Akné - základné pravidlá, ktoré treba dodržať

Akné, hoci nie je životu nebezpečné, vie tých, ktorí ním trpia, veľmi potrápiť. Ľudia, ktorých táto choroba kože postihne, často pociťujú silné depresie, úzkosť a vyhýbajú sa spoločnosti. Aj preto sa treba zveriť do odborných rúk a nečakať, že to raz odznie samo.

Akné Zdroj foto: Shutterstock.com

Čo je vlastne akné?

Akné zvyčajne začína v období puberty, keď sa na pokožke tvorí vplyvom zvýšenej produkcie mužských pohlavných hormónov viac kožného mazu, a môže pretrvávať aj niekoľko rokov.

Ľudská koža má póry, ktoré sa pripájajú pomocou folikúl (malých kanálikov) k mazovej žľaze nachádzajúcej sa pod kožou. Žľazy v období puberty a po nej produkujú kožný maz, čo je olejovitá kvapalina. Tá sa stará o to, aby odumretú kožu vytlačila na povrch. Problém nastane, keď sa folikula zablokuje a maz zostane pod kožou. Vplyvom upchatých pórov sa v maze začínajú hromadiť baktérie, čím vzniká opuch, zápal a vytvára sa hnis.

Vyrážky môžu mať rôzne stupne – od takmer neviditeľných bielych bodiek, cez čierne na povrchu kože, až po najťažšiu formu – cysty naplnené hnisom, po ktorých ostávajú jazvy.

Čo spôsobuje akné?

Napriek tomu, že akné je pomerne rozšírený problém, odborníci ani dnes s istotou nevedia, čo všetko ho spôsobuje. Domnievajú sa, že primárnou príčinou je zvýšenie hladiny hormónu androgénu, no niektoré štúdie ukazujú, že náchylnosť k akné môže byť tiež geneticky daná. Na akné tiež majú vplyv aj iné hormonálne zmeny, ako napríklad tehotenstvo, no a tiež niektoré kozmetické prípravky či lieky.

Ako sa ho zbaviť?

Pri najťažších formách akné sa osvedčilo podávanie izotretinoínu. Pre svoje účinky dostal prívlastok „the one and only“. Dávkuje sa podľa hmotnosti pacienta a užíva niekoľko mesiacov. Aj táto látka má však svojich odporcov práve pre jeho vedľajšie účinky, ktorými sú suché pery, začervenanie pokožky, lúpanie kože. Jeho užívanie musí byť vždy pod kontrolou lekárov. Opatrné by mali byť najmä ženy, ktoré plánujú otehotnieť. To lekári povoľujú najskôr dva mesiace po vysadení tejto látky, keďže sa preukázal jeho poškodzujúci vplyv na plod.


Prečítajte si tiež:


Priebeh akné

U každého je rôzny, preto aj liečba nemusí byť rovnaká. Veľakrát sa kombinuje vnútorná a vonkajšia liečba. Niektorým zaberajú antibiotiká, či už lokálne, alebo perorálne. Tie sa však musia užívať dlhodobo a tým pádom majú vedľajšie účinky. Ženy majú zase celkom dobré prognózy pri užívaní antikoncepcie s antiandrogénnym účinkom. Samozrejme, nie každá je ochotná kvôli akné užívať antikoncepciu. Preto ľuďom s aknóznou pleťou veľakrát nezostáva nič iné, ako pomôcť si prírodou.

Základné pravidlá hygieny pri akné 

Bez ich dodržiavania by mohla byť liečba úplne zbytočná.

  • Umývajte si často ruky.
  • Vyhýbajte sa dotýkaniu tváre.
  • Pred tým, ako sa chystáte dotknúť sa tváre, napríklad pri čistení pleti, alebo pri nanášaní mejkapu, umyte si vždy ruky.
  • Ak nosíte okuliare, dbajte na ich pravidelné čistenie.
  • Aknózna pleť potrebuje dýchať. Ak máte akné na ramenách, či chrbte, doma noste len ľahké bavlnené oblečenie. Ak máte akné na čele, vyhýbajte sa noseniu čiapok, prípadne dbajte na to, aby boli z bavlny.
  • Dbajte na výber mejkapu. Na aknóznu pleť sú vhodné mejkapy, ktoré nie sú olejovité. Spýtajte sa v lekárni, aký mejkap je na vašu pleť ten správny.
  • Nikdy nechoďte spať s mejkapom.
  • Majte stále čisté vlasy. Zvyknú totiž zbierať maz z pleti, ak ste doma, snažte sa nosiť vlasy vypnuté, aby čo najmenej prichádzali do kontaktu s pokožkou.
  • Prílišné opaľovanie a teplo škodí. Na slnku totiž produkujeme viac mazu. Nevystavujte svoju pleť nadmernému slnečnému žiareniu, jemné opálenie, naopak, dobre poslúži a akné môže vysušiť a zmierniť.
  • Pleť si pravidelne večer a ráno vyčistite. Vyhýbajte sa ale prípravkom na čistenie pleti na báze alkoholu. Najlepšie, keď si ju umyjete vodou a špeciálnou kockou na aknóznu pleť ktorú dostanete v lekárni. Tvarovo pripomína mydlo, no je bez mydla. Pleť si neutierajte, len jemne priložte vyžehlený uterák a nechajte prebytočnú vodu vsiaknuť.
  • Častejšie meňte obliečky na vankúšoch. Po opraní ich nezabudnite vždy prežehliť.
  • Vyrážky si v žiadnom prípade sami nevytláčajte. Hĺbkové čistenie pleti prenechajte vyškoleným odborníkom.
  • Vyhýbajte sa používaniu balzamov na vlasy. Prípadne použite vlasovú kozmetiku tak, aby s ňou postihnutá pokožka neprišla v žiadnom prípade do kontaktu.
  • Hoľte sa opatrne. Používajte radšej elektrický holiaci strojček, alebo žiletky so špeciálnymi mriežkami proti porezaniu. Zjemnite si fúzy teplou mydlovou vodou pred tým, než sa začnete holiť.

Liečba prírodnou cestou

Veľa ľudí si pochvaľuje pitie čaju zo žihľavy. O žihľavovom čaji sa hovorí, že prečisťuje krv. Má výborné protizápalové účinky a nie je na škodu ho používať aj lokálne. No v prípade akné je dôležitejšie vnútorné použitie. Odporúča sa vypiť dve až štyri šálky denne.

Rovnako dobre môže poslúžiť aj repík lekársky. Ten je taktiež vhodný ako čaj a pri akné najmä na vonkajšie použitie. Má vynikajúce protizápalové a antibakteriálne účinky.

Výborné účinky má tiež rumanček, ale aj zelený čaj. Nebojte sa ich nielen napiť, ale aj priložiť si na postihnuté miesta sterilný tampón namočený do vylúhovaného čaju.

Pri liečbe akné by ste mali dbať aj na dostatočný prísun vitamínov. Dôležité sú najmä vitamíny C, D, A a B5. Vynikajúco pôsobí na pleť aj zinok, rozhodne ho teda nevynechajte. Hoci priamu súvislosť medzi stravovaním a tvorbou akné vedci zatiaľ nepotvrdili, niektoré štúdie ukázali, že glykemická diéta dokázala aknóznu pleť v niektorých prípadoch zmierniť. Rozhodne stojí za to všímať si, čo jeme. Strava by mala byť ľahká, vyvážená a pestrá. Vyhýbajte sa presoleným, koreneným, pikantným a mastným jedlám.

A ešte jedna rada – skúste sa vyhnúť tiež stresu. Je totiž dokázané, že nepriaznivo vplýva aj na našu pleť. Boj s akné je veľakrát dlhý a ťažký. Najviac sa pri ňom osvedčilo dodržiavať hygienu a kombinovať viaceré liečebné metódy naraz – od liekov, cez povrchové ošetrenia až po bylinky. Takto je veľká šanca, že akné raz a navždy porazíte.

Peter Minarčík

Proti akné je najlepšie čo môže byť telo vyčistiť od toxínov hlavne vnutrobunkový a medzibunkový priestor a akné zmizne samo od seba :) www.siberian­shop.sk

lenockaaa5

Inovatívne náplaste z Južnej Kórei. Ide o exkluzívnu radu zdravotníckych pomôcok zameraných na pomoc a liečbu estetických nedostatkov, trápiacich bežných ľudí. V prípade záujmu prejdite na eshop: www.naplastiplus.eu

500xka

S akne som bojovala celých osem rokov a vyskusala som milion pripravkov a liekov o tych ani nehovorim. Pomohla mi az upravena strava, sprchovanie s olejom a kazdovecerne nahrievanie biolampou - to upokojilo zapal a stiahlo maz a dokonca aj zjemnilo jazvicky po starych rankach. Pouzivala som biolampu taku obycajnu zepter zo zdraveho nakupu a myslim ze prave svetlo a jeho teplo pomohli