Podbeľ liečivý (Tussilago farfara)

Podbeľ liečivý má významné miesto medzi prvými jarnými liečivými bylinkami. Rastie na vlhkých, hlinitých stráňach a pri brehoch potokov. Vyberme sa do prírody a nazbierajme si ho do zásoby.

Podbeľ Zdroj foto: Shutterstock.com

Čo zbierame?

Podbeľ liečivý je prvou bylinkou, ktorú si zbierame a sušíme na zimu. Kvitne v marci a apríli. Zbierame kvety, ktoré ešte nie sú celkom rozkvitnuté, najlepšie po oschnutí rosy – koncentrácia liečivých látok je najsilnejšia. Sušíme ich krátko pri teplote cca 35°C, lebo dlhšie sušenie ich oberie o farbu, chuť i vôňu. Listy zbierame až v lete, pretože sa objavujú až po odkvitnutí. Zbierame tie malé, zdravé, bohaté na vitamín C.

Využitie podbeľu liečivého

V ľudovom liečiteľstve sa využíva pre jeho protizápalové a hlien uvoľňujúce vlastnosti. Vhodný je na liečenie zápalu priedušiek, hrdla, proti kašľu, pri prieduškovej astme i pri poranení tkanív a zápale mazových vačkov.

V gastronómii sa využívajú najmä listy bohaté na vitamín C, vhodné na polievky i na jarné šaláty. Podbeľ liečivý môžeme využiť viacerými spôsobmi. Keďže listy obsahujú viac účinných látok ako kvety, na prípravu čaju – výluhu použijeme zmes kvetov a listov. Pri chronickom kašli účinne pomôže tinktúra a sirup. Výťažky podbeľu liečivého majú využitie aj v kozmetike.


Prečítajte si aj:

Podbeľ liečivý Zdroj foto: Shutterstock.com

Praktické recepty

Čaj (zápar) – 1 ČL byliniek, zmes kvetov a listov v pomere 1:1 zalejeme 250 ml vriacej vody a krátko vylúhujeme. Pridáme med a  pijeme po dúškoch.

Obklady – čerstvé listy rozmixujeme na kašu, prípadne si uvaríme odvar (10-12 g) a robíme obklady. Účinky obkladov sú vynikajúce na podráždenú pokožku, pri vyrážkach a pri zvýšenej tvorbe mazu.

Inhalácia – 1 PL kvetov a listov zaparíme a paru vdychujeme.

Sirup -  200 podbeľových kvetov očistíme a prelejeme 1 l vriacou vodou a necháme vylúhovať do druhého dňa. Kvety postláčame a vodu precedíme, pridáme 1 kg cukru a varíme do zhustnutia. Nakoniec pridáme šťavu z jedného citróna, horúce nalejeme do malých pohárov a dobre zatvoríme.