Liečivá sila potravín podľa piatich elementov

Určovanie nerovnováhy v tele na základe Piatich elementov pochádza z tradičnej čínskej medicíny. Je krokom vpred pri charakterizovaní jedinečnosti človeka na základe vnútorných orgánov, jednotlivých častí tela a jeho emócií v súlade so životným prostredím.

Zdroj foto: Shutterstock.com

Predstavme si päť elementov ako päť zamestnancov v našom tele. Každý jeden z nich pracuje denne a potrebuje dostávať výplatu. Výplatou pre naše orgány je kvalitná a zdravá strava, čo však častoktát telo nedostáva. Keď sa rozhodne dať jeden z našich orgánov „výpoveď“ pre nedostatočnú odmenu, v tele sa to prejaví ako ochorenie. Každý sme prirodzene zdedili po našich rodičoch jeden z elementov slabší. Výberom správnych potravín, chutí či tepelnej úpravy ich vieme posilňovať, no na druhej strane častou konzumáciou nekvalitnej stravy ich ešte výraznejšie oslabujeme.

1. element DREVO – pečeň, žlčník, tkanivá

posilňujúce potraviny - špalda, pšenica, raž, mungo, sója
zelenina - kyslá kapusta, brokolica, zelený šalát, kel, aj ružičkový
tepelná úprava - naparovanie
chuť a farba - viac kyslá, zelená

Čítajte viac:

Element drevo - pečeň a žlčník

2. element OHEŇ – srdce, tenké črevo, cievy

posilňujúce potraviny - pohánka v kombinácii s kukuricou, červená šošovica
zelenina - cvikla, čínska kapusta, mrkva, paštrnák
tepelná úprava - nasucho praženie
chuť a farba - jemne horká, červená

Pozrite si viac:

Element oheň- srdce, tenké črevo

3. element ZEM – žalúdok, slinivka, slezina, svaly

posilňujúce potraviny – pšeno, ovos, žltý hrach
zelenina - dyňa hokkaido, kapusta, cibuľa, karfiol
tepelná úprava - kratšie varenie do 10min.
chuť a farba - sladká, žltá

4. element KOV – pľúca, hrubé črevo, pokožka

posilňujúce potraviny - ryža naturálna, jačmeň, biela fazuľa
zelenina - zeler, petržlen, daikon (biela reďkovka), kaleráb, cesnak, jarná cibuľka

tepelná úprava - dlhšie varenie nad 10min.
chuť a farba - pikantná, bledomodrá až biela

5. element VODA – obličky, močový mechúr, kosti

posilňujúce potraviny – pohánka, tmavá fazuľa, azuki fazuľa
zelenina - mrkva, fazuľové struky, červené reďkovky
tepelná úprava - pečenie
chuť a farba - jemne slaná, tmavá až čierna


Odhaľte JING a JANG v potravinách


Ak je v tele všetko v rovnováhe, tak sa jednotlivé elementy (orgány) navzájom vyživujú a podporujú. Ak však napríklad jeden z orgánov začne pracovať hyperaktívne, namiesto vyživovania orgánu – elementu, ho buď napadne, blokuje alebo ovláda. Napríklad element Voda – obličky, močový mechúr – býva vo väčšine prípadov oslabený u žien. Je to z dôvodu, že ženy konzumujú priveľa ochladzujúcich potravín - cukru (sladkosti, ovocie, koláče), surovej zeleniny či bylinkových čajov. Následne im býva zima, majú zvyčajne studené ruky a nohy. V tele je príliš silný chlad, obličky nedostávajú teplo ktoré potrebujú, čím vzniká nerovnováha medzi elementom Voda a Oheň.

Naše telo je veľmi múdre a dáva nám neustále signály. Ak pochopíme fungovanie piatich elementov, budeme telu dodávať presne to, čo potrebuje. To, že ideme správnou cestou sa odrazí v každej našej činnosti. Budeme ľahšie a efektívnejšie zvládať akúkoľvek činnosť, budeme plní energie a lásky k životu, čo sa následne odrazí na našom výzore. Ľudia, ktorí takto žijú, vyzerajú o 10 až 20 rokov mladšie, sú výkonnejší a šťastnejší ako ich rovesníci. Aj toto je moc liečivej sily potravín podľa piatich elementov.  


Buďte informovaní o všetkom, čo Vás zaujíma. Čítajte novinky a zaujímavosti z oblasti zdravia, krásy a životného štýlu.