5 najčastejších mýtov o cvičení

Beháte, lebo je to trendy, trávite dlhé hodiny kardio cvičením, namáhate sa pri brušákoch, či drete do zničenia? Ste si istí, že robíte správne veci pre svoje telo?

myty_o_cviceni Zdroj foto: Shutterstock.com

1. Čím tvrdší tréning, tým lepšie výsledky

Medzi ľuďmi je veľmi rozšírená predstava, že čím tvrdšie budú trénovať, tým viac sa budú zlepšovať. Heslá ako „no pain no gain” alebo „ťažko na cvičisku, ľahko na bojisku” sú v dnešnej dobe nepochopené.

Cvičenie do zlyhania je jedna z pokročilých metód kulturistického tréningu, ktorá sa však neaplikuje celoročne a najmä nie na každý tréning. Ideu „zničenia“ dnes podporujú rôzne hard/extreme kruháče a boot campy, ako aj chaotický crossfit prístup, kde každý jeden tréning sa stáva testom (súťažou). S narastajúcou únavou však trpí technika a samotná činnosť sa stáva menej bezpečnou. Úroveň stresových hormónov časom zabraňuje ďalšiemu progresu. Opakovaným zlyhávaním učím svoje telo zlyhávať. 

Šliapať na doraz naviac nie je dlhodobo udržateľný model. Ľudia by si mali uvedomiť, že ťažko vydržia trénovať rovnakou intenzitou 2, 5 či 10 rokov. Každý si musí za seba uvedomiť, či je jeho cieľom krátkodobá výkonnosť alebo celoživotný „fitness“.

2. Kardio, kardio, stále samé kardio

Obzvlášť u žien snažiacich sa schudnúť, dochádza k nadmernému prisudzovaniu dôrazu na kardio tréning. Stačí sa pozrieť na hodiny zumby, aerobicu a pod. 

Kardio/aeróbny tréning nemá dostatočný metabolický efekt, k spaľovaniu dochádza iba pri samotnej aktivite. Väčšinou jediný človek vo forme na hodine je inštruktorka, ktorá však poskakuje niekoľko hodín denne. Naviac, ľudia si myslia, že je možné „prehopsať” svoj nezdravý jedálniček.

3. Silový tréning je len pre mužov

Ďalšia utkvelá predstava mnohých žien je tá, že silový tréning je vhodný akurát tak pre mužov a zdvíhanie ťažších váh z nich spraví nepohľadné monštrá. Je tiež zaujímavé, že mnohým ženám vadia viac svaly ako tuk. Na stav svojho tela sa pozerajú iba cez svoju váhu. Mimochodom, svaly sú ťažšie ako tuk, takže ručička na váhe naozaj nie je ukazovateľ zdravého tela. Byť štíhly neznamená automaticky byť fit - ochabnutý zadok, stehná, brucho nielenže nevyzerajú dobre, ale so stúpajúcim vekom má úbytok svalovej hmoty negatívny dopad na naše zdravie (osteoporóza, bolesti kĺbov a pod).

Na stratu tuku je však práve silový tréning so zameraním na komplexné viackĺbové cviky ideálny, poskytuje totiž dlhodobý metabolický efekt (dlhodobé zvýšenie metabolizmu – teda spaľovanie nielen počas samotnej činnosti).

NEPREHLIADNITE: Prečo začať cvičiť s kettlebell?

4. Brušákmi k peknému bruchu

Ploché a pevné brucho, tzv. pekáč buchiet alebo sixpack, ak chcete, to je ideál dnešnej doby. Ak chceme odhaliť brušné svalstvo, musíme v prvom rade stratiť tukovú pokrývku. Tá sa však nedá stratiť izolovane na jednom mieste. Vraciame sa teda späť k jedálničku a cvičeniu s veľkým metabolickým efektom.

Komplexné viackĺbové silové cviky zároveň podporujú uvoľňovanie rastového hormónu, ktorý pomôže k zväčšeniu svalového objemu. Sed-ľah tak ako sa bežne vykonáva, nie je vôbec ideálnym cvikom na precvičenie brušného svalstva. Väčšina ľudí totiž zapája namiesto brucha hlavne ohýbače, plus, preťažuje chrbticu.

Špecifická situácia je u ľudí, ktorí cvičia kulturistickými metódami a svojim brušným svalom nedovolia rozvoj vďaka neustálemu preťažovaniu – každodennému cvičeniu brucha a nulovej regenerácii.

5. Beh je tá najjednoduchšia forma prospešného pohybu

Beh sa stal v posledných rokoch u nás veľmi populárny. Väčšina ľudí má predstavu, že k behu nič nepotrebuje, stačí nasadiť tenisky, do uši slúchadlá a hurá na to. V istom ponímaní to pravda je.  Avšak, veľká časť ľudí nedisponuje dostatočnou reflexívnou silou a stabilitou, čo sa odrazí na ich bežeckej technike. A z toho vyplývajú časté bežecké zranenia.

Ak chcete behať, naučte sa správne chodiť, ak chcete chodiť, naučte sa liezť po štyroch. Ako deti sme sa to v tejto postupnosti naučili, ale dlhodobým sedením sme naše schopnosti stratili. Nezúfajte, dajú sa získať späť. Chce to len správny tréning.