Medvedí cesnak: pomáha pri žalúdočných, aj dýchacích ťažkostiach a posilňuje imunitný systém

Už veľmi skoro na jar, v hlbokých lesoch pod stromami, sa objavia a rozvoniavajú listy cesnaku medvedieho. Táto liečivá bylinka musí vyrásť a rozkvitnúť skôr, ako ju zatienia stromy. Keď odkvitne, neostane po nej ani stopa a prihlási sa opäť až na ďalšiu jar...

Medvedí cesnak

Zdroj foto: Shutterstock.com

Čo je typické pre medvedí cesnak?

Liečivá bylinka je údajne pomenovaná podľa medveďov (keď sa vyslabnuté medvede prebudili zo zimného spánku, vrhli sa práve na túto bylinku). Cesnak medvedí rastie len počas dvoch mesiacov, objavuje sa obvykle začiatkom apríla, ale môže aj skôr. Má charakteristickú vôňu a štipľavú chuť. Najčastejšie sa využíva v kuchyni. Chuťovo je podobný pažítke. Zbierame zelené lístky, ak ich pošúchame, zacítime vôňu cesnaku. Nie je však vhodný na sušenie. V prírode musíme dať pozor, aby sme si ho nezamenili s konvalinkou! 

Doplní vitamíny a minerálne látky

V jarných mesiacoch nám doplní vitamíny, minerálne látky a dezinfikuje tráviaci trakt. Obsahuje tie isté látky ako dužina cesnaku – ­vitamín C, vitamín B, najmä B6, selén a alicín (zodpovedný za typicky štipľavú arómu) a iné látky s obsahom síry.

Využitie v ľudovom liečiteľstve

Znižuje cholesterol, ­krvný tlak, prečisťuje krv, používa sa aj pri žalúdočných ťažkostiach, pri dýchacích problémoch a celkove posilňuje imunitný systém. Má bohaté antibakteriálne a antioxidačné účinky. Najlepší je v surovom stave, ale môžeme si z neho pripraviť aj liečivý nápoj.

Dve šálky narezaných listov, vložíme do fľaše, zalejeme ½ litrom 40 % bieleho alkoholu a necháme 14 dní vylúhovať na slnečnom mieste. Zlejeme a užívame ráno 10 – 15 kvapiek v malom množstve vody. Použiť ho môžeme aj na natieranie rán.

Medvedí cesnak

Zdroj foto: Shutterstock.com

Využitie v gastronómii

Medvedí cesnak sa rovnako ako rukola, žerucha, či mladá púpava stali hitom súčasnej kuchyne. Je nesmierne veľa receptov, kde sa dajú tieto bylinky využiť. Čerstvé natrhané listy môžeme priamo konzumovať, oceníme ich ako posýpku, korenie i na prípravu šalátov alebo prívarkov.


Vyskúšajte tiež:

Rýchla jarná nátierka z medvedieho cesnaku

V zásade používame listy v surovom stave, ak ich upravujeme tepelne, tak iba veľmi krátko, aby nestratili zdraviu prospešné látky.

Pripravte si šalát z medvedieho cesnaku

Najskôr si pripravíme zálievku. V olivovom oleji rozmiešame soľ, mleté čierne korenie a petržlenovú vňať. Nakrájame zeleninovú papriku, paradajky, uhorku, pridáme na malé kúsky natrhaný medvedí cesnak, posekané mandle alebo vlašské orechy. Zalejeme zálievkou a dobre premiešame. Podľa chuti môžeme pridať syr. Šalát je výborný s čerstvým alebo opečeným pečivom. 

Pripravte si maslo z medvedieho cesnaku

Budete potrebovať:

  • 250 g masla
  • 1 cibuľku šalotku
  • 1 lyžicu nasekanej petržlenovej vňate
  • umyté listy medvedieho cesnaku (4 alebo 5)

Postup:

Všetky ingrediencie dajte do mixéra a poriadne rozmixujte. Získanú hmotu dajte do malých misiek a do chladničky, aby stuhla.


Pripravte si aj túto pochúťku z medvedieho cesnaku:

Rýchla jarná nátierka z medvedieho cesnaku