7 chýb v precvičovaní brucha, ktoré možno robíte aj vy

Najväčšou chybou je brucho neposilňovať vôbec. Stred tela tvorí oporu celého pohybového aparátu, ale tiež poskytuje zázemie pre životne dôležité vnútorné orgány. Aby ste dosiahli svoje ciele, cvičili efektívne a zároveň si neublížili, vyvarujte sa najčastejších chýb pri posilňovaní brušných svalov.

brucho_cvicenie_chyby_27-1-2016_hlavny

Zdroj foto: Shutterstock.com

1. Prehýbanie chrbta

Pri akomkoľvek cviku, v ktorom zapájate brušné svaly, si pozorne strážte bedrovú chrbticu. Nesmie sa prehýbať ani bolieť, a to ani trošku. Bolesť bedrovej chrbtice vám naznačuje, že brušné svaly zatiaľ nie sú také silné, aby cvik zvládli. Zľavte preto zo svojich nárokov a zvoľte jednoduchšiu variantu cviku - napríklad namiesto vzporu na natiahnutých nohách ho urobte s oporou na kolenách. Pri skracovačkách dbajte na to, aby bola bedrová chrbtica stále v kontakte s podložkou.


Prečítajte si tiež:

Poznáte svaly brucha? A viete ako ich posilňovať?

2. Sedy - ľahy

Kedysi sa na hodinách telesnej výchovy meralo, kto ich urobí za minútu najviac. Dnes ale vieme, že sú nezmyselné a dokonca môžu byť aj škodlivé. Ich nezmyselnosť spočíva v tom, že sa pri ich cvičení zapájajú skôr svaly bedier a svaly v okolí bedier, zatiaľ čo tie brušné zaháľajú.


Prečítajte si aj tento článok:

Poznáte svaly brucha? A viete ako ich posilňovať?

3. Nadmerná záťaž

Niekedy si ľudia, v snahe cvičiť čo najefektívnejšie, naložia príliš veľkú záťaž. V momente, keď preceníte silu svojho brucha, zapojíte nevedomky do cvičenia ďalšie skupiny svalov, ktoré vôbec precvičovať v tú chvíľu nechcete. Namiesto toho, aby ste sa pri tréningu rôzne krútili, namáhali si chrbát a cvik vykonávali snáď aj silou vôle, zvoľnite a uvidíte, že sa k lepšej výdrži časom dopracujete.

4. Nesprávne prevedenie cviku

Môžete cvičiť ako o život, ale keď budete cviky na brucho vykonávať zle, nikdy si pevný stred tela nevybudujete. Naopak, môžete si privodiť chronické bolesti chrbta a svalové disbalancie. Najčastejšími chybami v prevedení cvikov na brucho je priťahovanie ramien k ušiam, prehýbanie bedrovej chrbtice a priťahovanie brady k hrudníku, ktoré preťažuje chrbticu krk i šiju.

5. Zlé dýchanie

So záťažou výdych, s povolením nádych. Ak budete dýchať inak, svaly brucha budú môcť odviesť iba polovičnú prácu. Aby sval poriadne zabral, musí výdych von. V krajnej polohe potom chvíľku vydržte a až potom s nádychom povoľte. Vo výdrži (vo vzpore) sa snažte dýchať pravidelne. cvicenie_brucho_doma_27-1-2016

Zdroj foto: Shutterstock.com

6. Uprednostňovanie priameho svalu

Precvičujte všetky skupiny brušných svalov. Uprednostňovaním toho priameho môžu opäť vznikať svalové disbalancie, vedúce k bolestiam chrbta. O pekné brucho sa postará jedine rovnomerný rozvoj všetkých svalových skupín v oblasti pásu.

7. Stereotyp

Cvičiť stále dookola to isté je na jednej strane nuda, ale tiež veľmi neefektívne. Brušné svaly si skoro na cviky aj na záťaž zvyknú a nebudú na ne reagovať. Striedajte preto druh záťaže, postupne zvyšujte náročnosť cvičenia, skúšajte nové cviky a neustále brucho prekvapujte niečím novým.


Viac tipov pre štíhlu postavu a videotéku cvičení nájdete v sekcii Šport a cvičenie a na www.fithall.sk.


Prečítajte si aj tento článok:

Poznáte svaly brucha? A viete ako ich posilňovať?