Ako správne pripraviť grog či punč?

Každé ročné obdobie má svoje čaro, k tomu zimnému patria Vianoce, sneh a mráz. Nie je nič lepšie ako dotvoriť atmosféru a zároveň sa zahriať tradičnými nápojmi ako sú punč, varené víno, grog, alebo aj čaje s aromatickými ingredienciami.

punc_vianoce_15-12-2015_hlavny

Zdroj foto: Shutterstock.com

Ako sa zahriať?

Horúce čaje určite zahrejú telo a potešia dušu, najmä svojou vôňou. Ak hovoríme horúce, nemyslíme horúce doslova, skôr teplé. Nechceme si predsa zničiť cenné vitamíny, napríklad z citróna a medu. V podstate každá teplá tekutina zahreje, ideálna je slepačia polievka, účinná je v boji proti chrípke, ale tiež ako prevencia. No oveľa častejšie než slepačiu polievku máme po ruke čaj.

Z čoho si môžeme vybrať?

K dispozícii máme širokú ponuku čiernych, zelených, červených čajov alebo čaje bylinkové. Ibaže, nie je čaj ako čaj, niektorý zahreje o niečo viac.

Medzi takéto čaje rozhodne patrí čaj zázvorový, čaj z ginka, rooibos, ale aj čaj na podporu štíhlej línie Pu-erh. Podobné účinky sa pripisujú aj bylinkovým čajom, najmä takým, ktoré čistia krv. Bylinkári odporúčajú čaj zo žihľavy, harmančeka, z listov černice, maliny alebo jahody. Najlepšia je určite zmes byliniek. 

Príjemne nás môže zahriať horúce víno, obľúbený punč alebo grog. Punč si môžeme pripraviť aj bez alkoholu. Grog je naproti tomu alkoholický nápoj. Tvorí ho um (rum), voda, ale môžeme použiť aj koňak alebo whisky.

Punč bez alkoholu

Potrebujeme: 500 ml džúsu z tmavého hrozna, prípadne z čiernych ríbezlí, 500 ml ananásového džúsu, klinčeky, zázvor, škoricu, badián, sušené jablko, kôru z pomaranča a 1 citrón.

Postup: klinčeky, škoricu, badián, kôru z pomaranča krátko povaríme asi v 1 dl vody. Džúsy zahrejeme pridáme zvarené prísady. Servírujeme v pohároch z hrubého skla a kolieskom citrónu alebo pomaranča. Džúsy obmieňame podľa chuti. 

Výborný punč s červeným vínom

Potrebujeme: 700 ml červeného vína, 500 ml vody, 1 pomaranč, 1 citrón, 250 ml umu (rumu), 150 g cukor, 3 ks celej škorice, klinčeky a ovocie (zázvor, jablko, ananás, hrušku, avokádo...)

Postup: vodu privedieme do varu a varíme, až kým sa cukor neroztopí, pridáme škoricu, klinčeky, víno, rum, citrónovú, pomarančovú šťavu a na drobné kúsky nakrájané ovocie. Nápoj zahrievame, až kým nezačne vrieť. Punč podávame teplý spolu s kúskami ovocia. 


Prečítajte si tiež:

punc_pohare_15-12-2015 Zdroj foto: Shutterstock.com

Námornícky grog

Potrebujeme: 40 ml červeného vína, 40 ml umu (rumu), med a citrón.

Postup: do špeciálneho pohára z hrubého skla na stopke nalejeme vriacu vodu, pridáme víno a um. Osladíme sa ozdobíme plátkom citróna alebo pomaranča.

Čajový grog

Potrebujeme: 1 šálka silného čierneho čaju, 1 PL medu, 1 ČL citrónovej šťavy, 50 ml koňaku a citrón.

Postup: do horúceho medom osladeného čaju nalejeme koňak, šťavu z citróna a ozdobíme kolieskom citrónu.

Užitočné rady:

Dbajme na to, aby víno pri varení o neprišlo do varu, stratilo by svoju arómu – zahrievame ho po bod varu.

Voda má byť prevarená (čerstvo a krátko uvarená), nie taká, čo dlho vrela.

Liehovinu pridávame do punču nakoniec a nápoje už veľmi nesladíme.

Grog je silnejší ako punč, namiesto vody sa niekedy používa čierny čaj, inak je postup rovnaký ako pri punčoch.