa naučiť užívať si zdravé jedlá a radujte sa z toho, že je vaše telo zdravé a vitálne. Aby nedochádzalo k vzostupu hmotnosti, je veľmi dôležité zostať aktívna a venovať sa cvičeniu, ktoré vám bude robiť radosť a bude vás baviť.


Mohlo by vás zaujímať:

Bez pohybu to nejde

7 tipov na zdravý jedálniček

Chudnutie po 40ke 50ke


Samotný dátum narodenia nič nehovorí o tom, aké aktivity sú pre nás vhodné a aké nie. Behať, jazdiť na bicykli, chodiť po horách aj cvičiť jogu môžete až do neskorej staroby. Vek nemusí odrádzať od obľúbených pohybových aktivít.

Gény hrajú dôležitú rolu

Ak máte obavy, ako budete vyzerať po štyridsiatke, pozrite sa na svoju mamičku a babičku. Gény sú mocné, a ak mali ženy vo vašej rodine sklony s vekom priberať, dajte si o to väčší pozor.

Viac tipov pre štíhlu postavu a videotéka cvičenie na www.fithall.sk


Buďte informovaní o všetkom, čo Vás zaujíma. Čítajte novinky a zaujímavosti z oblasti zdravia, krásy a životného štýlu.

Kýčera

Čo chceš riešiť, alebo si nás chcela upozorniť na článok? Článok mi absolútne nič nedal. Po 40-ke priberajú aj muži, my máme menopauzu, oni andropauzu. U obidvoch pohlaví sa trávenie spomaľuje, tažšie sa trávia sacharidy, treba obmedzovať jedenie chleba a pečiva,už ho toľko nepotrebujeme. To, akú postavu budeme mať závisí od genetiky, zdravotného stavu/znížená/zvýšená činnosť štít. žľazy,.../, liekov, kt. užívame/kortikoidy, antidepresíva,.../,prekyslenia org., príjmu a výdavku energie,...A vôbec nie je nezdravé, ak máme postavu ako v 20-ke. Dôležitá nie je postava, ale ako sa cítim ja.

obličkaa

Ja mám známu, ktorá má asi 55 rokov a asi 50 kg. Keď som ju pochválila, že aká je pekne štíhla, tak len prevrátila oči a so sarkastickým humorom jej vlastným mi povedala, že ináč vyzerá 50 kg na mladej kočke a ináč na pani v preddôchodkovom veku, že by bola vďačná za každé kilo naviac. Tak len toľko na oživenie diskusie.

Kýčera

My-ženy sme nikdy neboli,nie sme a nebudeme spokojné s postavou. Ide len o to, čo tej-ktorej vyhovuje, ako sa v danom tele cíti,či má ešte dosť síl a energie /ak je nespokojná so sebou/ v staršom veku /od 50 hore/ niečo so sebou robiť. Väčšinou sú unavené životom a musia riešiť oveľa dôležitejšie záležitosti/peniaze,zdravie,../ ako je postava. Ten článok bol totálne hluchý, väčšina žien o tom vie oveľa viac ako napísala trenérka.