Peľu je už v ovzduší podľa odborníkov hojne

Ilustračné foto. Foto: TASR/Michal Svítok Banská Bystrica 8. marca (TASR) – Tohtoročný peľový monitoring ešte len začína oficiálne s informáciami o výskyte množstva a druhu peľu v ovzduší, avšak nad Slovenskom je ho už podľa odborníkov hojne. Podľa Janky Lafférsovej z Regionálneho úradu verejného zdravotníctva ...

Ilustračné foto. Foto: TASR/Michal Svítok Banská Bystrica 8. marca (TASR) – Tohtoročný peľový monitoring ešte len začína oficiálne s informáciami o výskyte množstva a druhu peľu v ovzduší, avšak nad Slovenskom je ho už podľa odborníkov hojne. Podľa Janky Lafférsovej z Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Banskej Bystrici, pod ktoré spadá aj koordinácia peľovej informačnej služby (PIS) v SR, teplá zima tento rok opäť dávala predpoklad na skorý začiatok kvitnutia liesky a jelše.

“Bohatá snehová nádielka od konca januára spolu so silnými nočnými mrazmi trochu pribrzdila nástup peľovej sezóny prvých jarných drevín a tiež aj naše možnosti nainštalovať na strechy monitorovacie zariadenia – peľové lapače,” podotkla.

Dodala, že teplé počasie vo februári aj napriek silnejším nočným mrazom prispelo ku kvitnutiu liesky najmä v Bratislave a teplejších oblastiach Slovenska, čo potvrdzujú aj prvé údaje z monitorovacej stanice v Bratislave. Zatiaľ čo v hlavnom meste, Nitre, Trnave a Košiciach lieska už má za sebou vrchol svojho kvitnutia a naplno tam kvitne jelša, na strednom a severnom Slovensku sa peľová sezóna liesky rozbehla až v uplynulom týždni a jelša s kvitnutím len začína.

V uplynulom týždni teda na celom území Slovenska dominoval peľ jelše, liesky a drevín z čeľadí cyprusovitých a tisovitých drevín. Pribudol peľ brestu. Spóry húb (plesní) boli zastúpené najmä rodom Cladospórium.

Predpoveď na tieto a nasledujúce dni charakterizuje slabnutie peľovej sezóny liesky na väčšine územia SR. Vyššie denné hladiny jej peľu môžeme podľa odborníkov očakávať najmä na strednom, severnom a časti východného Slovenska, pričom veľký podiel bude mať transportovaný peľ z vyšších horských polôh. Peľ jelše bude dosahovať najvyššie hladiny tiež v týchto oblastiach. Zvýšia sa denné koncentrácie najmä peľu ďalších druhov zo skupiny cyprusovité-tisovité a brestu, pribudne prvý peľ topoľov a vŕb. Pokles denných hladín bude výrazne ovplyvňovaný zrážkovou činnosťou.

Zdroj: Teraz.sk, spravodajský portál tlačovej agentúry TASR

Josetozier

Dobrý deň,

Chcel by som sa podeliť o svoje skúsenosti s peľom v ovzduší. Mám alergiu na peľ už mnoho rokov a tento čas roka je pre mňa vždy náročný. Aj napriek tomu, že sa snažím dodržiavať opatrenia na minimalizáciu vystavenia sa peľu, ako je napríklad časté umývanie tváre a rúk a zatváranie okien, niekedy to nie je dosť a moje príznaky sa stávajú nezvládnuteľné.

Preto by som odporúčal každému, kto trpí alergiou na peľ, aby sa obrátil na svojho lekára a hovoril s ním o možnostiach liečby. Existujú rôzne lieky a terapie, ktoré môžu pomôcť minimalizovať príznaky a zlepšiť kvalitu života počas alergického obdobia. www.dqfansurvey.one

Dúfam, že aj napriek výskytu peľu v ovzduší si môžeme užiť krásu jarnej prírody a nenecháme alergiu narušiť naše každodenné aktivity.

S pozdravom.