Prečo nemôžem schudnúť?

Určite je pochopiteľné, že majú nadváhu tí, čo sa len vyvaľujú na gauči a popritom sa napchávajú čipsami, orieškami alebo čokoládou. Čo však s tým, ak ani náhodou medzi nich nepatríte, práve naopak, snažíte sa dodržiavať všetky pravidlá a napriek tomu nechudnete?
Zdroj foto: Shutterstock.com

Medzi najčastejšie príčiny patria zlý životný štýl, psychické problémy, stres, hormonálne zmeny či príliš spomalený metabolizmus. Poďme si však dôkladnejšie rozobrať 8 hlavných dôvodov.

1.Nie je tuk ako tuk

Možno, že si myslíte, že vaším hlavným cieľom je zhodiť prebytočný tuk. No pozor! Máme dva druhy cholesterolu: LDL a HDL. Jeden z nich sa nazýva biely a je to ten škodlivý, ďalší je ten dobrý a hovorí sa mu tiež hnedý. Takže ak sa budete len týrať hladovkami, zabránite tak hnedému cholesterolu, aby spaľoval kalórie, čo je jeho úlohou. Jedzte radšej pravidelne a v menších dávkach, neskúšajte na vašom tele žiadne extrémy.

2.Ach, tá elektronika

Áno, aj toto má vplyv na vašu váhu, pretože to priamo súvisí s kvalitou spánku. Presnejšie, ak budete tráviť čas na notebooku či tablete tesne pred spaním, je pravdepodobné, že budete mať problém zaspať. A na správnu funkciu metabolizmu je potrebných aspoň 6-7 hodín spánku denne.

3.Žijete ako vampír?

Je vedecky preukázané, že ak ste celé dni zavretí doma alebo v práci a von vyjdete až za tmy, má to vplyv na váš metabolizmus. Presnejšie, nedostatok vitamínu D zapríčiňuje, že kalórie sa spaľujú pomalšie. Tak ak sa vám dá, vyjdite si aspoň cez víkendy do prírody a načerpajte energiu a vitamín D zo slnka.

4.Pijete diétne nápoje

Menej cukru! V poslednej dobe to počuť všade v súvislosti s chudnutím. No nie vždy to môže byť tým najlepším riešením. Napríklad, ak popri chudnutí i cvičíte alebo vykonávate fyzickú aktivitu, práve cukry by ste nemali postrádať. A čo sa týka rôznych diétnych nápojov, kde je nahrádzaný cukor umelými sladidlami, nahraďte ich radšej čistou vodou, pretože v skutočnosti sú pre vašu váhu škodlivejšie a navyše môžu spôsobiť i intoleranciu na glukózu.

5.Stressman

Nikto nemôže za to, akú má povahu. Ale ak ste chronicky nervózni, skúste nejakú fyzickú aktivitu ako ventil. Totižto, nervózni ľudia majú často tendenciu len tak niečo pojedať, jedlo si nevychutnávajú a jedia hltavo. A už vôbec nemyslia na to, kedy jedia. Tak sa skúste upokojiť a všetko pôjde ľahšie.

6. Nepravidelne sa stravujete

Celý deň sa niekam náhlite, v práci nestíhate a tú polhodinku, ktorú máte rezervovanú na obed, tiež nie vždy využijete. Potom si len rýchlo odskočíte do najbližšieho bufetu, alebo pojedáte svoje zásoby, ktoré ste si doniesli z domu. A priznajte si, že niektorí vôbec nesledujte, kedy jete. Najhoršie je snažiť sa to dohnať večer a zjesť dvojnásobok. Jedlo môže byť akokoľvek zdravé, ale keď sa nedodržiavajú tie správne časové odstupy, váš metabolizmus vám to vráti. Takýmto spôsobom sa len preťaží žalúdok a navyše si bude ukladať zásoby v podobe tukových vankúšikov. Takže pozor na to, váš jedálniček musí byť pravidelný!

7. Fyzická aktivita- dvakrát toľko jedla

Hoci je pravda, že ľudia, ktorí pravidelne športujú, si môžu toho dovoliť viac zjesť, pretože ich metabolizmus funguje rýchlejšie, no aj tak si na jedlo dávajú pozor. Najmä, čo sa týka jeho zloženia. A najmä, ak ste doteraz necvičievali a začali ste len nedávno, so športovcami sa nemôžete zrovnávať. Vždy sa treba riadiť pravidlom: „Čo zjem, to spálim.“ A to je u každého individuálne. Metabolizmus sa zrýchli až po určitej dobe a tiež to chce pravidlá. Určite nie je dobré zakončiť deň po čo ako ťažkom tréningu čokoládovým pudingom s coca colou. Zvoľte radšej pohár vody, cestoviny alebo zemiaky s mäsom, poprípade jogurt s nejakou malou tyčinkou. 

Môže sa vám stať i toto:

Pretrénovanie, čo robiť ak nechudnete?

8. Zmena časových pásiem

Ak často cestujete a lietate doslova z jednej strany sveta na tú druhú, váš biorytmus je značne narušený a môžu nastať i problémy s váhou.

Dávajte si pozor na všetky tieto faktory a možno to s chudnutím pôjde ľahšie!


Buďte informovaní o všetkom, čo Vás zaujíma. Čítajte novinky a zaujímavosti z oblasti zdravia, krásy a životného štýlu.