Ako správne cvičiť brucho

PR Článok
Ste odhodlaní niečo so sebou už robiť, no neviete, aké cviky existujú a ktoré pre vás vhodné?
Áno, veď to počúvame zo všetkých strán. Valia sa na nás samé benefity pravidelného tréningu a [fitness](http://www.fitup.sk/). Cvičenie zlepšuje celkový zdravotný stav, odbúrava stres, dodáva sebadôveru, zlepšuje trávenie… a, samozrejme, ešte veľa ďalších pozitívnych vplyvov, o ktorých tak často čítate. Ak je vašou rizikovou partiou najmä brušné svalstvo, čítajte ďalej.

Vyskúšajte tento tréning

Trénerka z fitnescentra FIT UP! sa s nami podelila o tipy, ako najlepšie precvičiť brušné svalstvo. Jedna séria sa skladá:

  • 10-krát klasický sed-ľah
  • 10-krát skracovačky
  • 10-krát dvíhanie vystretých nôh

Po odcvičení týchto cvikov bez prestávky si doprajte 1 minútu pauzy a nasleduje ďalšia séria. Celkovo opakujete 4-krát, čiže dohromady odcvičíte 4 série.

Na videu môžete vidieť, ako správne cvičiť skracovačky (horné brušné svaly). Nezabudnite, že pri záťaži, teda pohybe nahor, vydychujeme. Ľahnite si na chrbát, nohy pokrčte a rozkročte na šírku ramien. Na podlahe musia byť celé chodidlá, na to nezabudnite. Ruky dajte za hlavu, mierne ju dajte do vzduchu. Zdvihnite hornú časť tela a chvíľu zotrvajte v tejto polohe. Nasleduje výdych a až potom návrat do začiatočnej polohy. Lakte tlačte po celý čas dozadu.

Overené dvíhanie vystretých nôh

V nasledujúcom krátkom videu si môžete pozrieť, ako dobre precvičíte dolné brušné svaly. Nie nadarmo sa to volá dvíhanie vystretých nôh, tie musia byť naozaj po celý čas vo vodorovnej polohe. Ako pri predchádzajúcich cvičeniach, pri zábere (pohybe nahor) vydychujete, nadol nádych.

Šikmé brušné svaly

Na precvičenie šikmých brušných svalov môžete použiť aj obľúbenú fitness pomôcku - KETLBELL. A to nasledovne: ľahnite si na podložku, dvihnite nohy, ohnite ich, špičky nôh ťahajte k sebe. Kolená držte spolu a 20 sekúnd prenášajte ketlbell z jednej strany na druhú. Potom nasleduje 10 sekúnd pauza. Toto opakujte vkuse 3 - 5 minút. Pokojne toto cvičenie iba pridajte po docvičení horeuvedeného tréningu.

Základom je dýchanie

Opakujeme základné pravidlo každého tréningu: pri zábere výdych a stiahnutie brucha, pri uvoľnení nádych. Brucho a chrbát sú obzvlášť rizikovou partiou, a preto ak vás pri cvičení bolí aj napriek tréningu iného svalu chrbát či čokoľvek iné, okamžite prestaňte. Môžete prísť k úrazu.

Preto sa nováčikom odporúča cvičiť brucho a spodný chrbát zozačiatku najmä dýchaním. Ak však veľmi túžite po sexy tehličkách, FIT UP! trénerka fitnessu v Bratislave odporúča cvičiť brucho buď na začiatku alebo konci celého tréningu. Vždy je potrebné pri výbere cvikov zohľadniť aj váš zdravotný stav, a preto ak by ste mali akékoľvek otázky, je lepšie poradiť sa s trénerom - profesionálom.

Správne cviky vás totiž môžu práve naopak z týchto problémov a bolestí dostať.