Štipka korenia, výborná chuť do jedla!

Koreniny sú dôležitou súčasťou kulinárskeho umenia. Poznať správne množstvo a odhadnúť chuť je veľmi dôležité. Preto treba vedieť variť aj jesť s mierou.
**Štipka je mierka,** ktorá sa objavuje v rôznych receptoch. Veľa ľudí sa pýta, koľko predstavuje „štipka“. Je to množstvo, ktoré sa zmestí medzi zovreté prsty – najčastejšie medzi palec a ukazovák alebo medzi palec a prostredník. Štipkou najčastejšie solíme alebo pridávame niektoré druhy korenia.

Čo sú koreniny?

Koreniny sú obyčajne sušené alebo inak upravené časti domácich alebo cudzokrajných rastlín a plodov, ktoré sa vyznačujú silnou charakteristickou vôňou a chuťou. Používajú sa na zvýraznenie alebo vytvorenie chuti jedla. Koreniny majú aj liečivé účinky, najmä ich éterické oleje, a tak sa stávajú ľahko dostupnými prírodnými látkami, ktoré môžeme používať aj na prevenciu chorôb.

Dobrá kuchyňa sa bez korenín a byliniek nezaobíde

Korenie a bylinky sú pre každú kuchyňu nenahraditeľné. Nemáte záhradku? Nevadí! Niektoré koreniny a bylinky si môžeme dopestovať aj na balkóne, na parapetnej doske okna alebo si pre ne skočiť do obchodu. Koreniny a bylinky treba mať poruke a tiež ich treba správne používať. Je viac názorov na používanie korenín, v diskusii sa stretávajú zástancovia i odporcovia korenín. Relatívne zdravý človek sa nemusí obmedzovať, ak má niekto zdravotné problémy, potom je potrebné korenie radšej nahradiť bylinkami.


Prečítajte si tiež:

Mení stravovanie náladu?

9 super korenín, ktoré vám pomôžu pri detoxikácii!

Škorica ako liek. Poznáte jej účinky na naše zdravie?


Ako si vybrať korenie

Dnes si môžeme vybrať zo širokej ponuky korenín. Korenie celé, mleté, ale aj zmiešané - zmes, najmä na grilovanie. Chutné, pestré a voňavé - koreniny, ktoré povzbudia apetít a poskytnú príjemný zážitok z jedla. Najčastejšie si vyberáme podľa chuti, ale nezanedbateľný je aj vplyv na naše zdravie. Riadime sa teda aj zdravotným stavom, telesnou konštitúciou stravníka a tiež rešpektujeme ročné obdobie. Ak pochopíme súvislosti varenia a pridávania korenín, potom sa môžeme tešiť zmysluplnej príprave jedál, ktorá poteší každého kuchára a najmä stravníkov.

Korenie v pravom slova zmysle

Korením v pracom slova zmysle je korenie **čierne, biele a červené** – v zásade ide o rovnakú plodinu. Čierne korenie má sviežu drevitú vôňu a štipľavú chuť. Biele korenie je menej voňavé, chuť má sladkastú a červené korenie má len o niečo štipľavejšiu chuť ako korenie biele. **Čierne korenie** sa používa do mäsa, do omáčok, do mäsových vývarov i do marinád. **Nové korenie** je korenisté, menej páli ako čierne korenie a má silnú vôňu. Používa sa na prípravu marinád, k rybám i k divine. Na rozdiel od čierneho korenia používa sa do koláčov a kompótov.

Zdravá strava je nesmierne dôležitá, ale k výberu potravín patria aj koreniny. Čierne korenie pôsobí proti nadúvaniu a má výrazné močopudné účinky. Obsah kapsaicínu zase pomáha pri periférnej bolesti a tiež podporuje metabolizmus organizmu. Ale aj tu platí „všetko s mierou“.

Bylinky a koreniny sú väčšinou bezpečné, ale sú ja také, ktoré treba užívať s mierou, ale tiež také, ktoré by sa nemali užívať pri niektorých chorobách a v tehotenstve. V takom prípade je namieste poradiť sa s lekárom!

Užitočné rady:

  • Korenie nakupujeme podľa možnosti celé
  • Melieme a strúhame ho tesne pred použitím
  • Nekombinujme a nedávame príliš veľa korenia, aby sme nepotlačili chuť jedla
  • Korenie skladujeme v uzavretých nádobách – koreničkách
  • Pamätajme, že koreniny tak, ako majú význam pri príprave jedál, môžu významne (pozitívne i negatívne) ovplyvňovať aj naše zdravie.

Buďte informovaní o všetkom, čo Vás zaujíma. Čítajte novinky a zaujímavosti z oblasti zdravia, krásy a životného štýlu.