Pripomíname si Svetový deň Downovho syndrómu

Downov syndróm je vrodený defekt spôsobený poruchou chromozómov. Podľa štatistík Svetovej zdravotníckej organizácie sa vo svete každý rok narodí približne tritisíc až päťtisíc detí s touto diagnózou.BRATISLAVA 21. marca (ZDRAVIE.sk cez WEBNOVINY) – V sobotu 21. marca si pripomíname Svetový deň Downovho syndrómu. Ako ...

Downov syndróm je vrodený defekt spôsobený poruchou chromozómov. Podľa štatistík Svetovej zdravotníckej organizácie sa vo svete každý rok narodí približne tritisíc až päťtisíc detí s touto diagnózou.BRATISLAVA 21. marca (ZDRAVIE.sk cez WEBNOVINY) – V sobotu 21. marca si pripomíname Svetový deň Downovho syndrómu.

Ako informoval agentúru SITA Peter Bubla z Národného centra zdravotníckych informácií (NCZI), toto centrum zbiera a spracúva údaje o deťoch narodených s Downovým syndrómom v rámci Národného registra pacientov s vrodenou vývojovou chybou. Podľa informácií v registri sa minulý rok narodilo 43 detí s Downovým syndrómom.

Heslom tohtoročného Svetového dňa Downovho syndrómu je Moje príležitosti, moje šance – potešenie z plných a rovnakých práv a úloh rodín (My Opportunities, My Choices’ – Enjoying Full and Equal Rights and the Role of Families).

Heslo upriamuje pozornosť na rovnosť príležitostí pre ľudí s Downovým syndrómom. Tiež vyzdvihuje úlohu rodín s takto postihnutými členmi, ktoré majú zásadný vplyv pri presadzovaní rovnocenného postavenia týchto ľudí v spoločnosti.

Deti trápia aj rôzne pridružené ochorenia

Downov syndróm je vrodený defekt spôsobený poruchou chromozómov. Podľa štatistík Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) sa vo svete každý rok narodí približne tritisíc až päťtisíc detí s touto diagnózou. Bubla upozorňuje, že publikované analýzy poukazujú na súvislosť medzi pravdepodobnosťou výskytu Downovho syndrómu a vyšším vekom matky, pričom najrizikovejšie sú ženy nad 45 rokov.

Podľa WHO 60 až 80 percent detí s Downovým syndrómom má sluchové postihnutie a 40 až 45 percent trpí vrodenou srdcovou chybou. Ľudia s Downovým syndrómom často majú narušenú funkciu štítnej žľazy, pomalšie sa im vyvíja reč aj motorika, môžu mať nižší intelekt.

Takisto môžu mať postihnutia zraku, problémy so zažívaním, časté infekcie, ortopedické a kožné problémy, objasňuje problémy súvisiace s týmto syndrómom Bubla.

Ochorenie, ktoré sa nedá liečiť

Odborníci zo začiatku 20. storočia predpokladali, že ľudia s Downovým syndrómom budú žiť menej ako desať rokov. Dnes sa okolo 80 percent dospelých s Downovým syndrómom dožije aspoň 50 rokov. Samotné ochorenie sa nedá liečiť, liečia sa pridružené zdravotné problémy.

Bubla tiež vysvetľuje, prečo si práve 21. marca pripomíname tento deň. Dátum je odvodený z číslic tri a 21, keďže Downov syndróm je vrodený defekt spôsobený spravidla tretím, prebytočným chromozómom na 21. chromozómovom páre.