Poznáte bulgur? Ak nie, mali by ste!

Ak sa snažíte zdravo stravovať potom bulgur nebude pre vás neznáma potravina. Ide o predvarenú a nalámanú celozrnnú pšenicu, ktorá obsahuje obrovské množstvo vitamínov, minerálov i vlákniny.
Zdroj foto: Shutterstock.com

Základom bulguru je pšeničné zrno. V podstate ide o predvarenú nalámanú celozrnnú pšenicu, vzhľadom sa podobá ryži, ibaže chuťou pripomína skôr orechy

Prečo je bulgur zdravá potravina?

Obsahuje zdravie podporujúce vitamíny, najmä vitamín A, vitamín B a minerálne látky, ako je fosfor, horčík, selén, železo. Potravina je cenná aj pre vysoký obsah vlákniny a nízky obsah tukov ho zase predurčuje pre redukčnú diétu. Pri príprave receptov sa dobre dopĺňa so zeleninou napríklad s brokolicou, špenátom i s rôznymi čerstvými bylinkami. Čítajte viac o superpotravinách.

Kde si môžeme bulgur kúpiť?

Určite v každom obchode so zdravou výživou, ale aj v bežných obchodných centrách. Hľadajte ho pri strukovinách a obilninách. Alternatívou môže byť aj internet (e-shop so zdravými potravinami).

Využitie v kuchyni

Prípravu jedál z bulguru ocenia najmä zaneprázdnené gazdinky, lebo je jednoduchá a rýchla. Bulgur sa namáča vo vriacej vode v pomeru 1:2, alebo ho pár minút povaríme pod pokrievkou. Vhodný je na prípravu prílohy k mäsu, ale aj na prípravu rôznych zeleninových, ovocných šalátov, na prípravu fašírok, prípadne do polievok. Možností je nesmierne veľa, a tu je pár typov:

Ovocný bulgur

Suroviny: 30 g bulgur,100 g jahody, 2 jablka, 2 hrušky ( prípadne iné ovocie podľa chuti a sezóny) a 1 biely jogurt.

Postup: Bulgur necháme napučiť, pridáme nadrobno nakrájané ovocie a biely jogurt. Všetko dobre premiešame a necháme aspoň 30 minút odstáť. Výborné a ľahké občerstvenie.

Šalát z bulguru a z mrkvy

Suroviny: 1 hrnček bulguru (200 ml), 400 ml vriacej vody, 2 – 3 väčšie mrky, 100 g vlašské orechy, 3 PL olivového oleja, 2 PL medu a podľa chuti citrónová šťava, soľ, čierne korenie.

Postup: Bulgur osolíme a zalejeme vriacou vodou. Zakryjeme a necháme napučiť, až kým obilnina nepohltí vodu. Čas napučania závisí od veľkosti zrna. Medzitým si na panvici na sucho opražíme nasekané vlašské orechy. Do vychladnutého bulguru pridáme nastrúhanú mrkvu opražené orechy. Z oleja, citrónovej šťavy, medu, soli a korenia si pripravíme nálev, ktorým šalát prelejeme a zľahka zamiešame. Podľa chuti môžeme a nemusíme pridať postrúhaný syr alebo opečené kuracie mäso.
Užitočná rada: namiesto mrkvy môžeme použiť paradajky, papriku, prípadne reďkovku, čo komu chutí.

Karbonátky z bulguru

Suroviny: 500 g mleté mäso, 100 g bulguru, 2 cibule, 2 vajcia, 4 strúčiky cesnaku, majoránka, petržlenová vňať, strúhanka a múka na obalenie, olej na vypraženie.

Postup: Bulgur osolíme a zalejeme vriacou vodou. Zakryjeme a necháme napučiť, až kým obilnina nepohltí vodu. Necháme vychladnúť. Mäso, cibuľu zomelieme, pridáme prelisovaný cesnak, vaječné žĺtky, majorán, petržlenovú vňať, soľ, korenie, bulgur a podľa potreby zahustíme strúhankou. Nakoniec pridám e sneh z bielkov a zľahka zapracujeme. Tvarujeme karbonátky, ktoré uložíme na alobal vysypaný strúhankou a preložíme do zapekacej misy. Pečieme pri teplote 175°C, cca 40 – 50 minút.

Bulgur – super potravina vhodná všade tam, kde zvyčajne dávame ryžu alebo kus - kus. Bulgur je hlavne zdravá potravina vhodná aj pri redukcii nadváhy.

Buďte informovaní o všetkom, čo Vás zaujíma. Čítajte novinky a zaujímavosti z oblasti zdravia, krásy a životného štýlu.

fitgirl

Milujem bulgur kvôli jeho všestrannosti. Pripravujem si ho na slano i sladko, ako hlavné jedlo, prílohu, raňajky, obed alebo večeru. Dá sa s ním experimentovať a využiť ho asi na milión spôsobov. Odporúčam =)