Ako spáliť kalórie a schudnúť v práci?

Dnes snáď už každý vie, že sedavý životný štýl a trávenie nekonečného času na kancelárskej stoličke vedie nielen k bolestiam pohybového aparátu, ale aj k priberaniu hmotnosti a ukladaniu tukových zásob do oblasti pásu. Sedenie by sa dalo s miernym zveličením prirovnať k fajčeniu - tak veľmi je pre človeka nezdravé.
Zdroj foto: Shutterstock.com

Teória je celkom prostá, ale s praxou je to už horšie. Nájom sa bohužiaľ sám nezaplatí, a tak nezostáva nič iné, než sa pokúsiť škody, napáchané kancelárskou prácou, nejakým spôsobom vykompenzovať. Nehľadajte výhovorky, prečo schudnúť pri vašej práci nejde - skúste naopak nájsť cesty, ktorými to pôjde a pustite sa do toho. Nechajte sa inšpirovať niektorým z tipov, ako zoštíhlieť v kancelárii.

1. Krabičky nadovšetko 

Absolútnym základom znižovania hmotnosti je strava. Zabudnite na rýchle občerstvenia, zafajčené reštaurácie blízko práce aj chlebíčkové kantíny a radšej si pripravte jedlo doma. Už cez víkend si rozmyslite čo budete jesť a krabičky si pripravte pokojne na niekoľko dní dopredu. Síce sa ochudobníte o spoločenské kontakty počas obedňajšej pauzy, ale aj o nadbytočné kilogramy – a o to ide pri chudnutí predovšetkým.

2. Hlad je prezlečený smäd  

Na vašom stole vedľa monitora by nemala chýbať veľká fľaša s vodou. Majte ju stále na očiach a v priebehu pracovnej doby upíjajte. Možno budete musieť častejšie behať na toaletu, ale to berte ako bonus - pretiahnete si telo a na chvíľku si oddýchnete od hľadenia do monitora. Vodou tiež skúste zaháňať chute na sladké, ktoré sa zvyčajne objavujú vo chvíľach nudy alebo stresu.

3. Žuvačky 

Žuvanie zlepšuje koncentráciu a tiež môže pomôcť s odolávaním chúťkam. So žuvačkou v ústach sa ťažko žuje čokoľvek ďalšie, takže sa nemusíte báť, že by ste nevedomky jedli z misky s arašidy. Ovocné žuvačky bez cukru trošku uspokoja chuť na sladké a tie mentolové chuťové poháriky zase vedia upokojiť.

4. Odmietajte, odolávajte 

Kolegovia bývajú pri chudnutí v práci nástrahou číslo jedna. Naučte sa preto odmietať ponúkané cukríky aj pozvania na zákusok ku káve. Hneď ako budete vedieť čeliť úškľabkom druhých a ich pohŕdavým poznámkam o chudnutí, máte skoro vyhraté. Naopak skúste nalákať aj ostatných, aby sa pripojili k vášmu boju s prebytočnými kilami.

Inšpirujte sa:

VIDEO: 10 dôvodov, prečo cvičiť v práci

5. Pauza pre chrbticu  

Každú hodinu sa bežte prejsť. Je jedno kam, hlavne vstaňte zo stoličky, narovnajte sa a zhlboka sa nadýchnite. Po krátkej pauze sa vám bude lepšie pracovať, uľavíte preťaženej chrbtici, ale tiež si uvedomíte svoje potreby a možno zistíte, že tá chuť na niečo dobré vlastne zase tak aktuálna už nie je. K pohybu využite každú príležitosť - miesto výťahu dajte prednosť schodom a miesto telefonovania spolupracovníkom ich navštívte osobne.


Viac tipov pre štíhlu postavu a videotéku cvičení nájdete v sekcii Šport a cvičenie a na www.fithall.sk.


Buďte informovaní o všetkom, čo Vás zaujíma. Čítajte novinky a zaujímavosti z oblasti zdravia, krásy a životného štýlu.