Tabata - 4-minutový intenzívny tréning

Poznáte Tabatu? Je to vysoko intenzívne intervalové cvičenie, nazvané podľa profesora Izumi Tabata. Funguje na báze striedania rýchlych úsekov cvičenia a oddychu. Poďme sa pozrieť na jeho základné pravidlá.

cvicenie_tabata_plank Zdroj foto: Shutterstock.com

Celková doba cvičenia trvá len 4 minúty a pozostáva z 8 cyklov. Ak si chcete zlepšiť kondíciu, nabrať silu, vyformovať telo alebo aj zhodiť nejaké to kilo, vyskúšajte tento krátky, ale intenzívny tréning. Tabata bola založená v roku 1996 a pôvodne bola určená najmä pre olympijských rýchlokorčuliarov. Až neskôr sa dostala aj k jednotlivcom a rekreačným športovcom. Výhodou Tabaty okrem toho, že zvyšuje celkový výkon, je aj zrýchlenie metabolizmu.


Vyskúšajte toto:

Šťava z citróna: Skutočne nám rozhýbe metabolizmus?


Princíp je veľmi jednoduchý, ale ak ste začiatočník, treba si dávať pozor a neprepáliť to! Náročnosť stupňujte radšej pomalšie, aby si vaše telo stihlo zvyknúť na námahu.

Cvičí sa 20 sekúnd v prahovej intenzite, potom nasleduje 10 sekúnd oddych. Toto sa zopakuje ešte sedemkrát a je koniec.

Čo sa týka konkrétnych cvikov, ktoré tabata zahŕňa, najideálnejšie je zadeliť najmä drepy, kľuky, angličáky či výpady. Zaujímavou alternatívou je však aj šprint, bicyklovanie alebo aj plávanie. Konkrétne zloženie cvičení záleží len na vás, pokojne môžu byť všetky série rovnaké, ale takisto aj každá iná. Dôležitá je ale dynamika a dodržanie časových intervalov.

Ako môžete vidieť vo videu, cviky sú zložené z behov, skokov, či už spomínaných drepov, kľukov a výpadov, cviky sa však i opakujú a dbá sa na zapájanie všetkých častí tela.

Vyskúšajte toto cvičenie už len pre to, že je zábavnejšie ako monotónne cviky a veľmi efektívne. Tak už len vybrať tú správnu hudbu a hor sa makať!

Zdroj videa: Youtube.com